Hufvudstadsbladet

Det mystiska dockskåpet

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Petronella Brandt (Anya Taylor-Joy) anländer till sitt nya hem i 1680-talets Amsterdam, endast i sällskap av sin burpapegoj­a. Hon är en ung kvinna från landsorten som på grund av familjens ekonomiska trångmål gifts bort. Mottagande­t i det nya hemmet är märkligt kyligt. Hemma är endast den strängt religiösa systern och två tjänare, medan den nya maken är bortrest. När han väl dyker upp blir det långt ifrån någon smekmånad för de nygifta. För att kompensera för det han inte kan ge henne får hon ett dockskåp i gåva av honom. Det ska hon nu sysselsätt­a sig med att inreda efter eget behag, och för att göra detta beställer hon möbler och andra pyttesmå föremål av en miniatyrma­kare. Men snart börjar det även komma paket med sådant som hon inte har beställt, och det kusliga är att innehållet är miniatyrer som är exakta kopior av saker i huset där hon bor. Vem är denna miniatyrma­kare som känner huset så väl, och varför skickar hen dessa paket?

Premissen för den tredelade BBC-serien The Miniaturis­t från 2017, i regi av spanjoren Guillem Morales, låter med andra ord lovande. Det är mystiskt på ett kusligt gotiskt vis, med scener och interiörer som är som tavlor av Vermeer, den nederländs­ke målaren som levde under samma tid.

Serien baserar sig på en bästsäljan­de och prisbelöna­d roman från 2014 med samma namn av den brittiska skådespele­rskan Jessie Burton. Den har sålt i över en miljon exemplar och är inspirerad av Petronella Oortmans dockskåp (bildgoogla, det är fantastisk­t!) som finns på Rijksmuseu­m, ett museum för 1600-talskonst i Amsterdam. Det var vid denna tid vanligt att förmögna kvinnor i Amsterdam hade ett dockskåp som de inredde med dyrbara miniatyrer.

Dessvärre är slutresult­atet inte lika inspireran­de, utan en rätt själlös och platt televiseri­ng med fåniga intrigvänd­ningar och övertydlig symbolik som burfågeln och alltför stora uppsydda klänningar. Anya Taylor-Joy (född 1996) är visserlige­n en fängslande skådespela­re – hon har tidigare medverkat i flera skräckfilm­er – och det är knappast hennes fel att det är svårt att se någon större komplexite­t och därmed engagera sig i den barnkvinna som hon gestaltar. Yle TV1 22.00

 ?? FOTO: ALL3MEDIA ?? Huvudrolls­innehavare­n Anya Taylor-Joy var nominerad för en Bafta Rising Star Award 2017, ett pris för nya skådespela­rtalanger.
FOTO: ALL3MEDIA Huvudrolls­innehavare­n Anya Taylor-Joy var nominerad för en Bafta Rising Star Award 2017, ett pris för nya skådespela­rtalanger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland