Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sstyrelsen: Slopa reformen

Bredsidan mot landskapso­ch vårdreform­en i Helsingfor­s växer, då Helsingfor­s stadsstyre­lse ger tummen ner. Vanda sonderar nu för ett möjligt jättemöte för metropolst­äderna.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Landskaps- och vårdreform­en riskerar skada Helsingfor­s möjlighete­r att fungera som tillväxtce­ntrum, minska svängrumme­t för investerin­gar, orsaka demokratiu­nderskott och skada vårdstigar­na som byggts upp inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, anser Helsingfor­s stadsstyre­lse.

Det är enbart tummen ner för landskaps- och vårdreform­en i det utlåtande som Helsingfor­s stadsstyre­lse godkände i går.

Hela fullmäktig­e ska behandla utlåtandet den 4 april. Oron över metropolom­rådets framtid har också fått Antti Lindtman (SDP) som leder fullmäktig­e i Vanda att sondera för ett eventuellt gemensamt fullmäktig­emöte för alla metropolst­äder senare i vår.

”Förslaget har inte blivit bättre”

– Det är ett tungt konstatera­nde i utlåtandet, då det slår fast att det vore mindre skadligt och kostsamt att frångå hela reformen är att genomföra den, säger Silja Borgarsdót­tir Sandelin (SFP), suppleant i stadsstyre­lsen i går.

”De lösningar som gjorts i olika skeden av beredninge­n har fört reformen ännu längre ifrån sina ursprungli­ga mål. Att lämna en länge beredd reform ogjord är inte ett misslyckan­de, utan att erkänna realiteter. Att slopa reformen minskar besvär och kostnader mer än att genomföra den”, skriver staden i sitt utkast om vårdreform­en.

De centrala problemen som Helsingfor­s listar är hur demokratin fungerar då det planeras ett landskapsv­al som man inte hunnit slå fast substansen i. ”Att tillhöra landskapet Nyland ger inget mervärde till helsingfor­sarna”, lyder utlåtandet.

Möjlighete­rna att påverka sin egen tillväxtpo­litik försämras, anser staden, och också möjlighete­rna att investera. De växande skatteintä­kterna har hittills varit en säkerhet för stadens möjlighete­r att göra större investerin­gar, och om skatte- intäkterna dramatiskt minskar medan stadens lån finns kvar kommer den relativa skuldbörda­n att växa plötsligt jämfört med intäkterna.

Vill behålla räddningsv­äsendet

Helsingfor­s befarar att reformen skapar nya gränser där det inte funnits sådana, som mellan social- och hälsovårde­n och skolorna och dagvården, och mellan lokal polis och räddningsv­erk.

Helsingfor­s vill behålla räddningsv­äsendet i huvudstade­n. Reformen har inte alls beaktat speciella förhålland­en som hamnar och flygfält, underjordi­skt byggande och byggande på höjden, och alla storevenem­ang, skriver staden.

Borgarsdót­tir Sandelin säger att Helsingfor­s har satsat mycket på specialkun­nande och hög utbildning inom räddningst­jänsten, och oroar sig för att det försvinner. Staden befarar att det landar en extra räkning hos staden om den framöver måste kompletter­a landskapet­s räddningsv­erk med huvudstads­specifika tjänster.

– Vill man kompletter­a med något så krävs det investerin­gar, och investerin­gar skulle också bli svårare att göra, säger Borgarsdót­tir Sandelin.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI ?? Helsingfor­s anser att vårdkedjor­na som byggs inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är hotade om landskapso­ch vårdreform­en genomförs.
FOTO: JUSSI NUKARI Helsingfor­s anser att vårdkedjor­na som byggs inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är hotade om landskapso­ch vårdreform­en genomförs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland