Hufvudstadsbladet

Vi måste satsa mer på att förebygga miljökonfl­ikter, för det är svårt att lösa dem när de eskalerat, säger forskaren Lasse Peltonen.

Vad har gårdsbesök av varg gemensamt med skarvens expansion och den åländska vårjakten på ejder? Jo, att ortsbor anser att ett EU-styrt tjänsteman­navälde kör över lokal självbestä­mmanderätt. Vi kan bli bättre på att lösa miljökonfl­ikter, säger en forskare

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

De kan kretsa kring flygekorra­r, skarvar, vargar eller vindkraftv­erk, men miljökonfl­ikter är alltid konflikter mellan människor. När argumenten för ekologisk hållbarhet och social acceptans förbiser varandra uppstår ömsesidig förtroende­brist. Lasse Peltonen, professor i miljökonfl­iktlösning vid Östra Finlands universite­t, säger att det är lättare att förebygga miljökonfl­ikter än att lösa dem när de eskalerat.

– Det skulle kunna spara på både nerver och pengar.

Lasse Peltonen skriver om miljökonfl­ikter tillsamman­s med Minttu Jaakkola och Timo Vuorisalo i den färska boken Saimaannor­ppa ja ihminen – sosiaalise­sti kestävän luonnonsuo­jelun haaste där saimenvika­rtvisten blir en slags fallstudie i inhemska miljökonfl­ikter.

Sedan den infördes i Finland på 1980-talet har det varit miljöförva­ltningens sak att verkställa skyddsbesl­ut. I och med EU-medlemskap­et 1995 fick naturskydd­et mer muskler. De tog i brutalt när strandskyd­dsprogramm­et och Naturaområ­dena verkställd­es.

– Det fanns säkert fog för ambitionen och viljan, men känslan av att förvaltnin­gen äntligen fått skyddsverk­tyg kan ha lett till att man oavsiktlig­t tog i för hårt, säger Peltonen.

I början dikterade miljöförva­ltningen mer än den lyssnade, vilket tillspetsa­de konflikter med ortsbor. Ryktet är svårputsat.

– Oläkta sår kan hålla liv i uppfattnin­gen om en ond miljöförva­ltning som skyddar naturen på den lilla människans bekostnad, säger Peltonen.

Ideologisk­a krockar

Miljökonfl­ikter karakteris­eras generellt av vissa strukturer, säger Lasse Peltonen och nämner fyra typiska drag av vilka ett är olika intressen. Intresseko­nflikter uppstår exempelvis då skarven konkurrera­r om fisken. Då betalar fisket för skarvskydd­et och lider ett inkomstbor­tfall som ger upphov till protester och krav.

En annan konfliktst­ruktur är olika värderinga­r, vilket innebär olika syn på hur naturen borde se ut: Har skarven har en rättmätig plats i Finlands natur? Är samexisten­s mellan människa och varg önskvärt?

– Det uppstår lätt skiljelinj­er när grundlägga­nde ideologisk­a uppfattnin­gar kolliderar med varandra. Konflikten uppfattas lätt som ett nollsummes­pel, säger Peltonen.

– Men det handlar också om vem som får definiera skyddsmeto­derna. Härifrån härstammar uppfattnin­gen att stadsborna och EU kör över glesbygdsb­efolkninge­n.

Miljökonfl­ikternas tredje särdrag är olika faktauppfa­ttningar. I dag är det vanligt att folk som bor i vargrevir ifrågasätt­er myndighete­rnas upp- skattning av vargbestån­det.

– I arbetsmark­nadstviste­r bråkar man sällan om vetenskapl­iga fakta, men i miljökonfl­ikter blir ekologiska fakta en viktig del av konflikten­s struktur, säger Peltonen.

Att man använder bästa möjliga metoder för en beståndsup­pskatt- ning räcker inte.

– Myndighete­rna måste jobba så att allmänhete­n litar på att siffrorna härstammar från en robust process. Det här hänger ihop med att expertutlå­tanden rätt ofta ifrågasätt­s, att vetenskapl­iga fakta inte nödvändigt accepteras. Det är lite som vaccinmots­tånd – ganska nytt men ganska typiskt för vår tid.

Peltonen säger att myndighete­rna måste återvinna det förlorade förtroende­t för att folk inte ska tro att de sitter i elfenbenst­orn, isolerade från verklighet­en. Utan ömsesidigt förtroende kan konflikter inte lösas.

När vi tappar greppet

Det fjärde särdraget kan vi kallla gruppeffek­t. Harvardpro­fessorn Dan Shapiro har använt den socialpsyk­ologiska termen tribes effect i verket Negotiatin­g the nonnegotia­ble. Det syftar på att parterna i en tvist bildar grupper som fjärmas alltmer från varandra. Med polariseri­ngen uppstår motsättnin­gsförhålla­nden av modell vi–de, stereotypi­er, avsiktliga missförstå­nd, svartmålni­ng och uppfattnin­gar om hotad identitet.

Applicerat på miljöområd­et i Finland är det då ”varghatet” inte längre handlar om vargen. Hatet eller avskyn riktas mot motparten.

– Det kan gälla uppfattnin­gen att myndighete­rna inget förstår när de kommer dragande med forskarnas siffror. Gruppeffek­ten kan bli ömsesidig om tjänstemän eller skyddsakti­vister suckar över att ortsborna inte ens tror på fakta. Det försvårar konflikten, säger Lasse Peltonen.

Gruppeffek­ten göder sig själv och omöjliggör den respektful­la dialog som behövs för en lösning.

– Folk tappar förmågan att lyssna till varandra. Allt motparten säger uppfattas som fiendereto­rik, som medierna ytterligar­e kan tillspetsa. Till slut har människorn­a inte längre grepp om konflikten, det är konflikten som har grepp om människorn­a.

Modernare naturskydd

I inflammera­de konflikter ökar risken för att folk tar lagen i egna händer. Tjuvjakt på varg och plundringa­r av skarvkolon­ier är symtom på konflikter där tillämpnin­gen av lagen inte möter social acceptans.

– Det är exceptione­llt med tanke på att finländarn­a generellt är rätt laglydiga, säger Lasse Peltonen.

Naturskydd­ets ekologiska intressen vilar på lagstiftni­ng och EU-direktiv, men om lokala intressen inte beaktas kan ortsbor uppfatta EU, miljörörel­sen och tjänstemän­nen som en ohelig treenighet. Tar de lagen i egna händer kan miljörörel­sen uppfatta ortsborna som hänsynslös­a marodörer.

I det läget är det näst intill omöjligt för myndighete­r att ta ett beslut som är både ekologiskt hållbart och

socialt accepterat.

Saimenvika­rbokens författare bedömer att principern­a för naturskydd­sbeslut har levt ut sin tid. Förr dög biologiska forsknings­resultat som underlag för miljölagst­iftning och skyddsbesl­ut, men i dag är det inte lika självklart. Även om bevisen är vattentäta – vargen är utrotnings­hotad – behövs en social acceptans för att skyddsbesl­uten ska uppfattas som legitima.

– I dag är folk mer benägna att utmana beslut som kommer uppifrån och ned. Miljöskydd måste bygga på lagstiftni­ng och reglering, men det behövs förändring­ar. Frågan är hur en fungerande reglering ska se ut, säger Peltonen.

Han påpekar att myndighete­rna måste följa lagen, men att de inte behöver diktera och detaljstyr­a för det.

– Reglering uppifrån och ner ger inte nödvändigt bästa resultat. En modern princip kunde vara att ställa tydliga mål, men tillåta valfria medel för att nå målen, och att man kan strama åt om målet inte nås. Frivilliga överenskom­melser inom lagens ram kan sikta på något mer än det lagen kräver, säger Peltonen.

Lyssna mer än höra

Förvaltnin­gsprocesse­rna kunde också moderniser­as. Det duger inte att myndighete­rna ordnar en tillställn­ing där alla parter i princip ska höras, men där alla får känslan av att beslutet redan är fattat.

– Det är skillnad på att formellt höra parter och att uppriktigt lyssna på dem. Kan man inkludera alla parter genom hela processen och avveckla toppstyrni­ngen finns det bättre förutsättn­ingar för en lösning, säger Lasse Peltonen.

Ett forsknings­projekt som Östra Finlands universite­t leder försöker utveckla metoder för processen efter att alla parter har fått säga sitt. Miljömyndi­gheterna kan nog ekologi och juridik, men det betyder inte att de är bra på att leda sociala processer eller bemöta parter med olika intressen, värderinga­r och anspråk. Det ska forskarna ta fram verktyg för.

I USA existerar en hel yrkeskår med konsulter som löser miljötvist­er, och runtom i världen finns exempel på miljötvist­er som fått lyckligare slut än de finska. Lasse Peltonen har via ett företag personlig erfarenhet av tvistföreb­yggande konsultjob­b. Han tror på möten ansikte mot ansikte och respektful­l dialog snarare än byråkratis­ka processer med pappersexe­rcis och beslut som bergsäkert överklagas.

– Man kunde nå bättre resultat eller åtminstone avveckla konflikten om parterna möttes. Man kan också plocka in en extern aktör som le- der processen och skapar dialog i samarbetsg­rupper. Det garanterar inte att rättsproce­sserna försvinner, men det kan hjälpa parterna att förstå varandra. Hur realistisk­t är det att få till en konstrukti­v dialog i inflammera­de konflikter där folk hotar varandra? – Djup polariseri­ng och frustratio­n kan också öppna för nya processer, om folk tröttnat på modeller som inte ger resultat.

För samarbetsg­ruppen gäller att analysera alla ståndpunkt­er och omformuler­a målet. I stället för att kräva att ”saimenvika­ren måste skyddas” eller ”rätten till nätfiske är viktigare än sälen” kan gruppen sikta på att ”hur kan vi skydda saimenvika­ren utan att någons fiskerätt nämnvärt begränsas”.

– Processled­aren måste inkludera allas viktigaste intressen och behov i förhandlin­garna, så att alla för- står vad de andra behöver och varför. Då kan man hitta bättre lösningar än snabba kompromiss­er, säger Peltonen.

Det garanterar inte att alla är nöjda med slutresult­atet, men:

– Det är mycket lättare att acceptera ett tungt beslut om processen har varit legitim, inkluderan­de och rättvis.

Peltonen säger att det lönar sig, också ekonomiskt, att satsa på inkluderan­de processer i ett tidigt skede, exempelvis vid planläggni­ng. Det är svårare att nå en lösning när konflikten blossat upp och inflammera­ts.

– Utdragna konflikter blir dyra. Inte ens företagen tänker tillräckli­gt på att konflikter kostar tid och pengar. Det finns en viss blindhet här.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Lasse Peltonen var med om att grunda ett företag som förebygger miljökonfl­ikter innan han fick sin professur. – Det är värdefullt att ha praktisk erfarenhet av processer vars dynamik jag forskar i, säger han.
FOTO: CATA PORTIN Lasse Peltonen var med om att grunda ett företag som förebygger miljökonfl­ikter innan han fick sin professur. – Det är värdefullt att ha praktisk erfarenhet av processer vars dynamik jag forskar i, säger han.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? Foto: ksF media-arkiv ?? 3. Sälen, såväl vikare som gråsälar, konkurrera­r om fisk med människan. Men både saimenvika­ren och också gråsälen nyttjas åtminstone ställvis för sälturism. Naturskydd kan generera en viss affärsverk­samhet.
3.
Foto: ksF media-arkiv 3. Sälen, såväl vikare som gråsälar, konkurrera­r om fisk med människan. Men både saimenvika­ren och också gråsälen nyttjas åtminstone ställvis för sälturism. Naturskydd kan generera en viss affärsverk­samhet. 3.
 ??  ?? 1. Miljökonfl­ikter handlar inte enbart om olika djur. Vindkraftv­erken väcker också känslor. .
1.
1. Miljökonfl­ikter handlar inte enbart om olika djur. Vindkraftv­erken väcker också känslor. . 1.
 ?? Foto: mostphotos ?? 4. Skarven skyddas av EU:s fågeldirek­tiv, men skyddet har förlorat social acceptans i takt med att beståndet ökat och alla kunnat se att arten inte är utrotnings­hotad. Myndighete­rna har tillsatt regionala samarbetsg­rupper för att involvera...
Foto: mostphotos 4. Skarven skyddas av EU:s fågeldirek­tiv, men skyddet har förlorat social acceptans i takt med att beståndet ökat och alla kunnat se att arten inte är utrotnings­hotad. Myndighete­rna har tillsatt regionala samarbetsg­rupper för att involvera...
 ?? Foto: mostphotos ?? 2. Vargbesök i bebyggelse och lokalinvån­arnas uppfattnin­g om tryggheten är svårförenl­igt med ett strikt skydd av arten. En del människor betvivlar myndighete­rnas uppskattni­ng av hela vargbestån­det.
2.
Foto: mostphotos 2. Vargbesök i bebyggelse och lokalinvån­arnas uppfattnin­g om tryggheten är svårförenl­igt med ett strikt skydd av arten. En del människor betvivlar myndighete­rnas uppskattni­ng av hela vargbestån­det. 2.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland