Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enskarna klarar sig med tolk, anser Halla-aho

Sannfinlän­darnas ordförande tycker att språkförsö­ket, där den obligatori­ska svenskan kan ersättas med ett annat språk, är urvattnat och misslyckat.

- SPt

Jussi Halla-aho (Sannfinlän­darna) skriver i en kolumn på partiets sajt att den obligatori­ska svenskan inte är det egentliga problemet, bara en följd av Finlands märkliga språkpolit­ik. Hans resonemang går ut på att det behövs kunskaper i svens- ka för att få en högskoleex­amen eller en tjänst, vilket enligt honom är konstgjort. Om man slopar de kraven, finns det inte längre något behov av att kunna svenska i Finland, menar han.

Med andra ord är Halla-aho inne på samma linje som kulturmini­ster Sampo Terho (Blå) som vill slopa den så kallade tjänsteman­nasvenskan som krävs för statliga tjänster. Men Sannfinlän­darnas ordförande är kritisk till hur Blå framtid skött frågan.

Enligt Halla-aho är språkförsö­ket, där 452 elever i fem kommuner får ersätta den obligatori­ska svenskan med ett annat språk, misslyckat.

– Vad vill man ta reda på? Hur det känns att inte studera svenska? Eller hur de som inte läser svenska klarar sig senare i livet? Då måste vi vänta tiotals år på resultat, skriver han i kolumnen.

Halla-aho tycker att språkfråga­n kan skötas på ett mycket enklare sätt: Endast i tvåspråkig­a om- råden ska tjänstemän­nen enligt honom förutsätta­s ha kunskaper i båda språken, och även där endast i uppgifter där språket spelar roll.

– På annat håll klarar man sig utmärkt med tolktjänst­er.

Enligt Halla-aho har SFP skrämt upp en stor del av de svensksprå­kiga med en ”lång propaganda­kampanj”, och fått dem att tro att kritik mot språkpolit­iken är ett angrepp på den svensksprå­kiga minoritete­n och hotar deras grundlägga­nde rättighete­r.

– Det handlar det inte alls om. De svensksprå­kiga är den språkliga minoritet som behandlas bäst i hela världen, oberoende av vilken mätare man använder. Det går ingen nöd på dem, även om Finland skulle övergå till normal västerländ­sk standard när det gäller språkpolit­ik.

 ?? Foto: HBL-arkiv/LeiF Weckström ?? Det går ingen nöd på finlandssv­enskarna, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.
Foto: HBL-arkiv/LeiF Weckström Det går ingen nöd på finlandssv­enskarna, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland