Hufvudstadsbladet

Ödesmättat triangeldr­ama

Med Anna Karenina lämnar Compañía Kaari & Roni Martin alltmer flamencons språk bakom sig och imponerar i stället mer med helhetsmag­i och visuellt läckra lösningar.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

DANS

Compañía Kaari & Roni Martin: Anna Karenina.

Konstnärli­g ledning Kaari & Roni Martin, koreografi Kaari Martin och dansarna, musik Roni Martin, dramaturgi Atro Kahiluoto, ljus och scenografi Jukka Huitila, ljuddesign Eppu Helle, dräkter Erika Turunen, dansare Mariana Collado, Carlos Chamorro, Jorma Uotinen. Cirko 22.3.

Compañía Kaari&Roni Martin är på sätt och vis en främmande fågel och samtidigt en frisk fläkt på det finländska dansfältet. Man tillför fältet perspektiv och en annorlunda fysisk närvaro än de mer sedvanliga vägarna inom nutidsdans eller balett. Gruppens clou har varit dess bakgrund inom flamencon och den absoluta sammansmäl­tningen av dans och musik. Det är inte alla dansgruppe­r som alltid satsar på livemusik av hög kvalitet.

Senaste verket Anna Karenina imponerar framför allt med det visuella. Publiken träder in i Karenins balsal och får en annorlunda inblick i händelsefö­rloppet än i ett vanligt scenutrymm­e. Cirkos Manegesal är fyndigt uppbyggd med publiken på tre sidor, som en symbol för triangeldr­amat. Man har lyckats utmärkt väl med att skapa en magisk värld där de tre huvudperso­nerna lever och verkar. Den visuella sidan är läcker och dräkterna synnerlige­n stiliga. Ljuddesign­en får de klapprande skorna att låta som ödesdigra pistolskot­t. Musikernas sceniska roll är däremot aningen svajig – vandrandet fram och tillbaka känns inte alltid helt motiverat. Musikerna, delvis även publiken, får en symboliskt viktig roll som kollektiv, som det omgivande samhället.

Komprimera­d klassiker

Att koka ner 850 sidor rysk klassikerr­oman till en dansförest­ällning betyder förstås att man måste lämna bort en hel del av innehållet. Boken är mycket mer än bara ett passionera­t triangeldr­ama – personerna är på intet vis svartvita och har ständig beslutsång­est. Det omgivande samhället är bakgrunden mot vilken huvudperso­nerna handlar. Självklart är man tvungen att lämna bort en hel del väsentligh­eter, som till exempel tragiken i Annas förhålland­e till sina barn, något som för mig själv hör till romanens mest berörande partier.

De tre karismatis­ka dansarna tolkar den dramatiska historien med finess. Speciellt övertygand­e är Carlos Chamorro som greve Vronskij – här får han utlopp för sina lyriska sidor, sin skörhet. Mariana Collado gör en fin rolltolkni­ng som den eleganta och passionera­de Anna. Jorma Uotinen är ett intressant val för rollen som Karenin, en komplex gestalt som lätt blir svartvit eller intetsägan­de. Han bär upp mycket med bara scenutstrå­lning. Stunden då han lakoniskt klirrar i glasen efter en intensiv flamencose­kvens hör till helhetens saftigaste detaljer.

Mindre flamenco än förr

Flamenco har varit Compañía Kaari & Roni Martins modersmål, men denna gång har det språket en mindre roll än någonsin tidigare. Chamorro och Collado är gruppens trotjänare och få flamencoda­nsare är så mångsidiga. De äger flamencons styrka men har också fler strängar på sin lyra, denna gång ligger tyngdpunkt­en definitivt på annan sorts dans. Det är endast några få gånger de får använda sig av fotarbete, sättet på vilket flamencoda­nsaren uttrycker sig musikalisk­t. Chamorros stora rytmiska solo har många fina stunder, speciellt då han kombinerar glasklar rytmik med en överkropp som uttrycker kris och sönderfall.

Även flamencomu­siken lyser med sin frånvaro. Med undantag för Chamorros rytmsolo finns inga element av flamenco med i musiken, som i stället rör sig i organiskt filmmusika­liska tongångar med starka inslag av Balkan. Som bäst fungerar det riktigt fint, en speciell eloge förtjänar violiniste­n Sanna Salmenkall­io. Roni Martin som står för musiken spelar själv piano och gitarr samt sjunger. Hans sånger på finska blir ett slags tankfulla mellanland­ningar i intrigen, och jag njuter faktiskt av att höra ord, speciellt sången som anspelar på bokens hinderritt­ssekvens känns rätt. Också Martins judiska rötter finns med på ett hörn med en melodik som påminner lite om flamencoto­ngångar. Trots allt detta kan jag inte låta bli att sakna flamencomu­sikerna – för mig har cloun i gruppens musik varit Roni Martins helhetsvis­ion uttryckt av flamencomu­siker på högsta nivå.

Anna Karenina är en stilig och ambitiös föreställn­ing, som skickligt använder den kraft som finns inbyggd i flamencoda­nsen, till exempel i hållning och armlinjer. Ändå funderar jag på helhetsdyn­amiken. Dynamiken går hela tiden på högvarv – vad skulle hända om man stannade upp totalt emellanåt? Dansmässig­t hör Uotinens stillsamma, grubblande steg över scenen till föreställn­ingens höjdpunkte­r – less is more. En annan genial scen i all sin enkelhet är Annas och Vronskijs pas de deux intrasslad­e i hans rock. Slutet kommer rätt plötsligt, men jag föredrar definitivt det alternativ­et framför alltför utdragna dansverk. Många drag i föreställn­ingen påminner rätt mycket om det vinnande koncept man lyckades hitta med Kill Carmen. Till näst hoppas jag på något helt annorlunda, gärna utforskand­e skörhet vid sidan av styrka.

Anna Karenina ges på Cirko till 2.4.

 ?? FOTO: MINNA HATINEN ?? Compañía Kaari & Roni Martins spanska trotjänare Carlos Chamorro och Mariana Collado imponerar än en gång med starka rollpresta­tioner. Speciellt Vronskijs lyriska skönhet gör intryck på recensente­n.
FOTO: MINNA HATINEN Compañía Kaari & Roni Martins spanska trotjänare Carlos Chamorro och Mariana Collado imponerar än en gång med starka rollpresta­tioner. Speciellt Vronskijs lyriska skönhet gör intryck på recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland