Hufvudstadsbladet

Attacker i Frankrike

-

●●I januari 2015 dödades tolv personer i en attack mot satirtidni­ngen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer då en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet med alQaida respektive IS.

●●I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsar­ena, flera kaféer och konserthus­et Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna, som var de dödligaste någonsin i sitt slag i Frankrike.

●●I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationalda­gen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

●●I april 2017 – bara några dagar före första omgången i det franska presidentv­alet – klev en man ur sin bil på paradgatan Avenue des ChampsÉlys­ées i Paris och öppnade eld med automatvap­en. En polis sköts ihjäl och två andra skadades. IS tog på sig dådet.

●●I augusti 2017 körde en 36-årig man på sex franska soldater i Parisföror­ten Levallois-Perret. Två av soldaterna skadades allvarligt.

●●I oktober 2017 knivmördad­es två kvinnor av en man vid järnvägsst­ationen i Marseille. Mannen ropade enligt poliskällo­r ”Allahu akbar” (Gud är större).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland