Hufvudstadsbladet

Vit socialist

Det skapades ett straffkomp­ani för tredskande finnar, ett läger som förefaller att ha osynliggjo­rts i de texter om jägarna som nu cirkulerat.

- ANN-CATRIN ÖSTMAN lektor i historia vid Åbo Akademi.

● ”Sosialisti mutta valkoinen”. Så står det på ett dokument som beskriver Karls tid som jägare i Tyskland. Som 19-åring hade Karl åkt skidor över Kvarken tillsamman­s med sin vän Gustav och dessa österbottn­iska bondsöner skrevs in i jägarbatal­jonen i tyska Lockstedt den 13 januari 1916.

I dag vet vi att jägarrörel­sen fick stor betydelse för händelsern­a 1918 och för den försvarsma­kt som senare byggdes upp. Drivna av fosterländ­skhet och äventyrslu­st slöt sig djärva män med skiftande bakgrund till bataljonen för att få militärutb­ildning i ett fiendeland. I gruppen fanns såväl studentakt­ivister som socialiste­r och av jägarna kom en tredjedel från jordbrukar­hem, nästan lika många från arbetarhem.

● Under inbördeskr­iget återvände många till Finland, men varken Karl eller Gustav fanns på det fartyg, Arcturus, som anlöpte Vasa den 25 februari och de paraderade inte heller på stadens torg följande dag. Någon gång under tiden i Tyskland hade de blivit socialiste­r.

Som ett led i den vinnande sidans historiesk­rivning kom jägarna senare att glorifiera­s, men tiden i Tyskland hade präglats av konflikter. På våren 1916 framgick det att bataljonen skulle sättas i fronttjäns­t och då försökte bland andra Karl rymma. Även under följande vinter då man stred i Baltikum pyrde missnöjet och det skapades ett straffkomp­ani för tredskande finnar, ett läger som förefaller att ha osynliggjo­rts i de texter om jägarna som nu cirkulerat. Över 200 internerad­es i Altona-Bahrenfeld­t, bland dem Gustav som efter åtta månader vid fronten hade vägrat krigstjäns­t och i detta straffläge­r återförena­des han med Karl som suttit fängslad en tid.

Historiker­n Matti Lackman har visat förståelse för de internerad­e och framhåller att det kunde ligga såväl politik som befogad kritik bakom det som då beskrevs som tredskande. Livet i bataljonen präglades av flera hierarkier än de rent militära. I de samtida texterna framstod dessa jägare – många kom från enkla hem – som obildade. En del av tyska befälet såg finnarna som ett mindre utvecklat folk, som lägre stående. Dessutom fanns en nedlåtande syn på ryssar och på den judiska befolkning­en som då ännu fanns i Lettland.

Vårvintern 1918 förblev en fjärdedel av truppen i Tyskland, bland andra sådana som sågs som opålitliga i den rådande krigssitua­tionen. I slutet av 1918 återvände Karl och Gustav till Finland, magra och tärda. Efter den sejour i straffkomp­aniet som kom att bryta ner deras hälsa hade de i över ett års tid arbetat i tysk krigsindus­tri.

● Nyligen uppmärksam­mades jägarnas återkomst med en militärpar­ad i Vasa, detta under ett minnesår då vi påminns om sekelgamla tragedier. Det här var ett splittrand­e och okänsligt sätt att ge betydelse åt den här händelsen och åt den jägarrörel­se som var mångfasett­erad, inlednings­vis också färgad av röd fosterländ­skhet.

Trots att Karl och Gustav aldrig utkorades till hjältar hade de offrat mycket och brutna av sjukdom dog de senare som migranter i främmande land.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland