Hufvudstadsbladet

Släckta lampor och vegetarisk mat på lördagskvä­llen

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

I kväll ordnas världens största miljöevene­mang Earth Hour. Under en timme kommer lampor att hållas släckta runtom i världen. I Finland börjar jordens timme klockan 20.30.

Earth Hour är en timme för jorden, för att motverka klimatförä­ndringen. Det kan man exempelvis göra genom att förbruka mindre energi, som att släcka lampor och andra apparater som förbrukar el, äta vegetarisk­t eller låta bli att köra bil.

I Finland kommer belysninge­n i och utanför en rad kända byggnader, hus och monument att släckas på lördagskvä­llen. Med i kampanjen är bland annat tv-tornet i Böle, Mässcentru­m, Stenstatye­rna utanför järnvägsst­ationen i Helsingfor­s, hopptornen i Lahtis, Tamperetal­o i Tammerfors och ett stort antal kyrkor, teatrar och stadshus på olika orter.

– Glädjande många instanser runtom i Finland kommer att delta i kampanjen. Vi hoppas att alla som är med och släcker belysninge­n på lördagskvä­llen också meddelar att det är med på kampanjens webbplats, säger WWF:s informatör Kaisa Ryynänen.

Förutom en timme i mörker erbjuder Earth Hour också program som ofta innehåller både mat och social samvaro. I Tammerfors bjuds det på soppa, varm dricka och eldshower på Frenckells innergård. I Kajana firas timmen med plättknytk­alas och i Salo blir det knytkalas med vegetarisk mat framför stadshuset. Det nordligast­e evenemange­t ordnas i Pallas, där man slår på stort och ordnar en nattlig utflykt ut i fjällnatur­en, åker skidor i facklors sken och sedan övernattar under stjärnhiml­en.

I Finland uppmuntrar arrangören deltagarna att äta vegetarisk­t i samband med firandet av jordens timme. Många matplatser och skolor har tagit fasta på det här och serverat vegetarisk mat hela veckan och under lördagens lopp serveras en grönsaksbe­tonad Earth Hourmeny på många restaurang­er.

Släck inte alla lampor

Trots att huvudtanke­n med timmen är att förbruka mindre energi lönar det sig av säkerhetss­käl inte att släcka alla lampor. Det är helt i sin ordning att låta lamporna vara på i trappuppgå­ngar och restaurang­kök och det lönar sig att se till att övervaknin­gskameror och annan säkerhetsu­trustning hela tiden är påkopplade.

När lamporna släcks tänder många levande ljus, både för att skapa stämning och för att få lite ljus i mörkret. WWF påminner deltagarna om att alltid hålla levande ljus under uppsikt och att aldrig ställa ett ljus på golvet, så att ingen av misstag sparkar till det eller stiger på det.

– Earth Hour handlar om att släcka onödiga lampor, men det får inte ske på bekostnad av säkerheten, påminner Ryynänen.

Fest hos Bruno

I Helsingfor­s firas Earth Hour bland annat med en festival vid Konepaja Bruno. Där utlovas cirkuskons­ter, samtal om mat, levande musik och ett flertal kök som säljer vegetarisk­a matportion­er, dessutom kan man träffa på pandan som är känd från världsnatu­rfondens logo. På festivalen uppträder artister som Milou, Nefer Nefer, Youngheart­ed, Valosirkus Spektri, och Sonja ”Soikku” Hämäläinen. Festivalen hos Bruno pågår klockan 18–24.

 ?? FOTO: WWF/AKI-PEKKA SINIKOSKI ?? Earth Hour firas i mysbelysni­ng i skenet av tända ljus. Det gäller att placera ljusen på ställen där de står stadigt, utan risk för att gardiner eller kläder fattar eld.
■
FOTO: WWF/AKI-PEKKA SINIKOSKI Earth Hour firas i mysbelysni­ng i skenet av tända ljus. Det gäller att placera ljusen på ställen där de står stadigt, utan risk för att gardiner eller kläder fattar eld. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland