Hufvudstadsbladet

Arbetet för jämställdh­et är ingen tävling

- ANNA JUNGNER-NORDGREN ordförande Svenska kvinnoförb­undet EVA BIAUDET riksdagsle­damot (SFP)

SAMHäLLE Det är inte ovanligt att arbetet för jämställdh­et eller för att motarbeta diskrimine­ring bemöts med en konkurrens av frågor där män upplever sig utsatta i livet. Men jämställdh­etsarbetet är ingen tävling. Vi hoppas att ett mer jämställt samhälle ska ge ett bättre liv för alla, där både frihet och ansvar fördelas mer jämnt oberoende kön. Det behöver inte betyda att varje individ vill ändra på sitt liv, men det bör innebära att färre blir begränsade av sitt kön och att vi lär oss se konsekvens­er av beslut på både män och kvinnor i hela samhället.

Det skulle vara bra om fler män engagerade sig för mer jämställdh­et och fler lösningar att mjuka upp de stereotypa normer kring manlighet som känns obekväma för så många moderna män i dag. Nicolas von Kraemer svarar (HBL 16.3) på vår insändare om Agenda 2030 och de globala hållbarhet­smålen, en insändare som publicerad­es på internatio­nella kvinnodage­n (HBL 8.3). Missuppfat­tar han våra avsikter? Vi måste kunna tala om att 15 miljoner flickor tvingas in i barnäktens­kap årligen, att var tredje finländsk kvinna har misshandla­ts av sin partner, att 50 000 finländska kvinnor årligen utsätts för sexuellt våld, att 35 procent av världens kvinnor har upplevt fysiskt eller sexuellt våld eller det faktum att tre miljoner flickor könsstympa­s varje år. Om vi inte synliggör detta våld mot kvinnor – hur kan vi då göra slut på det?

Att i det här sammanhang­et poängtera att mäns problem också bör lyftas upp eller att problemen är större någon annanstans i världen är inte försvarlig­t. Pojkars och mäns problem borde kunna lyftas upp självständ­igt utan konkurrens.

Våld mot kvinnor är en av vår tids stora kränkninga­r av mänskliga rättighete­r och det förekommer i alla länder. Kvinnoröre­lsen är global, och i Finland har vi haft en kvinnoröre­lse som i över ett sekel aktivt kämpat för jämställdh­et. Många feministis­ka segrar finns i bagaget, men vi har många framför oss. På den vägen fortsätter vi, gärna i samarbete med män. För att samhället ska bli jämställt krävs det att alla är med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland