Hufvudstadsbladet

I Arizonas öken jagas migrantern­a med vapen

Hundratuse­ntals människor riskerar varje år att sätta livet till när de korsar gränsen mellan Mexiko och USA. De drivs till allt farligare rutter i det allt mer militarise­rade området. I Arizona har många lokalbor valt att ingripa – en del genom att hjälp

- TEXT & FOTO: SARA SUNDMAN

Tim Foleys uppdrag är klart: att gripa migranter som korsar gränsen från Mexiko över till Arizona. Därför bär han pistol och går kamouflage­klädd i den heta ökensolen. Det är inte bara människor som smugglas in i landet utan också en allt större mängd hårda droger vilket har gjort den här rutten mycket farlig. HBL har besökt Arivaca i Arizona.

Tim Foley, utrustad med en pistol och klädd i camouflage­kläder, håller i en öppnad konservbur­k. Den heta ökensolen har ännu inte fått saltlagen i burken att dunsta.

Landskapet domineras av vindpinade buskar, envisa kaktusar och en himmel som välver sig blå och till synes högre än någon annanstans. Vi befinner oss i Arivaca, Arizona, runt 30 kilometer från gränsen till Mexiko.

Foley har hittat en så kallad vattenpost där det finns vatten, matkonserv­er och filtar, som hjälporgan­isationer lämnar för att hjälpa människor som försöker ta sig över gränsen. Bara någon timme tidigare har någon varit här, är Foleys uppskattni­ng.

Han är inte där för att hjälpa migranter – tvärtom. Foley är grundaren till Arizona Border Recon, AZBR, ett slags medborgarg­arde som enligt egen utsago övervakar gränsen på frivillig basis.

Livsfarlig rutt över bergen

Av alla ställen att ta sig över gränsen är det bergiga området vid Arivaca ett av de farligaste man kan välja. Det är en minst fem dagars vandring, där man inte bara riskerar solsting, utmattning, törst och hunger, utan också att reta upp drogkartel­lerna eller haffas av gränsbevak­ningen eller grupper såsom AZBR.

Foley säger att när de möter någon vid gränsen ger de dem mat, vatten och medicinsk hjälp och ringer gränsbevak­ningen.

– Vi vill inte att någon dör, men till skillnad från de humanitära organisati­onerna låter vi inte någon gå då vi inte vet vem de är. Det är gränsbevak­ningen som får avgöra. Men i nio fall av tio så är du inte en ”good guy” om du smyger in i landet utan lov, säger han.

En typisk dag för Foley går ut på att leta efter tecken på att människor – vare sig de är smugglare eller papperslös­a – rört sig i området och kartlägga rutter människor rör sig på. Gruppens medlemmar är alltid beväpnade när de åker ut (”det vore galet att inte vara det”), men enligt Foley har han aldrig avfyrat ett enda skott.

”Vaktar mitt hemområde”

Gränsbevak­ningen ställer sig kritisk till grupper såsom AZBR, men Foley säger att hans grupp upprätthål­ler lagen där det inte finns någon lag.

– Folk har för sig att vi bränner kors och hänger folk från träd. Nej. Jag beskriver oss som the neighborho­od watch. Det här är mitt hemområde, och jag vaktar det.

En av AZBR:s största inkomstkäl lor, särskilt sedan president Donald Trump kom in i bilden, är medier. Foley ställer gärna upp på intervjuer och skjutsar reportrar till gränstrakt­erna, men i så fall får de betala för det, även denna gång. Foley är därmed också mycket medievan – han uttrycker sig rafflande och är mån om att visa upp en rumsren bild av AZBR som ett helyllegän­g.

Ungefär en tredjedel av gränsen skyddas av olika former av staket – på vissa ställen är det ett högt metallstän­gsel, på andra finns inget mer än lite taggtråd. Men under de senaste åren har den sydvästra gränsen blivit allt mer militarise­rad. Den övervakas av kameror, sensorer, radar och drönare.

Om man frågar Tim Foley så läcker gränsen som ett såll. Han tror inte på mer teknologis­k övervaknin­g, drönare, starkare staket eller ens Trumps mur. Han vill ha fler väkta re som ser till att ingen tar sig över gränsen.

– En barriär är värdelös om det inte finns någon som vaktar den.

Många lik hittas aldrig

Hur länge tar det innan ett människoli­k försvinner i öknen? Det är en relevant fråga, eftersom ingen riktigt vet hur många människor som dör under vandringen över gränsen.

Enligt den officiella statistike­n från USA:s gränsbevak­ning har 7 216 människor dött vid USA:s sydvästra gränsområd­e under de senaste 20 åren. Det riktiga antalet är emellertid sannolikt betydligt högre, dels på grund av bristfälli­g eller inkonsekve­nt bokföring, dels på grund av att en del lik aldrig hittas.

I Pima County, en av inalles fyra regioner vid gränsen i Arizona och den farligaste rutten över gränsen, hittade man i medeltal 169 lik eller likdelar per år mellan 2002 och 2016, enligt kommunens rättsmedic­inska instans, dit alla upphittade lik förs.

Även om statistike­n pekar på att totala antalet människor som korsar gränsen olagligt har minskat har människor tvingats ta till farligare rutter. Det är delvis en följd av gränsbevak­ningens medvetna policy, där man strävar efter att stänga traditione­lla flyktvägar och att flytta den olovliga trafiken till svårare terräng. Det har lett till att antalet människor som korsar gränsen via de enkla rutterna i Kalifornie­n och Texas har minskat, och antalet som korsar rutterna i de farligare områdena i Arizona har ökat.

”Här hjälper vi varandra”

– Tanken var att om människorn­a drivs till farligare rutter slutar de komma. Men det funkar inte så, människor fortsätter komma oavsett, berättar Susannah Brown, pensionera­d sjuksköter­ska och aktiv i Ajo Samaritans, en humanitär organisati­on som hjälper migranter.

Vi träffas i Ajo, ett sömnigt litet samhälle 60 kilometer från gränsen. Tack vare den närbelägna koppargruv­an var Ajo ännu på 1980-talet en livlig stad, nu livnär sig människor främst på turism. När man kör runt i staden ser man två slags skyltar: de som gör reklam för reseförsäk­ringar till Mexiko, och de som skyltar med budskapet ”humanitär hjälp är inte ett brott”.

– Här vid gränstrakt­erna finns en lång tradition av att hjälpa varandra. I öknen är det lätt att dö om man inte har vatten och mat, säger Brown.

En del av medlemmarn­a hjälper också migrantern­a som kommer till Ajo på andra sätt, vilket alltemella­nåt orsakar schismer med myndighete­rna. Nyligen har en av gruppens medlemmar gripits för att ha inhyst människor som korsat gränsen.

Brown säger att det har blivit svårare för de humanitära grupperna att agera i gränsområd­ena. Nyligen har organisati­onerna blivit dragna inför rätta för att man lämnat vatten i nationalpa­rker och Barry M. Goldwater Air Force Range, den amerikansk­a arméns övningsomr­åde. I somras införde arméområde­t och nationalpa­rken regler som förbjuder människor att lämna kvar något i området.

– Vi är rasande. Människor dör och de som förvaltar områden här gör inget åt det. Det verkar som om de inte bryr sig, säger Brown.

De humanitära organisati­onerna i området framhåller att gränsbevak­ningen saboterar organisati­onernas försök att hjälpa människor genom att till exempel sticka hål på vattenflas­kor som organisati­onerna lämnar vid gränsen. Enligt en nyligen publicerad rapport har hjälporgan­isationen No more deaths’ volontärer vittnat att vattenkani­strar vandaliser­ats två gånger i veckan i området sydväst om Tucson mellan mars 2012 och december 2015.

En del, såsom Tim Foley, anser att hjälporgan­isationern­a uppmuntrar människor att korsa gränsen och att de ger människor en felaktig bild av chanserna att kunna ta sig över gränsen. Brown är väl medveten om anklagelse­rna att hjälporgan­isationern­a spelar kartellern­a i händerna.

– Människor korsar gränsen oavsett, och har gjort det i åratal. De kommer oavsett vad man gör, de försöker hjälpa sina familjer. Jag försöker att inte döma någon annan om jag inte gått i deras skor. Min personliga position, och jag tror många av oss håller med, är att jag inte frågar efter någons id-handlingar. Jag ser en människa som behöver hjälp, säger hon.

Karteller och knark

Det är inte bara resvägarna som blivit farligare, de mexikanska kartellern­a har tagit ett allt hårdare grepp om trafiken över gränsen.

– Om din drogkurir åker fast eller tvingas dumpa sin last på vägen förlorar kartellen allt. Om man tvingar en migrant att agera kurir och dessutom tar betalt för att ledsaga dem över gränsen… För kartellern­a är det en win-win-situation, säger Tim Foley i Arivaca.

Under de åtta år Tim Foley bott i området har situatione­n blivit värre och mer våldsam. Han säger att när han började var människorn­a som jobbade med att vägleda migranter över gränsen, så kallade coyotes, vanliga familjer som bodde och kände till gränsområd­et.

– När kartellen blev inblandad ställde de ett ultimatum: lägg av, jobba för oss och få en liten procent, eller dö. Det var kanske för sex år sedan, säger Foley.

Medan mängden marijuana som smugglas in i landet har minskat kraftigt sedan en del delstater legalisera­t marijuana har mängden hårda droger såsom kokain, heroin, metamfetam­in och fentanyl ökat, enligt statistik från tull- och gränsbevak­ningen. Mängden metamfetam­in som beslagtas har ökat med mer än 250 procent under de senaste fem åren.

Majoritete­n av drogerna som kommer över gränsen transporte­ras i fordon, det är bara en liten del av drogerna som transporte­ras till fots.

– Om vi hade en mer human immigratio­nspolitik skulle människor inte tvingas smuggla knark över gränsen. Jag kan inte säga att någon är en ond människa på grund av att den smugglar. Det kan vara det enda sättet de kan nå sin familj, säger Susannah Brown.

Tim Foley säger att han har förståelse för att många av migrantern­a har fångats upp i ett krig de inte vill vara delaktiga i.

– Men jag tänker inte blunda, vända ryggen till och låtsas som om inget händer.

Donald Trumps senaste förslag till immigratio­nsreform röstades ned i februari och för tillfället är det oklart vad som kommer att hända. Men Tim Foley håller inte andan.

– Jag fortsätter tills gränsen är säker eller tills jag dör. Det finns inga andra alternativ för mig.

 ?? FOTO: SARA SUNDMAN ??
FOTO: SARA SUNDMAN
 ??  ?? Tidigare bodde Tim Foley helt bredvid gränsen, men kartellen tvingade honom att flytta till Arivaca. Han får ofta dödshot, men verkar inte bry sig. – Det får mig att känna mig bra eftersom de vet vem jag är. Varje grupp har ett eget namn för mig. En kallade mig skogens blåögda djävul. Nu kallar de mig El Cucuy.
Tidigare bodde Tim Foley helt bredvid gränsen, men kartellen tvingade honom att flytta till Arivaca. Han får ofta dödshot, men verkar inte bry sig. – Det får mig att känna mig bra eftersom de vet vem jag är. Varje grupp har ett eget namn för mig. En kallade mig skogens blåögda djävul. Nu kallar de mig El Cucuy.
 ??  ??
 ??  ?? Tim Foley och hunden Rocko åker ut och kollar in hjälporgan­isationern­as vattenpost­er för att följa med var människor rör sig.
Tim Foley och hunden Rocko åker ut och kollar in hjälporgan­isationern­as vattenpost­er för att följa med var människor rör sig.
 ??  ?? USA:s sydvästra gräns sträcker sig över 3 000 kilometer från Stilla havet till Mexikanska golfen, genom fyra delstater, över karga bergskedjo­r och torra ödemarker. Ungefär en tredjedel av gränsen markeras av stängsel.
USA:s sydvästra gräns sträcker sig över 3 000 kilometer från Stilla havet till Mexikanska golfen, genom fyra delstater, över karga bergskedjo­r och torra ödemarker. Ungefär en tredjedel av gränsen markeras av stängsel.
 ??  ??
 ??  ?? Susannah Brown och Doug Schnare är från östkusten, men flyttade till Ajo för några år sedan. De hjälper ofta mexikaner som tar sig in i USA längs den farliga rutten.
Susannah Brown och Doug Schnare är från östkusten, men flyttade till Ajo för några år sedan. De hjälper ofta mexikaner som tar sig in i USA längs den farliga rutten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland