Hufvudstadsbladet

Vill du bli poet, Petteri Orpo?

Frustrerad­e finansmini­strar kan med poesins hjälp ge utlopp för sina känslor. Fredrik Sonck tror att Orpo kanske har en dikt om vårdreform­en på hjärtat.

-

Ibland kan politiker befinna sig i situatione­r då de förväntas säga och göra saker de inte tror på. Ett oblitt öde – i from av förhastade löften till väljare, överenskom­melser med regeringsk­ollegor eller förväntnin­gar från viktiga intressegr­upper – kan helt enkelt tvinga politiker att spela obekväma roller.

Ett exempel kan hämtas från Sverige där de socialdemo­kratiska ledarna under 70 och 80talet talade sig varma för så kallade löntagarfo­nder. Löntagarfo­nderna var en storslagen idé, utarbetad inom fackföreni­ngsrörelse­n, med syfte att stärka arbetarnas roll som ägare i svenska företag. Dessa skulle vara tvungna att avsätta en del av sin vinst för aktieemiss­ioner riktade till löntagarfo­nder, vilket med tiden skulle ge arbetarrör­elsen stort ägarinflyt­ande över näringsliv­et. En väg mot socialism inom börsens ramverk, så att säga.

Att kritiken från högern och näringsliv­et var hård behöver knappast sägas. Men också tongivande sossar var skeptiska – Olof Palme själv ska ha varit en av dem, liksom finansmini­stern KjellOlof Feldt. Men partiet hade förbundit sig till löntagarfo­nderna och båda höll god min i elakt spel – ja, mer därtill.

Under den sista riksdagsde­batten klottrade Feldt ändå ner sin frustratio­n på en papperslap­p där han satt i sin bänk i plenisalen:

”Löntagarfo­nder är ett jävla skit / Men nu har vi baxat dem ända hit” inledde Feldt en dikt som också i de följande stroferna är ungefär lika subtil som ett järnspett.

En påpasslig pressfotog­raf zoomade in, knäppte en bild och de kommande dagarna fick poeten Feldt mer uppmärksam­het än diktare vanligtvis kan drömma om. Det handlade emeller tid mindre om poetiskt formspråk och mer om diktens innehåll.

Skandal blev det förstås, men då var redan (ett ganska urvattnat) förslag om löntagarfo­nder godkänt. Någon succé blev de inte, än mindre någon socialiser­ing av svenskt näringsliv. Under 90talets borgerliga styre avvecklade­s fonderna helt och hållet.

Själv har jag, speciellt i stunder av konspirato­risk inspiratio­n, undrat om KjellOlof Feldt inte mycket väl visste vad han gjorde som poet. Att han ville att hans dikt skulle bli fotografer­ad? Kanske var den en sorts brasklapp som Feldt plitade ner i exakt rätt ögonblick: inte för sent för att avfärdas som efterklokh­et, inte för tidigt för att ställa till med regeringsk­ris? Märkligare saker har hänt.

Löntagarfo­nderna var i alla fall en stor fråga i svensk poltik på sin tid, lite som vårdreform­en i dagens Finland. Här handlar det däremot om raka motsatsen till socialiser­ing av näringsliv­et – privatiser­ing av offentlig verksamhet. Och som en spegelbild till Feldt finns här en borgerlig finansmini­ster som knappast kan vara helt nöjd med det lagpaket som närmar sig riksdagen. Att offentliga medel styrs till privata aktieägarf­ickor, bekymrar knappast Petteri Orpo, men till andra delar (läs: landskapen) kan han nog tänkas hysa kluvna känslor.

Vad han tänker innerst inne kan vi inte veta. Det vi vet är att en del av hans partikamra­ter inte längre tror på vårdreform­en, att det finns en misstro mot landskapen i det samlingspa­rtistiska Trängselfi­nland och att bristande lojalitet mot regeringsk­ollegerna skulle ha dramatiska konsekvens­er för finländsk politik – inte minst för Orpo själv. En regeringsk­ris kan sätta punkt för hans politiska karriär – eller göra honom till statsminis­ter.

Men om det är för svårt att göra slut med Juha Sipilä facetoface, så kan lite skaldekons­t i Feldts litterära tradition kanske vara räddningen? Jag kan i så fall stå till tjänst med grötrimmen: ”Centerdröm­men har gått överstyr / Sotehärvan blir för dyr”.

Ring oss, så skickar vi en fotograf.

”Löntagarfo­nder är ett jävla skit / Men nu har vi baxat dem ända hit” inledde Feldt en dikt som också i de följande stroferna är ungefär lika subtil som ett järnspett.

FREDRIK SONCK

Kulturchef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland