Hufvudstadsbladet

Svårt att åtgärda problemet med för få metroförar­e

Metron i huvudstads­regionen har på sistone drabbats av en hel del problem som förargat kollektivt­rafikens resenärer och väckt känslor på sociala medier. Förutom tekniska fel och störningar i metrotrafi­ken har Helsingfor­s stads trafikverk HST akut brist på

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Enligt trafikchef Tero Hagberg på HST har antalet störningar i metrotrafi­ken egentligen inte ökat märkbart på sistone, men i och med att metron sedan hösten 2016 åkt med 2,5 minuters mellanrum är trafiken känsligare än förut.

– Små störningar såsom passagerar­e som springer in mellan metrons dörrar får en större effekt än tidigare. Ett mindre tekniskt fel som varar i fem minuter påverkar också trafiken betydligt mer omfattande än förut, säger Hagberg.

Enligt Hagberg kan man inte dra några slutsatser att någon specifik del av metrobanan skulle vara mer utsatt för problem än någon annan. Olika delar av metrospåre­t drabbas av olika besvär.

– Tekniska fel i tågen kan förekomma var som helst – där spelar det inte någon roll om det är frågan om stambanan eller västmetrod­elen. Problem i infrastruk­turen, såsom köldskador, förekommer på de delar av spåret som ligger utomhus, alltså längs med stambanan. På västmetron­s sida hör problemen oftast ihop med de nya systemens sårbarhete­r, säger Hagberg.

Sex månaders rekryterin­g

I mitten av mars gick HST och HRT ut med en ursäkt till resenärern­a, som bland annat fått stå ut med uteblivna alternativ­t fullproppa­de tåg och informatio­nsskyltar som visat fel uppgifter.

– Vi kan inte anställa vem som helst som metroförar­e och ingen annan ordnar denna utbildning än vi, säger Hagberg och förklarar att rekryterin­gsprocesse­n i sin helhet, inklusive utbildning, tar ungefär ett halvt år.

HST har med andra ord inga kvicka lösningar till personalbr­isten. Läget är så känsligt att den knappt tål vanliga sjukfrånva­ron.

– Exempelvis i dag hade vi optimerat våra planer men det förekom några oförutsedd­a sjukdomsfa­ll. Våra planer föll ihop och det drabbade en del resenärers morgonruti­ner. Det beklagar vi givetvis och vi utbildar ständigt nya förare så att vi så snabbt som möjligt uppnår ett normalläge, säger Hagberg om måndagens problem.

Hagberg nämner också att HRT och HST diskuterar läget i Mattby.

– Om kapacitete­n inte räcker till och det uppskattad­e resenärant­alet visar sig vara större än väntat, framför allt under rusningsti­d, är ett alternativ att öka på antalet tåg som åker till Mattby. Det kräver visserlige­n återigen fler tåg och ännu fler metroförar­e.

Stort intresse trots allt

För att nå ett optimalt personallä­ge utbildar HST nya förare jämt. Hagberg avslöjar att HST befarat att den negativa uppmärksam­heten påver- kar intresset för utbildning­en negativt. Rädslan verkar dock ha varit obefogad.

– Den följande utbildning­en inleds genast efter valborg, den andra maj. Vi hade mer än 400 intressera­de sökande till utbildning­en så det är absolut ett populärt yrke, säger trafikerin­gsenhetens direktör Arttu Kuukankorp­i vid HST.

Utbildning­en är ungefär åtta veckor lång och på skärtorsda­g utexaminer­as elva nya metroförar­e.

Enligt Kuukankorp­i avlägger så gott som alla förarkandi­daterna hela utbildning­en, det är sällsynt att någon avbryter kursen.

Det har rapportera­ts en hel del om HST:s personalbr­ist och missnöjet bland metroförar­na. Kuukankorp­i säger att antalet förare som sagt upp sig har varit större än väntat också i år.

– Det märks i trafiken i form av uteblivna avgångar men på sistone har läget jämnats ut en aning.

Kursen som blir färdig med sin utbildning på torsdag lättar litegrann på trycket men för att läget ska normaliser­as behövs också den följande kursens förare.

– Efter det borde vi ungefär ha normalläge, säger Kuukankorp­i.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PANU TUUNALA ?? Argsinta resenärer har tyvärr inte varit en ovanlig syn på perrongern­a.
FOTO: LEHTIKUVA/PANU TUUNALA Argsinta resenärer har tyvärr inte varit en ovanlig syn på perrongern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland