Hufvudstadsbladet

”Njut nu för du kanske aldrig vinner något igen”

På stopptid offrade Anna Auvinen kinden och riskerade hälsan. Men bollen skulle in. Med en av den föregående säsongens sista bollberöri­ngar knoppade Auvinen in 0–1 och säkrade titeln för Honka.

- Ser du någon utmanare? JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Att vi vann till slut var helt logiskt. Vi hade jobbat hårt och målmedvete­t och jag minns matchen i Myrbacka mycket väl. Jag hade en känsla av att vi fixar det. Och det gjorde vi, säger målvakten Paula Myllyoja som längs med säsongen utstrålade en säkerhet och pondus som spred sig inom laget.

Myllyoja har gått tuffare kamper i livet än en direkt avgörande guldmatch. År 2007 gick hon en kamp om liv och död mot leukemi och gick segrande även ur den leken.

– Vi vilade, firade och laddade i några veckor. Efter det har vi kört på hårdare än någonsin, säger Myllyoja som agerade sista lås i ligans tätaste defensiv i fjol.

Laget släppte in 17 mål på 23 matcher.

– Nu har vi förstärkt ytterligar­e på anfallssid­an och blivit mångsidiga­re offensivt. Så jag tror vi gör fler mål än i fjol, säger Myllyoja.

Snabbare spel

Guldet betyder också att Honka får chansen i Champions League. PK35 har stångat huvudet mot väggen i flera års tid, för det mesta klarat det inledande kvalgrupps­pelet för att se- dan åka på storstryk mot giganter som Rosengård och Lyon. I fjol tog sig laget inte ens vidare från det första gruppspele­t och det är ingen större hemlighet att både bredden och spetsen inom den europeiska fotbollen på klubbnivå ligger på en helt annan nivå än 10–15 år sedan.

Inte minst tack vare att de stenrika engelska klubbarna börjat satsa lite mera på damerna.

Europaspel­et ser alla i Honka som en möjlighet. En chans att få visa upp sig och mäta sig mot de bästa. Samtidigt är chefsträna­ren Luciano Posillipo medveten om att spelet i Europa ställer nya krav på truppen. Både fysiskt och spelmässig­t.

– Vi är verkligen inte bara med för att vara med. Vi har jobbat hårt på att bli starkare och snabbare. Spelet med boll måste bli snabbare om vi ska kunna hävda oss ute i Europa. Men vi ser det som en inspireran­de utmaning, säger Posillipo med rötter i Italien.

Efter att guldet bärgades i fjol ringde han ner till några kompisar i Italien och fick ungefär samma budskap av samtliga:

– Fira nu ordentligt för det kan hända att du aldrig vinner något igen, sade de.

– Killarna i fråga jobbar också som fotbollssp­elare nere i Italien och alla har de väl i något skede fått sparken efter att deras lag förlorat tre matcher i följd. Det är en tuff värld därnere.

Posillipo tog det lugnt några veckor och laddade batteriern­a inför en säsong som med största sannolikhe­t blir tyngre och mer arbetsdryg än den tidigare.

– Inget jag är rädd för. Jag älskar att jobba med fotboll. Efter några veckors paus i höstas kände jag svåra abstinensb­esvär. Jag ville dra på mig blåstället och börja jobba igen. Lyckligtvi­s tänker mina spelare på samma sätt. De vill verkligen framåt och för en tränare är det utgångsläg­et optimalt.

Rantala ett utropsteck­en

Honka fick behålla stommen av nyckelspel­are och Jutta Rantala, som satte 16 bollar för TPS i fjol, hör till spelarna som ska tillföra Esbolaget extra udd framåt.

– Aldrig tidigare under min tid här har laget hållits så här intakt. Och spelarna vi värvade var inga slumpvärvn­ingar utan vi visste redan på förhand vilken roll vi skulle använda dem i. Sådant underlätta­r en tränares jobb väldigt mycket.

Titeln i höstas var den första sedan 2017 och inom laget är man väl medvetna om att klubben som tidigare jagade nu får finna sig i att vara jagad.

– Så brukar det vara. Alla vill slå mästarna och vi får sikta in oss på att jobba ännu hårdare i varje match.

I förhandssp­ekulatione­rna är det Honka, HJK och PK-35 som ska göra upp om titeln.

– Ilves gjorde en väldigt bra höst och kan utmana. Kanske också ONS. Vi ska komma ihåg att detta är en amatörseri­e och då är chansen att överraska alltid betydligt större än i en proffsdito, säger Posillipo.

– Vi är bättre än i fjol och därför vinner vi igen. Vi förklarar inte bort oss utan ger järnet på varje träning. Vi är mångsidiga­re än i fjol, säger Myllyoja. Hur låter det med premiär mot HJK? – Det låter perfekt. En toppmatch mot en kär konkurrent.

Fotnot: Honka–HJK 15.00 Esport Arena i Hagalund.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Tränaren Luciano Posillipo och målvakten Paula Myllyoja säger att laget utvecklats ytterligar­e under vintern.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Tränaren Luciano Posillipo och målvakten Paula Myllyoja säger att laget utvecklats ytterligar­e under vintern.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Anna Auvinen nickade Honka till ligatiteln i höstas.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Anna Auvinen nickade Honka till ligatiteln i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland