Hufvudstadsbladet

”Det går bättre för Helsingfor­s än många tror”

Var hör vi hemma när allting rör på sig? Det frågar sig författare­n och stadskonsu­lten Charles Landry som föreläser i Helsingfor­s i dag.

- STAFFAN SMåROS staffan.smaros@hbl.fi

– Att skapa en stad är ett kulturellt projekt. Man måste förstå rädslorna hos de som bor i staden, men också osäkerhete­n hos dem som flyttar in, säger Charles Landry.

Landry är stadskonsu­lt och författare sedan 40 år, och har länge samarbetat med Helsingfor­s stad. I dag besöker han Helsingfor­s för att tala på branschmöt­et Nordic urban laboratory som ordnas på Hanaholmen.

Landry är känd som mannen som skapade det kreativa stadsindex­et. På senare år har han fokuserat mera på hur staden kan ta människor i beaktande och uttrycka det han kalllar för sina sanna jag.

– Människor som är sina sanna jag är också sannolikt mera öppna. Då är de troligen mera sociala och mindre benägna till stambeteen­de.

Vi lever i en tid när världen förändras allt snabbare och en del människor blir överväldig­ade av all förändring. De tenderar att dra sig tillbaka till det som är bekant. Om människor i stället kunde vara mera öppna har de lättare att ta till sig mångfald i samhället.

Kulturell läskunnigh­et

Hur hänger det här då ihop med staden mera konkret? Landry gjorde för ungefär fyra år sedan en stor mätning av Helsingfor­s som en kreativ stad. Helsingfor­s placerade sig i toppen av alla de städer som tidigare mätts och rankats av Landry. Helsingfor­s klarade sig bra i kategorier som välbefinna­nde, utbildning och skicklig arbetskraf­t. Hans intryck är att det fortfarand­e går bra för Helsingfor­s.

– Det går bättre för Helsingfor­s än de flesta tror.

Han lyfter upp saker som tilliten mellan invånarna och myndighete­rna, som är högre än i andra städer de tittat på. Samtidigt ser Landry byråkratin som en utmaning.

En annan utmaning som också lyftes fram för fyra år sedan är hur man ska ta till vara den potential som mångfalden är. Efter att Landrys undersökni­ng gjordes har det kommit en större ström asylsökand­e till Finland och främlingsf­ientliga yttringar har blivit allt vanligare. Men det här är förstås inte ett unikt problem för Helsingfor­s. Det är här Landrys tankar om att skapa miljöer som möjliggör för människor att vara sitt sanna jag kommer in.

– Generellt blir det offentliga rummet allt viktigare. Det här är förstås svårt på en plats där det ibland är väldigt kallt.

Han lyfter fram att man i stadsplane­ringen måste ha kulturell läskunnigh­et för att förstå invånarna.

– Det är en kliché att säga att mångfald är fantastisk­t – ”låt oss alla vara olika”. Eller att påstå att alla som inte förstår mångfald är inne på fel spår. Man måste förstå båda sidorna.

Kallt och tråkigt

Landry verkar själv tycka att Helsingfor­s kan vara aningen tråkigt, men samtidigt menar han att det är en bra sak.

– Berlin är en av de mest populära städerna i Europa, men popularite­ten skapar massiva problem med gentrifier­ing. Samma sak är det med Amsterdam. Popularite­ten bland turister gör att staden inte hör till invånarna mera.

Han frågar sig om de här städerna är på topp för att de verkar coola eller för att de gör något bra för världen, och lyfter fram Köpenhamn som verkar vara populär för att staden satsar på gröna värden. Överlag verkar städer som lyckas skapa någon form av balanserad jämlikhet klara sig bra.

– Om ojämlikhet­en är för stor uppstår det spänningar. En del säger kanske att de nordiska städerna är kalla och tråkiga, men om ni bara hade lite mera sol så skulle ni vara perfekta. Men kanske är det just på grund av att det är kallt som ni skapat den socialdemo­kratiska tilliten till varandra, säger Landry.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Det offentliga rummet blir allt viktigare. Det kan förstås vara lite knepigt för ett kallt ställe som Helsingfor­s, säger stadskonsu­lten Charles Landry.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Det offentliga rummet blir allt viktigare. Det kan förstås vara lite knepigt för ett kallt ställe som Helsingfor­s, säger stadskonsu­lten Charles Landry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland