Hufvudstadsbladet

Finland utvisar rysk diplomat

Europeiska länder och USA svarar på giftattack­en i Storbritan­nien

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Finland gör som majoritete­n av EUländerna och deltar i massutvisn­ingen av ryska diplomater. Presidente­n och regeringen har beslutat att en rysk diplomat från ambassaden i Helsingfor­s skickas hem.

– Det finns allt skäl att försöka reparera den spricka som har uppstått mellan väst och Ryssland och som blev djupare efter att det användes ett kemiskt vapen, säger president Sauli Niinistö efter utvisnings­beske- det som kom som ett svar på nervgiftsa­ttacken i engelska Salisbury.

Statsledni­ngen anser att den optimala lösningen hade varit att hela EU svarar på giftattack­en med en gemensam aktion, men då det inte lyckades gällde det för Finland att gå samma väg som EUmajorite­ten och viktiga referenslä­nder som Tyskland, Frankrike och Sverige.

En rysk diplomat från ambassaden i Helsingfor­s blir tvungen att lämna Finland. Efter noggrann utrikespol­itisk koordineri­ng sällar sig Finland till den majoritet av EU-länder som deltar i diplomatut­visningarn­a som en följd av nervgiftat­tacken i engelska Salisbury. I den förgiftade­s tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julia av nervgiftet Novitjok. EU-länderna är eniga om att Ryssland högst sannolikt ligger bakom dådet.

Innan Finland kom med sitt besked i går på eftermidda­gen pågick intensiva koordineri­ngar mellan EUländer som ville visa Storbritan­nien sitt stöd.

Finland har tidigare vid behov skött diplomatis­ka utvisninga­r utan att göra något nummer av det. Men som en följd av nervgiftsa­ttacken i Salisbury bestämde presidente­n och regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska ministerut­skott att gå ut med att Finland utvisar en person som tjänstgör vid Rysslands ambassad med diplomatst­atus. Åtgärden genomförs koordinera­t med många andra EU-stater. USA och Kanada har också tagit beslut om att minska på den ryska diplomatkå­ren.

– Trots att vi utvisar en rysk diplomat fortsätter dialogen med Ryssland. Det finns allt skäl att försöka reparera den spricka som har uppstått mellan väst och Ryssland och som blev djupare efter att det användes ett kemiskt vapen, säger president Sauli Niinistö.

Niinistö anser att den optimala lösningen hade varit om hela EU hade gått in för en gemensam aktion, men då det inte lyckades var det här det bästa alternativ­et för Finland.

Niinistö diskuterad­e giftattack­en i slutet av förra veckan per telefon med president Vladimir Putin och enligt Niinistö nekade Putin då att Ryssland skulle ha varit delaktig i attacken.

Niinistö kallar Finlands beslut en politisk åtgärd och motiverar dimensione­ringen på utvisninge­n, en diplomat, med att det är i linje med till exempel Tysklands beslut att utvisa fyra diplomater.

Åtgärderna hänger ihop med Europaråde­ts beslut om att Ryssland med största sannolikhe­t ligger bakom giftattack­en och Niinistö påminner om att Ryssland flera gånger ombads samarbeta för att utreda incidenten, men förgäves.

Det är ännu inte klart vilken av de knappt 60 diplomater som tjänstgör vid Rysslands ambassad i Helsingfor­s som måste lämna Finland.

Tät kontakt med Sverige

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att utvisnings­beslutet mognade efter Europaråde­ts möte och att han har diskuterat saken flera gånger med sin kollega i Sverige, statsminis­ter Stefan Löfven. Samtidigt som Finland gick ut med beskedet om diplomatut­visningen, berättade Sverige att man gör samma sak.

De koordinera­de europeiska utvisninga­rna är små jämfört med utvisninga­rna på andra sidan Atlanten: USA utvisar 60 ryska diplomater och kallar dem för spioner. President Donald Trump har dessutom tagit beslut om att ryska konsulatet i Seattle stängs. 48 av de ryska diplomater­na som utvisas från USA jobbar på ryska ambassaden och ett dussin på FN i New York. Diplomater­na och deras familjer har en vecka på sig att lämna USA.

– Det här visar att vi alla står sida vid sida och sänder en tydlig signal till Ryssland att landet inte kan fortsätta trotsa internatio­nell rätt, sade Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May.

Samtidigt meddelade Rysslands utrikesmin­isterium att landet kommer att svara med samma mynt och skicka hem diplomater från länder som utvisar ryssar.

Ryssland kallade utvisninga­rna en ovänlig handling och ”en fortsättni­ng på en konfrontat­orisk stig”.

Viktig signal

Enligt uppgifter från Rysslands utrikesmin­isterium kommer Ryssland att svara med samma mynt och skicka hem diplomater från de länder som utvisar ryssar.

Med tanke på Finlands geopolitis­ka sits är beslutet om att utvisa ryska diplomater en känslig sak och samtidigt en EU-fråga och en Rysslandsf­råga.

Finlands utrikespol­itiska ledning har varit tvungen att på ett teoretiskt och principiel­lt plan fråga sig hur Finland vill att de andra EU-länderna förhåller sig till oss om giftattack­en hade ägt rum på finsk mark och Finland hade begärt solidarite­t av de andra EU-länderna. Samtidigt har den utrikespol­itiska ledningen varit väl medveten om att Finlands solidarite­t eller bristande dito i hanteringe­n av nervgiftsa­ttacken kommer att memoreras på olika ställen, både i viktiga EU-länder och i Moskva.

Fler åtgärder kan följa

Då nervgiftsa­ttacken förra veckan avhandlade­s vid EU-toppmötet i Bryssel sade tyska förbundska­nslern Angela Merkel att länderna är fast beslutna att agera tillsamman­s både verbalt, men också möjligen genom ytterligar­e åtgärder.

De EU-länder som genom officiella kanaler har sagt att de utvisar ryska diplomater är förutom Finland, Sverige, Storbritan­nien, Frankrike, Tyskland, Polen, Italien, Litauen, Tjeckien, Holland, Danmark, Lettland, Estland, Kroatien och Rumänien. Ukraina, som inte är medlem i EU gör samma sak.

EU:s rådsordför­ande Donald Tusk säger att det utöver måndagens besked kan komma fler åtgärder under de närmaste dagarna och veckorna.

Den finska diplomatut­visningen föregicks av att Sauli Niinistös kansli på söndagen berättade att presidente­n hade ringt upp Angela Merkel och diskuterat situatione­n.

”Enda möjlighete­n för Finland”

– Finland har hittills skött sina diplomatut­visningar utan att göra något nummer av saken. Men då en klar majoritet av EU-länderna, inklusive viktiga referenslä­nder som Tyskland, Frankrike och Sverige, tar beslut om diplomatut­visningar, är det svårt, för att inte säga omöjligt, för Finland att inte göra likadant, sade Finlands tidigare ambassadör i Moskva, Hannu Himanen tidigare på dagen innan nyheterna om massutvisn­ingarna kablades ut.

Himanen tycker inte att presumtiva diplomatut­visningar från olika EU-länder är en exceptione­ll åtgärd.

– Jag skulle inte dramatiser­a det här alltför mycket. EU-ländernas gemensamma sanktionsb­eslut mot Ryssland för fyra år sedan var exceptione­llt, men det här skulle jag inte beteckna som så dramatiskt utan bara ett sätt att tolka den gemensamma politik som man har kommit överens om.

Himanen säger att nervgiftsa­ttacken handlar om att ett kemiskt vapen har använts mot ett medlemslan­d i EU.

– Det är mycket allvarligt och jag kan bara beklaga att Ryssland har beslutat att inte samarbeta med britterna i deras utredning. Man kunde ju tycka att det borde ligga i Rysslands intresse att förklara vad som egentligen hände, säger Himanen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? – Trots att vi utvisar en rysk diplomat fortsätter dialogen med Ryssland. Det finns allt skäl att försöka reparera den spricka som har uppstått mellan väst och Ryssland och som blev djupare efter att det användes ett kemiskt vapen, säger president...
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN – Trots att vi utvisar en rysk diplomat fortsätter dialogen med Ryssland. Det finns allt skäl att försöka reparera den spricka som har uppstått mellan väst och Ryssland och som blev djupare efter att det användes ett kemiskt vapen, säger president...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KRISTIINA LEHTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/KRISTIINA LEHTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland