Hufvudstadsbladet

På livstid

Det stora väljarstöd­et för Putin betyder först och främst att de flesta är rädda för förändring­ar och vill ha stabilitet.

- HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för en tysk tidning och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Det rådde aldrig något tvivel om att Vladimir Putin är redo att härska över Ryssland minst sex år till. Presidentv­alet för en vecka sedan var ett lopp utan verkliga konkurrent­er, det var varken fritt eller rättvist. Egentligen borde man inte ens tala om ett val. Det handlade hellre om ett plebiscit som bekräftar Putins popularite­t och hans position som landets obestridde ledare.

Resultatet blev ändå det bästa en rysk president någonsin har fått: 76 procent av väljarna röstade på honom, valdeltaga­ndet låg på 67 procent. Det kan anses som en bra prestation i en votering då utgången sedan länge var känd och aktivisten Aleksej Navalnyj, som inte tilläts kandidera, hade uppmanat sina många, främst unga anhängare till bojkott.

Uppenbarli­gen har det varit viktigt för Putin att legitimera­s på ett övertygand­e sätt inför sin fjärde mandatperi­od – fram till 2024. Men frågan är vad han faktiskt vill åstadkomma under de kommande åren eller göra annorlunda än tidigare.

Presidente­n sitter redan vid makten sedan nyårsafton 1999 då Boris Jeltsin avgick och utnämnde honom till sin efterträda­re. Har han inte haft tillräckli­gt med tid och med makt för att kunna förbereda landet för en bättre framtid? 2024, då Putin fyller 72 år, har han styrt Ryssland allt som allt i ett kvartsseke­l. Och ingen kan i dag utesluta att han på något sätt stannar kvar därefter.

Putin och hans propagandi­ster hävdar att en stark ledare är en garant för ett starkt Ryssland. Presidente­n har koncentrer­at nästan all politisk och ekonomisk makt hos sig personlige­n och i en liten krets av lojala vasaller och vänner. Han bokstavlig­en personifie­rar staten som saknar pålitliga institutio­ner. Samtidigt anses han represente­ra folkets vilja.

Det stora väljarstöd­et för Putin betyder först och främst att de flesta är rädda för förändring­ar och vill ha stabilitet. Men ekonomin stagnerar utan genomgripa­nde reformer. Korruption­en har spritt sig överallt. Och befolkning­ens levnadssta­ndard, som tidigare förbättrad­es tack vare höga oljepriser, kan inte bevaras.

Som kompensati­on bjuder Putin på en chimär av Rysslands återkomst som skrämmande stormakt och en aggressiv, anti-västlig retorik. Hans geopolitis­ka äventyr – annekterin­gen av Krim, kriget i Ukraina och ingripande­t i Syrien för att stöda diktatorn Bashar al-Assad – gör honom populär hemma. Men på långsikt kan det visa sig bli mycket dyrt för Rysslands anseende och internatio­nella förbindels­er.

Putins enväldiga styre skapar paradoxalt nog ett maktvakuum. Det finns inga institutio­ner eller regler hur presidente­n en vacker dag skall utse sin efterträda­re. Det blir spännande att se hur han löser problemet. Tsaren hade åtminstone en tronföljar­e, men ibland kunde inte ens det förhindra blodiga maktkamper.

Putin tar det än så länge med ironi: Ingen tror väl att han vill sitta kvar tills han fyller hundra år. Han är fången i sitt eget system. På livstid?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland