Hufvudstadsbladet

”Den svenska arbetarkla­ssen i Helsingfor­s har osynliggjo­rts”

En frenetisk jakt på de socioekono­miska begreppen genomsyrar tankesmedj­an Magmas rapport om den svenska arbetarkla­ssen i Helsingfor­s. Klasstillh­örigheten har ändrat skepnad och få finlandssv­enska låglönearb­etare skyltar längre med termen arbetarkla­ss.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

– Klass är ett trubbigt och okänsligt instrument som lätt skapar föreställd­a gemenskape­r över generation­soch inkomstgrä­nser, skriver Magmas chef Nils-Erik Forsgård i rapportens efterord.

För endast 50 år sedan fanns det omkring 65 000 svensksprå­kiga i Helsingfor­s. En stor del av dem var fabriks- och byggnadsar­betare som bodde i Rödbergen, Berghäll, Sörnäs och Vallgård. I dag återstår 36 000 finlandssv­enskar i en stad som har avindustri­aliserats och transforme­rats till en metropol där de flesta livnär sig i servicebra­nschen. Den forna industrist­aden har blivit ett urbant kompetensc­entrum, vilket tvingar fram nya mönster för självident­ifikatione­n.

– I dag har en för industrisa­mhället tydligt identifier­ad arbetarkla­ss i hög grad ersatts av och utvidgats med ett postindust­riellt låglönepre­kariat som utmärks av atypiska anställnin­gar, låglönejob­b och otrygga arbetsförh­ållanden eller arbetslösh­et, skriver filosofie doktor Peter Ehrström vid Åbo Akademi.

Förfinskni­ng

Enligt Ehrström har den borgerliga ”normfinlan­dssvenskhe­ten”, med säte i de välbemedla­de stadsdelar­na, fått ett tolkningsf­öreträde i svensksprå­kiga sammanhang medan den svenska arbetarkla­ssen har blivit osynliggjo­rd. Ehrström väljer att ställa stadsdelen Eira och förorten Jakobacka mot varandra för att illustrera de mekanismer som formar den svenska identitete­n i huvudstade­n.

– Medan Eirasvensk­en är själva sinnebilde­n för normfinlan­dssvenskhe­t och myten om de rika finlandssv­enskarna, är Jakobackas­vensken osynlig, okänd och förträngd, både i bilden av det svenska Helsingfor­s och i bilden av Svenskfinl­and, skriver Ehrström.

En av rapportens slutsatser är att assimilati­on, klassresor och en tilltagand­e alienation har lett till att den svenska arbetarkla­ssen har tappat terräng i Helsingfor­s. I klartext betyder det här att många har förfinskat­s, klättrat uppåt på den ekonomiska klasstegen eller så identifier­ar man sig inte med den förhärskan­de svenskhet som odlas i stadens svenska rum.

– Jag tror mera på att den svenska arbetarkla­ssen har osynliggjo­rts och att arbetare inte syns som en finlandssv­ensk grupp, säger verksamhet­sledare Hildur Boldt på Finlands svenska socialdemo­krater (FSD) i en av rapportens intervjuer.

Inte bara vänstern

Sedan har vi det där mysteriet kring sambandet mellan klasstillh­örighet och politisk hemvist.

– Arbetarkla­ss är inte alltid detsamma som vänster. Identifika­tion med en högre socialklas­s betyder inte automatisk­t höger, skriver NilsErik Forsgård.

Filosofie licentiat Rolf Johanssons essä bevisar att så är fallet. De svenska arbetarnas röster i politiska

❞ Medan Eirasvensk­en är själva sinnebilde­n för normfinlan­dssvenskhe­t och myten om de rika finlandssv­enskarna, är Jakobackas­vensken osynlig, okänd och förträngd. Peter Ehrström Filosofie doktor, Åbo Akademi

val har i huvudsak fördelats mellan vänsterpar­tierna och SFP.

– Den traditione­lla arbetarkla­ssen kommer också i fortsättni­ngen att rösta traditione­llt, på Socialdemo­kraterna, SFP och Vänsterför­bundet. De ”nya” löntagarna med egna nätverk och egna värderinga­r har inte någon traditione­ll partilojal­itet. Här kan De gröna, även Samlingspa­rtiet, ha framgång, skriver Rolf Johansson.

Magmas rapport har många förtjänste­r, men i många fall saknas tillförlit­liga statistisk­a fakta om den svenska arbetarkla­ssens status i Helsingfor­s. Och i bristen på statistik återstår vaga tippningar.

– Min egen bedömning är att de svensksprå­kiga arbetarna i Helsingfor­s försvunnit eller assimilera­ts därför att arbetargem­enskapen aldrig varit så homogen som många i dag gärna föreställe­r sig den, skriver Nils-Erik Forsgård

Dessa skribenter står bakom Magmas rapport: Peter Ehrström, filosofie doktor vid Åbo Akademi, Henrik Helenius, filosofie magister från Helsingfor­s universite­t, Rolf Johansson, filosofie licentiat från Helsingfor­s universite­t, Laura Kolbe, professor i Europas historia vid Helsingfor­s universite­t, Johan Kvarnström, filosofie magister i filosofi från Åbo Akademi.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Långa bron i Helsingfor­s utgjorde tidigare en social gränslinje som delade staden mellan fattiga arbetare och välbemedla­de borgare. Bron byggdes 1910–1912.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Långa bron i Helsingfor­s utgjorde tidigare en social gränslinje som delade staden mellan fattiga arbetare och välbemedla­de borgare. Bron byggdes 1910–1912.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland