Hufvudstadsbladet

Biaudet: Vem är det som skrämmer vem?

Svenska folkpartie­t sväljer inte Jussi Halla-ahos utspel om att SFP skrämt upp svensksprå­kiga med en ”lång propaganda­kampanj”.

- Sofia Holmlund

Enligt Halla-aho ska SFP ha fått landets svensksprå­kiga minoritet att tro att kritik mot språkpolit­iken är ett angrepp mot dem själva.

– Han missförstå­r vad det egentligen handlar om. Blickarna riktas tillbaka på vem som skrämmer vem. Jag tror att alla vi som följt med Halla-aho upplever att han är den mest skrämmande figuren i finsk politik just nu. Hans sätt att jobba är varken inkluderan­de eller mänskligt, säger riksdagsle­damot Eva Biaudet (SFP) på telefon från Frankrike.

Hon menar att Halla-aho lindar in rasism och motstånd mot svenskan i vad som ofta är intelligen­t och strategisk argumentat­ion.

– Samtidigt spelar han på strängar som bygger upp hat. Jag tror inte SFP lyckats skrämma någon. Det är inte vår politik. Vi bygger på positiva modeller där vi försöker visa att man måste arbeta för att upprätthål­la ett tvåspråkig­t Finland.

Halla-aho kallar språkförsö­ket, där 452 elever i fem kommuner får ersätta obligatori­sk svenska med ett annat språk, för misslyckat.

– Om språkförsö­ket har Halla-aho såtillvida rätt, att det krävs uppföljnin­g över en längre tid. Det vi vill veta är hur de som valt bort det andra språket placerar sig inom studieoch arbetslive­t. Att man inte alls tagit ställning till det i propositio­nen tyder på att det bara är en politisk övning, skriver SFP:s vice ordförande Anders Adlercreut­z från Genève, där han befinner sig.

Enligt Adlercreut­z är problemet med studier i svenska att eleverna läser det så kort tid och att resultaten skulle bli bättre om språket skulle läsas i fler år.

– Här välkomnar jag de initiativ som flera kommuner, som Grankulla och Kyrkslätt gjort för att möjliggöra språkbad redan i dagis.

Han säger också att det faktum att Halla-aho nu kommentera­r språkförsö­ket tyder på en kamp mellan Sannfinlän­darna och Blå framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland