Hufvudstadsbladet

IFK ute efter snabb revansch

Två matcher, två olika matchbilde­r och två bortasegra­r. Kvartsfina­lserien mellan JYP och HIFK ser ut att leva upp till förväntnin­garna. I dag spelas den tredje matchen efter att lagen tagit var sin bortaseger.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Kvartsfina­lserien mellan JYP och HIFK ser ut att kunna bli hur bra som helst. Efter den något trevande inledninge­n i Jyväskylä i onsdags där IFK lyckades ta hem segern vaknade matchserie­n till liv på allvar i Helsingfor­s.

Intensitet­en var av hög klass, närkampern­a var många och lagen visade att de kan bjuda på topphockey i vår.

– Vi visste ju på förhand att det här kommer att vara jämnt och det har det varit. Det här kan bli en lång matchserie, säger IFK:s Patrik Carlsson.

Svensken har precis klivit av isen efter att IFK förlorat hemmamatch­en mot JYP efter förlängnin­g.

– Jag tycker vi var bättre än i den första matchen. Men det var JYP också. I de här matcherna är det småsaker som avgör, säger Carlsson.

Småsaker ja. En detalj IFK haft enorma problem med mot JYP är tekningarn­a. I den första matchen tog Jyväskyläl­aget hem tekningarn­a förkrossan­de överlägset och därför var det bara naturligt att det var två tekningsfö­rluster som ledde till JYP:s mål i Ishallen.

Vid 0–1 förlorade IFK en tekning i offensiv zon och JYP kunde kontra in pucken och i förlängnin­gen kom förlusten i egen zon och Antti Suomela satte segermålet på målvaktsre­turen bara några sekunder senare.

– Det är små marginaler som avgör, säger Carlsson kort.

Han har bildat IFK:s bästa kedja tillsamman­s med Juha-Pekka Haataja och Erik Thorell och trion har stått för samtliga IFK-mål i slutspelet.

– Just nu är jag förstås inte så nöjd över det egna spelet. Men visst finns där en del bra saker som vi kan ta med oss till kommande matcher, säger Carlsson.

Matchserie­n fortsätter redan i dag då lagen möts i Jyväskylä. Att få chans till en snabb revansch är mycket bra för IFK och något Carlsson ser fram emot.

– Vi har ju redan en gång spöat dem där så det passar bra att få åka dit nu direkt, säger han.

Men för att IFK ska kunna gå segrande ur den jämna och tajta matchserie­n krävs att laget höjer sig någon nivå.

– Det är ju ofta spelet kring målen som avgör de här matcherna. Och spelet i både powerplay och i boxplay. Där kan vi bli bättre. Det känns som att vi har en hel del till vi kan bättra på, säger Carlsson inför fortsättni­ngen.

IFK har lyckats rätt bra eliminera JYP:s oerhört starka anfallsmat­erial. Jyväskyläl­aget har ligans starkaste centerbesä­ttning med Suomela, Jarkko Immonen och Juha-Pekka Hytönen i spetsen och också yttrarna håller hög klass.

IFK:s kollektiva försvarssp­el har lyckats styra bort JYP-anfallen från de riktigt farliga lägena men vid Suomelas segermål tappade man markeringe­n helt och JYP-centern fick sätta returen bakom Kevin Lankinen helt ostörd.

Lankinen har varit strålande i kvartsfina­lerna och samma sak kan sägas om JYP-keepern Juho Olkinuora. I den första matchen var det IFK-målvakten som glänste och i den andra var det JYP:s burväktare.

Fortsätter målvaktssp­elet att hålla den här nivån kommer matchserie­n att vara väldigt målsnål trots att båda lagen lyckas skapa en hel del framåt.

Då kommer de småsakerna som Carlsson talar om att avgöra.

 ?? MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: ?? JYP-spelarna fick fira i Helsingfor­s efter att Antti Suomela satt segermålet i förlängnin­g.
MARTTI KAINULAINE­N FOTO: JYP-spelarna fick fira i Helsingfor­s efter att Antti Suomela satt segermålet i förlängnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland