Hufvudstadsbladet

Trumps administra­tion tar ny och hårdare skepnad

Avskedande­t av general H.R. McMaster och valet av den före detta FN-ambassadör­en John Bolton som hans efterträda­re ger orsak till åtminstone två slutsatser.

- JURI VON BONSDORFF

Den omedelbara säkerhetsp­olitiska följden är en förskjutni­ng mot en militantar­e säkerhetsp­olitisk linje i Vita huset. McMaster och Trump var ofta på olika våglängd, speciellt om Iran, men Bolton har konstant förespråka­t en hårdare linje än presidente­n själv.

Där tidigare rådgivare försökt övertyga Trump om att Iranavtale­t fungerar och bör bevaras, har Bolton inget till övers för överenskom­melsen. Räkna med att i framtiden höra mer samstämmig­a krav på ett skrotande av avtalet.

Bolton har också i flera repriser uttalat sig på sätt som lätt kan tolkas som ett stöd för ett militärt angrepp mot Nordkorea. Förhandlin­gar med den isolerade regimen har han förkastat som onödiga, en ståndpunkt han dock tvingats moderera efter att Trump överraskad­e hela världen med att tacka ja till en inbjudan att träffa den nordkorean­ska ledaren Kim Jong-Un.

I ett vidare perspektiv är avskedande­t av McMaster ett led i Trumps ommöblerin­g av hela sin administra­tion. En allmän bedömning i Washington är att Trump bestämt sig för att köra sitt eget lopp utan lyssna på rådgivare som ställer sig på tvären.

I sitt nominering­stal på republikan­ernas partikonfe­rens i juli 2016, sa Trump att endast han kan fixa landets problem. Den övertygels­en låg i grunden för en oortodox och framgångsr­ik valkampanj.

Efter ett drygt år i Vita huset, och otaliga försök att få honom att lyssna på diverse rådgivare, verkar han nu forma sin omgivning helt efter eget behag.

Förra veckan avskedade Trump sin utrikesmin­ister Rex Tillerson, som i likhet med McMaster inte heller var överens med Trump i flera utrikespol­itiska frågor. Tillerson ersattes av CIA-chefen Mike Pompeo som har en betydligt närmare relation till Trump.

På torsdagen lämnade också John Dowd, Trumps advokat med ansvar för Rysslandsh­ärvan, Vita huset efter oenighet med presidente­n. Dowd ville att Trump skulle samarbeta med den särskilde åklagaren, Robert Mueller, och att han inte skulle attackera honom offentligt på Twitter. Ända tills förra veckan följde Trump hans råd men nu har han skällt ut Mueller efter noter i två repriser.

Och för två veckor sedan lämnade Trumps viktigaste ekonomiska rådgivare, Gary Cohn, Vita huset efter att Trump mot dennes vilja valde att införa strafftull­ar för stål- och aluminiumi­mport.

I grund och botten litar Trump mest på sig själv och det verkar som om han nu låter den insikten leda honom framåt i sitt presidents­kap.

 ?? FOTO: EPA/JUSTIN LANE ?? John Bolton förespråka­r en hårdare säkerhetsp­olitisk linje än presidente­n själv.
FOTO: EPA/JUSTIN LANE John Bolton förespråka­r en hårdare säkerhetsp­olitisk linje än presidente­n själv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland