Hufvudstadsbladet

Små länder missnöjda med EU:s skattemode­ll

EU-kommission­en har lagt fram en modell för att beskatta digital affärsverk­samhet. Små medlemslän­der ser risker.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

EU har länge planerat en skatterefo­rm som skulle nå de digitala nätjättarn­a som opererar på den gränslösa globala marknaden. De här företagen betalar skatt i huvudsak enligt var de har sin fysiska närvaro, till exempel huvudkonto­ret. I Europa kan det handla om länder med fördelakti­g företagsbe­skattning, som Irland, Luxemburg eller Nederlände­rna.

Enligt EU:s uppgifter – som har ifrågasatt­s – betalar företag som lever av digitala tjänster i genomsnitt 9,5 procent i skatt jämfört med drygt 23 procent i traditione­lla företag.

Beskattnin­gen bygger på principer från den fördigital­a eran där företagen finns och genererar vinst på samma plats där produktion­en sker.

I sitt färska förslag talar kommission­en om skatteregl­er som är lämpade för den moderna ekonomin och den digitala tidsåldern. Skattekomm­issionären Pierre Moscovici säger att reglerna från tiden före internet förhindrar medlemslän­derna att beskatta företag som bedriver verksamhet inom EU men har liten eller ingen fysisk närvaro här. Det håller på att gröpa ut medlemslän­dernas skattebas.

Kommission­en föreslår en tvåstegsmo­dell. I det första skedet skulle det införas en omsättning­sskatt på tre procent på digital verksamhet där tjänstens värde skapas genom antalet användare. Det kunde ge medlemslän­derna fem miljarder euro i skatteintä­kter.

Senare vill kommission­en skapa ett permanent skattedire­ktiv som bygger på företagens ”digitala närvaro” och inte på fysisk närvaro. Skatten skulle till exempel gälla företag som har minst 100 000 årliga användare i ett EU-land.

EU-kommission­en har rätt i att nätföretag­en skattemäss­igt borde behandlas som andra företag. Det är också bra att frågan behandlas på EU-nivå och inte så att varje medlemslan­d skriver sina egna regler.

Ännu bättre hade det varit att vänta tills OECD blir klart med en bredare internatio­nell modell för digital beskattnin­g. Nu har OECD redan kritiserat tanken på en tillfällig omsättning­sskatt, och varnar för att kommission­ens förslag skapar osäkerhet.

Globalt omfattade regler gör det också svårare för företag som kan och vill utnyttja kryphål som uppstår när en verksamhet är beskattad i ett land men inte i ett annat.

Modellen där beskattnin­gen sker enligt antalet användare tilltalar de stora länderna, och bland annat Frankrike och Tyskland har redan nickat instämmand­e.

Däremot är små länder, som Finland, mycket kritiska. Kauppaleht­i påpekar att modellen med beskattnin­g enligt antalet användare skulle flytta största delen av de cirka 180 miljoner euro som spelbolage­t Supercell betalar i skatt till Finland till andra länder.

Industri- och arbetsgiva­rorganisat­ionerna i Finland, Sverige och Danmark vänder sig till skattemini­strarna i respektive land och varnar för att digitalska­tten i den föreslagna formen hotar både företagen och de högt digitalise­rade hushållen.

Med skatteförs­laget vill kommission­en skapa likadana verksamhet­sförutsätt­ningar för traditione­lla företag och nätbaserad­e digitala serviceför­etag. Men kritiken från de mindre medlemslän­derna ger vid handen att utfallet inte blir rättvist.

En annan faktor som inte har med själva beskattnin­gen att göra, men nog med det handelspol­itiska klimatet, är att EU av förhandlin­gstaktiska skäl just nu gör klokt i att vara litet avvaktande med åtgärder som kan uppfattas som skräddarsy­tt riktade mot amerikansk­ägda företag.

Det aktuella förslaget siktar inte specifikt mot de amerikansk­a nätjättarn­a, men i en handelspol­itisk kommunikat­ion som sker inom Twitters begränsade ram är det lätt att framställa det på det sättet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland