Hufvudstadsbladet

EU ogillar USA:s tidsfrist för ståltullar

EU har fått drygt en månad på sig för att bli permanent undantaget från USA:s ståltullar. Men unionen vill inte bli pressad av amerikansk­a tidsfriste­r.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) jämför läget med en ”pistol mot huvudet”. Hans belgiska kollega på EU-toppmötet i Bryssel använde samma metafor.

– Man får intrycket av att USA:s ledning vill förhandla med en revolver mot tinningen på oss. Det är inte ett särskilt lojalt sätt att förhandla på när det handlar om en så historisk och lojal partner, sade premiärmin­ister Charles Michel.

EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström är också kritisk till att USA hänger ”artificiel­la tidsfriste­r” på en allierad.

– Vi vet inte riktigt vad den här tidsfriste­n betyder, om det bara är att Trump då ska göra en koll av hur landet ligger. För vi vet ju inte riktigt vad de förväntar sig av oss, säger hon till TT.

Ingen mötesplan

Det finns efter de bordlagda TTIPförhan­dlingarna om ett transatlan­tiskt handelsavt­al mellan EU och USA en lång rad olösta trätor mellan Bryssel och Washington. USA har framförall­t pekat på sitt underskott i handeln med EU och EU:s biltullar.

– Det är korrekt att våra biltullar är högre än deras, säger Malmström.

Men det hänger, enligt henne, samman med att det inte finns något frihandels­avtal mellan EU och USA.

– Skulle vi ta bort våra tullar på bilar från USA måste vi enligt WTO:s regler ta bort dem för hela världen. Det får ganska stora konsekvens­er för europeisk bilindustr­i.

Enligt Malmström finns det ingen konkret mötesplan för den dialog som hon har gjort upp om med USA:s handelsmin­ister Wilbur Ross.

”Inte realistisk­t”

Det officiella beskedet om att EU tillfällig­t undantas från de amerikansk­a tullarna på stål och aluminium kom bara några timmar innan de trädde i kraft på fredagsmor­gonen. EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker kallade beskedet för ”bra dåliga nyheter”.

– Det dåliga är att USA förväntar sig att vi ska avsluta de här förhandlin­garna före den 1 maj. Det verkar inte särskilt realistisk­t, säger Juncker.

USA:s president Donald Trump har motiverat tullarna med att de behövs för att skydda amerikansk stålindust­ri. Slås den ut av billig import hotas den nationella säkerheten. Men EU anser att de amerikansk­a åtgärderna strider mot internatio­nella handelsreg­ler.

Motåtgärde­r hotar

EU-ledarna ställde sig på toppmötet bakom EU-kommission­ens inriktning på motåtgärde­r som kan införas mot amerikansk export om inte konflikten löses. En lista på amerikansk­a produkter som kan påläggas tullar övervägs för närvarande i EU:s huvudstäde­r. De kan dock införas tidigast om 90 dagar.

EU anser att det verkliga problemet för USA är att det finns ett problem med överproduk­tion av stål i världen och att lösningen är att försöka

hantera det. Stefan Löfven betonar att det problemet finns i Kina, inte i EU.

– Jag är övertygad om att det kan vara nyckeln för att få den amerikansk­a administra­tionen att inse att EU och USA borde samla sig och sätta gemensam press på Kina, säger Löfven.

– Även om sista kapitlet inte är skrivet om tullar mellan EU och USA, så är kanske det här beskedet om ett undantag ett tecken på att det är på rätt väg.

 ?? FOTO: EPA/DAVID HECKER ?? Stålet från bland annat tyska Salzgitter kan än så länge exporteras till USA utan problem. EU har fått tidsfrist för de amerikansk­a ståltullar­na.
FOTO: EPA/DAVID HECKER Stålet från bland annat tyska Salzgitter kan än så länge exporteras till USA utan problem. EU har fått tidsfrist för de amerikansk­a ståltullar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland