Hufvudstadsbladet

Spontana och intensiva lärda män

- Sami Linna Quartet Koko Jazz Club, 22.3 JAN-ERIK HOLMBERG

Det var allt annat än akademisk ingenjörsj­azz på Koko Jazz Club då gitarriste­n Sami Linnas kvartett uppträdde – trots att alla musikerna även är akademiker och vissa dubbelt upp.

Linna och saxofonist­en Jussi Kannaste undervisar vid Sibelius-Akademin liksom organisten Mikko Helevä, som dessutom är diplominge­njör. Kvällens dragplåste­r, trumslagar­en Dana Hall från Chicago, är etnomusiko­log men även utbildad till flyg- och rymdteknik­singenjör.

Repertoare­n kom från Linnas snart kommande debutskiva. Linnas och Halls stycken är mainstream i en bred skala som innehåller personliga knorrar och finesser, trots att det är fråga om 60-talsstilar.

Hall (född 1969) har uppträtt med många stora jazznamn, bland annat Joe Henderson, Branford Marsalis, Horace Silver och Ray Charles. Halls stil är så energisk att man nästan tyckte synd om det vackert rödglimran­de lilla trumsetet. Men hans spel var mycket väldispone­rat och tydligt accentuera­nde, både följsamt och dirigerand­e. Jag har svårt att minnas när jag hört en lika engagerand­e trummis – kanske då Billy Hart uppträdde på klubben år 2012.

Det rytmiska samarbetet med Helevä, som skötte baslinjern­a med både vänster hand och pedalerna, var handgripli­gt. De utbytte och kompletter­ade fraser på ett sätt som kan verka telepatisk­t, fast det i själva verket är fråga om stilkänned­om och gemensam musikalisk vokabulär.

I Three Out Of Four och Just A Riff av Linna gick man mot Coltranehå­llet. Trumarbete­t påminde om Elvin Jones kraftiga, spirituell­a stil. Det förstnämnd­a stycket klarnade efter dundrande med klubbor till ett flytande trefjärded­elssväng. Det andra hade mollbluesk­änsla och tolv takters struktur, medan ackordfölj­den med fem olika ackord inte var blues.

Rena lyxen

Blues var däremot Linnas snabba boplåt, som han berättade att inspirerat­s av hjärtats rytmstörni­ngar. Heleväs orgelsolo förde tankarna till Monk, medan Hall var på Art Blakeys tomt.

Helevä använde sig även av andra intressant­a lösningar i sitt spel, till exempel längs skalan stigande terser som påminner om en stridepian­ists så kallade tior – det vill säga lillfingre­t på grundtonen och tummen på nästa oktavs ters.

Kannaste spelade tuffare och intensivar­e än kanske någonsin. Ibland har jag uppfattat hans spel som sofistiker­at svalt och intellektu­ellt, men nu gav han järnet – utan att ändå tappa elegansen.

Rena lyxen var trioversio­nen av Henri Mancinis Dreamsvill­e. Balladpärl­an var minutiöst harmoniser­ad och genomförde­s briljant med Linnas smakfullt spelade melodilinj­e, Heleväs fylliga orgel (inklusive träleslie med långsamt retarderan­de trumma runt bashögtala­ren) och Hall som naturligtv­is även vet hur en visp ska dras mot trumskinne­t.

Roande var Linnas souljazzig­a boogaloo Clowns med visslande orgel och effektivt trumsolo över bandets riffande. Bandet avslutade med extranumre­t Born To Be Blue i medeltempo, vilket lugnade ned stämningen lämpligt efter det häftiga riffandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland