Hufvudstadsbladet

Polisen ryckte ut efter vapenskryt invid skolor

Tiotals poliser sökte igenom en yrkeshögsk­ola och flera andra byggnader i Uleåborg efter ett tips om en beväpnad person i området.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Polisen beordrade elever och lärare vid Uleåborgs yrkeshögsk­olas verksamhet­sställe på Teuvo Pakkalas gata till sina klassrum kring klockan tolv i går. Eleverna vid den närliggand­e lågstadies­kolan Teuvo Pakkalan koulu fick också avbryta sin rast och ta sig in i skolhuset för säkerhets skull.

Orsaken var att polisen fått ett tips om en man i närheten av skolorna som uppgav sig vara beväpnad med ett skjutvapen.

Polisen sökte igenom området i några timmar utan resultat och kunde sedan låta elever och lärare avlägsna sig från skolorna. Allmänhete­n uppmanades hålla sig borta från området medan efterspani­ngarna pågick.

Uleåborgsp­olisen meddelade att inget direkt hot riktats mot vare sig skolorna eller någon annan. Polisinsat­sen var en försiktigh­etsåtgärd för att trygga säkerheten i skolorna. Polisen meddelar att de alltid förhåller sig allvarligt till sådana här situatione­r.

Enligt medieuppgi­fter var minst sex stycken polisfordo­n och tiotals tungt utrustade och beväpnade poliser på plats vid yrkeshögsk­olan.

Teuvo Pakkalan koulus biträdande rektor, Leena Alenius-Määttä berättar att polispådra­get för lågstadies­kolans del förlöpte lugnt.

– Polisbilar började dyka upp i närheten av skolan och poliser sade till vår rastvakt att alla nu måste gå in i skolbyggna­den. Vi ringde i rastklocka­n och elever och lärare samlades i sina klassrum i enlighet med hur vi övat inför sådana här si- tuationer, sade Alenius-Määttä till HBL medan polisinsat­sen ännu var i gång.

Enligt Alenius-Määttä var stämningen i skolan lugn medan eleverna väntade på rektorns meddelande att få börja bege sig hemåt.

Polisen letar nu efter den misstänkta mannen som skrutit för en förbipasse­rande person att han har ett skjutvapen i sin ryggsäck. Den unga mannen är ungefär 175 cm lång och har långt mörkt hår. Han bar på en ryggsäck.

Vi ringde i rastklocka­n och elever och lärare samlades i sina klassrum i enlighet med hur vi övat inför sådana här situatione­r. Leena Alenius-Määttä Biträdande rektor för Teuvo Pakkalan koulu

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU RUOTTINEN ?? Tungt utrustade poliser sökte igenom området kring skolorna men hittade inte den misstänkta vapenmanne­n.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU RUOTTINEN Tungt utrustade poliser sökte igenom området kring skolorna men hittade inte den misstänkta vapenmanne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland