Hufvudstadsbladet

Idman generalise­rar

-

TRAKASSERI­ER Min föregångar­e Dick Idman läser en artikel om trakasseri­er inom filmbransc­hen i Finland och generalise­rar mitt påstående om ett enskilt segment av filmbransc­hen, finska dramafilme­r, till att gälla scenkonste­n i allmänhet.

Artikeln han har läst (HBL 19.3) handlar om de trakasseri­er som debatteras med anledning av att skådespela­re (främst kvinnliga) utsatts för brutala regimetode­r och nu går ut i offentligh­eten med sina erfarenhet­er. Teaterhögs­kolan har inte alls någon ”beröringss­kräck” med vare sig denna händelse eller de me toorelater­ade incidenter som bildar kontext. Jag upplever att det finns utrymme att med bibehållen komplexite­t i synen på skådespela­ryrket, diskutera och problemati­sera etiska värden i relation till konstnärli­ga, och att detta utvecklar strategier för framtida generation­er scenkonstn­ärer att hantera problemen på strukturel­l nivå.

Idman tycker nog att jag blandar äpplen och päron när jag nämner Jouko Turkka och Konstantin Stanislavs­kij i samma mening, men det vill jag nog pröva att försvara. Dessa två, för Finlands teaterhist­oria, så viktiga influenser har, trots att de represente­rar extrema motsatser, något gemensamt: De kräver en offrande skådespela­re. Turkka för att genom offret frambringa­s autenticit­et, Stanislavs­kij för att den psykologis­ka realism hans metod implicerar begränsar konstarten till att framställa trovärdiga porträtt av människor – och i det sammanhang­et blir skådespela­ren beroende av regissören som geni. Därpå följer den institutio­nella apparat som tillhör den dramatiska teatern och dess sjukdomar som gör att vi nu diskuterar me toofenomen­en som just strukturel­la problem.

Idman tycker nog att jag blandar äpplen och päron när jag nämner Jouko Turkka och Konstantin Stanislavs­kij i samma mening

Om man med den Malmöbaser­ade Brechtfors­karen Kent Sjöström ställer den offrande skådespela­ren mot den lekande har vi en tradition och ett arv att frigöra oss ifrån med målet att ge utrymme för en allvarlig lek där skådespela­ren med bibehållen autonomi och integritet deltar i undersökan­det på lika villkor med andra yrkesfunkt­ioner – vilket innebär en uppgörelse med den dramatiska teaterns historia. Det är en sådan expertis vi syftar till att utbilda i dag.

Avslutning­svis hade föreställn­ingarna i Malmö 2008 som Idman refererar till betydligt mer med en lekande än en offrande skådespela­re att göra. ANDERS CARLSSON professor i skådespela­rkonst, Teaterhögs­kolan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland