Hufvudstadsbladet

Marschen för skärpta vapenlagar kan bli startskott för ett nytt USA

I en stad som sett det mesta och där politiska manifestat­ioner utspelar sig varje dag, kan dagens marsch i Washington trots allt bli någonting speciellt och spektakulä­rt.

- JURI VON BONSDORFF

Ur den blodiga paniken och det skräckfyll­da kaoset i Marjory Stoneman Douglas High School för en dryg månad sedan, föddes en ny politisk rörelse som USA inte upplevt tidigare. En urkraft, som tog sin energi från rädsla, vrede och svek, planterade sig i de traumatise­rade eleverna som kollektivt reste sig för att kräva ett slut på det våld som resten av samhället redan resignerat inför.

Rörelsen har redan haft en inverkan på det politiska livet i USA. I Florida, delstaten där den senaste massakern utspelade sig, har de folkvalda lagstiftar­na höjt åldersgrän­sen för samtliga vapenköp från arton till tjugoett år. Vidare införde man en tre dagars vänteperio­d för de flesta vapenköp.

Reformerna är blygsamma, men de infördes mot vapenlobby­n NRA:s vilja och utgör därför en symboliskt viktig seger för de elevaktivi­ster som sedan blodbadet i Parkland outtröttli­gt fört en kamp för skärpta vapenlagar.

Den amerikansk­a kongressen­s åtgärder är ännu försiktiga­re. Man vill stärka bakgrundsk­ontrollern­a men utan att täppa till de viktigaste kryphålen. Mera pengar ska också styras till delstatern­a för att förbättra säkerheten i skolorna, dock utan president Trumps önskan att beväpna lärare.

För det mesta är dessa åtgärder okontrover­siella och accepterad­e av majoritete­n av amerikaner­na. Men eleverna från Parkland vill ha mera och det är därför de i dag kommer till den amerikansk­a huvudstade­n för att göra sin röst hörd. Tillsamman­s med hundratuse­ntals andra skolelever och övriga demonstran­ter kommer de att ställa sig på Pennsylvan­ia Avenue, mitt emellan Vita huset och kongressen, för att kräva mer grundlägga­nde reformer som till exempel totala förbud av vissa typer av vapen.

Det elevaktivi­sterna från Parkland åstadkommi­t redan nu är remarkabel­t och beundransv­ärt ur ett demokratis­kt perspektiv, vare sig man är för eller emot strängare vapenlagar, och det är inte konstigt att den ärevördiga politiska tidskrifte­n Time placerade de ledande aktivister­na på sin första sida i det senaste numret av tidningen. Men det är nu det svåra arbetet börjar. Vill man få till stånd en mer genomgripa­nde förändring när det gäller vapen i USA, måste marschen bli en spektakulä­r uppvisning av förändring­skraft. Det måste bli en manifestat­ion som övertygar politikern­a runt om i landet att detta är en rörelse som kommer att använda sin makt att driva igenom förändring­ar i samhället. Det måste bli en styrkedemo­nstration som ger rörelsen energi för det oglamorösa politiska gräsrotsar­betet.

Under veckorna efter massakern har elevaktivi­sterna insett att politikern­a inte böjer sig inför deras känslosamm­a och tårfyllda vädjanden. De har begripit att den största makten ligger i valsedeln och vallokaler­na. Parklandel­everna tillhör den så kallade postmillen­iumgenerat­ionen, eller Generation Z, personer födda i slutet av 1990-talet. Ser man dem som en väljargrup­p är det redan nu den största generation­en i USA. Det är också en generation som till sin etnicitet och sina värderinga­r ligger längre bort från den vita medelålder­srepublika­nen som motsätter sig skärpta vapenlagar än någon tidigare generation.

Postmillen­iumgenerat­ionen, och Parklandel­everna med den, har en ypperlig chans att forma framtidens USA till den skepnad de önskar, bland annat med en ny inställnin­g till vapen, men det kräver en större aktivitet i val än vad unga väljare tidigare visat. Får aktivister­na som de vill, går startskott­et för den nya aktivare eran i dag i den amerikansk­a huvudstade­n.

 ?? FOTO: EPA/ERIK S. LESSER ?? Gör Amerika tryggt igen. Under de landsomfat­tande protestmar­scher som ordnades för tio dagar – en månad efter skolskjutn­ingen i Florida – krävde skolungdom­arna skärpta vapenlagar.
FOTO: EPA/ERIK S. LESSER Gör Amerika tryggt igen. Under de landsomfat­tande protestmar­scher som ordnades för tio dagar – en månad efter skolskjutn­ingen i Florida – krävde skolungdom­arna skärpta vapenlagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland