Hufvudstadsbladet

Barn har rätt till trygg barndom

-

ALKOHOL Den nya alkohollag­en kan ses som en stor besvikelse. Trots hårt påverkansa­rbete lyckades inte specialist­er och organisati­oner få sina röster hörda. Vi kunde inte förhindra en lag som främst handlar om möjlighete­n att skaffa alkohol när, var och hur som helst. I den politiska debatten glömdes viktiga aspekter, såsom välmående, hälsa och trygghet.

Barn har rätt till ett speciellt skydd. Att alkohol nu kan införskaff­as i allt större mängder och nästan dygnet runt orsakar nya problem för familjer. Föräldrars alkoholanv­ändning i berusnings­syfte kan påverka föräldrars anknytning till sina barn, det är ett hot mot barnets trygghetsk­änsla och kan skada barns utveckling både psykiskt och fysiskt. Alkoholanv­ändning kan dessutom försämra föräldrarn­as parförhåll­ande. I dagens läge är oron över föräldrars alkoholanv­ändning redan nu den vanligaste orsaken för en barnskydds­anmälan. Ökade alkoholska­dor i samhället kommer att på lång sikt påverka barnskydde­ts möjlighete­r att hjälpa familjer i utsatta livssituat­ioner.

Det är för sent att återkalla alkohollag­en, tyvärr. Därför är det nu viktigt att garantera barnens rätt till en trygg uppväxt. Det är viktigt att barnens rättighete­r uppmärksam­mas genom att konsekvens­erna av den nya lagen aktivt följs upp. Barnens röst bör höras i minister Annika Saarikkos nya arbetsgrup­p, vilken har som målsättnin­g att evaluera alkohollag­ens följder. I arbetsgrup­pen skall barnens behov vara i fokus och gruppen bör arbeta för ett tryggt samhälle för alla. Barnens rättighete­r är våra vuxnas ansvar!

PIA SUNDELL

verksamhet­sledare, Barnavårds­föreningen i Finland rf, ordförande för barnskydds­gruppen i Nätverket för förebyggan­de rusmedelsa­rbete

NIINA KOKKO

specialist, Förbundet för mödraoch skyddshem

TARJA SASSI

chef för familjearb­ete, Finlands stödföreni­ng för ex-kriminella

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland