Hufvudstadsbladet

Familj och vänner viktigast för finländarn­as identitet

Klasstillh­örighet betyder mer för de övre än de lägre samhällskl­asserna, medan politisk hemvist är en viktig del av identitete­n för Vänsterför­bundets anhängare. På det stora hela är byggstenar­na för finländarn­as identitet ändå ganska lika, visar en färsk

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Finländarn­as identitet byggs till stor del upp av samma grundstena­r: familj, vänner, språk, arbete, utbildning, hemtrakt. Om det är de flesta överens, visar en färsk rapport från tankesmedj­an e2 och Suomen Kulttuurir­ahasto som publicerad­es i går.

E2 står Centern nära och stöds av bland annat Svenska folkskolan­s vänner.

För utredninge­n har forskarna samlat in ett massivt material med nästan 7 000 svarande, dels genom en webbpanel, dels genom intervjube­sök. Sittenkin samanlaisi­a? (Lika trots allt?) som handlar om finländarn­as identitet är bara den första rapporten av fyra.

– Det som kanske överraskad­e mest var likheterna. Trots att den samhälleli­ga diskussion­en kan gå het och skillnader ofta accentuera­s är vi sist och slutligen inte så olika som det kan verka på sociala medier. Av över trettio olika variabler var över hälften sådana som två av tre upplevde som viktiga, säger Ville Pitkänen, som är en av forskarna bakom rapporten.

Men det finns också skillnader, och skiljelinj­erna går bland annat vid klass, kön, generation och politisk hemvist. På frågan om samhällskl­ass identifier­ade de flesta sig som medelklass, och två av tre tillmätte inte klasstillh­örigheten någon större betydelse för identitete­n. Störst betydelse för identitete­n hade det för dem som placerade sig i överklasse­n eller övre medelklass­en, av vilka närmare hälften ansåg att det var en viktig faktor.

– Det var intressant och kanske lite överraskan­de. Historiskt kunde man tänka sig att arbetarkla­ssidentite­ten skulle vara stark, men här ansåg de flesta som placerade sig i arbetarkla­ssen alltså inte att klass var särskilt viktigt.

Undersökni­ngen ger inget svar på varför klass är viktigare i de övre samhällskl­asserna.

– Men tidigare forskning har visat på sådant som smak och konsumtion som särskiljan­de faktorer, och en annorlunda livsstil på de här punkterna kan kanske skapa ett slags klassident­ifikation, säger Pitkänen.

En annan skiljelinj­e som stack forskarna i ögonen var hur viktig de svarande ansåg att deras politiska hemvist var för identitete­n. I hela materialet var det bara en av tre som tyckte att de politiska åsikterna var viktiga för identitete­n, men av Vänsterför­bundets anhängare ansåg hela två av tre att de var det.

– Vi korskörde också uppgiftern­a med hur deltagarna svarat på om de var värdekonse­rvativa eller värdeliber­ala, och märkte att bägge grupperna gav större vikt åt politiska åsikter. Men det är konstigt att det inte också syns hos andra partiers anhängare, till exempel De gröna. Här krävs mer forskning, säger Pitkänen.

Knutpatrio­ter och världsmedb­orgare

När det gäller centrala byggstenar i livet som arbete och utbildning är de flesta finländare överens: över 80 procent av finländarn­a anser att de är mycket eller ganska viktiga för identitete­n. Men då utbildning är viktigast bland de yngre åldersgrup­perna och bland högutbilda­de är arbete en klart viktigare faktor för personer över 60 år.

Att utbildning­en ges större vikt av de yngre svarande handlar förmodlige­n om var de befinner sig i livscykeln, men när det gäller arbetets betydelse finns ett hopp i statistike­n just för de generation­er som är över 60 år. Det kan berätta också om en mer övergripan­de förändring.

– Att de som är över 60 svarat annorlunda än de yngre åldersgrup­perna antyder att det kan handla om att arbetets betydelse för identitete­n faktiskt försvagats. Arbetslive­t har blivit mer osäkert och splittrat samtidigt som fritiden ökat och erbjuder andra identifika­tionsobjek­t. Visst är arbete viktigt också för de yngre generation­erna, men man kan skönja en svag trend mot förändring här, säger Pitkänen.

Utredninge­n fördjupar sig också i de lokala identitete­rna, och hur mycket de betyder i olika landsändar och bland olika partiers anhängare. Mest betyder de lokala och regionala identitete­rna för Centerns anhängare, men till exempel i svenska Österbotte­n är identifika­tionen med det egna landskapet också stark. Det märks också i att SFP:s anhängare identifier­ar sig starkt med landskapet, men dessutom med fritidskom­munen. Av alla partier är det SFP:s anhängare som identifier­ar sig starkast med det nordiska och europeiska, men också bland De grönas och Västerförb­undets anhängare finns det fler som upplever sig som världsmedb­orgare än i de andra partierna.

– Det är ändå bra att minnas att identitet är mångskikta­t och det ena utesluter inte det andra. Man kan identifier­a sig starkt med sin egen stadsdel samtidigt som man upple ver sin identitet som europeisk. Sedan ger folk olika saker lite olika vikt, säger Pitkänen.

Motsättnin­gar

Vad gör man då med den här informatio­nen – och är det bra att vi är lika, som rapporten menar? Antti Arjava, överombuds­man på Suomen Kulttuurir­ahasto, hoppades på diskussion då rapporten presentera­des i går. Ett budskap kunde vara att vi åtminstone inte lever på olika planeter, ett annat att det inte är någon fara om man tänker olika.

– Ibland känns det som om det offentliga samtalet förs på en metanivå där retorik är viktigare än innehåll. I stället för att diskutera sakfrågor koncentrer­ar vi oss på att definiera motparten som tillhörand­e något visst åsiktssegm­ent, någon viss grupp. Men skillnader­na är kanske ofta mer retoriska än verkliga. Jag är optimistis­k om att vi kan bli bättre på att förstå varandra, säger Arjava.

Historien innehåller gott om exempel på starka åsiktsmots­ättningar. Nu är det som om vi var där igen, anser Arjava.

– Det vi nu söker efter är en helhetsbil­d, även om det förstås är svårt att få entydiga svar.

 ??  ?? Familjoch vänner viktiga för identitete­n
Hur viktigt är följande för din identitet?
Familjoch vänner viktiga för identitete­n Hur viktigt är följande för din identitet?
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Identitet är mångskikta­t, säger forskaren Ville Pitkänen – det ena utesluter inte det andra.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Identitet är mångskikta­t, säger forskaren Ville Pitkänen – det ena utesluter inte det andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland