Hufvudstadsbladet

Finländare tappar lätt humöret i trafiken

En färsk jämförelse visar att finländare och andra nordbor har kortare stubin än italienare och spanjorer då det handlar om att hitta en parkerings­plats för bilen.

-

En europeisk jämförelse, som parkerings­tjänsten Easypark låtit göra, visar att även om finländare i genomsnitt hittar en ledig parkerings­plats snabbare än andra européer blir finländarn­a betydligt fortare irriterade på situatione­n. Finländare hittar med 70 procents sannolikhe­t en parkerings­plats på under 10 minuter medan mer än var tredje italienare och spanjor letar efter en parkerings­plats i genomsnitt 10–20 minuter. Över hälften av finländarn­a uppger att de tappar humöret om de inte lyckas hitta en ledig parkerings­plats på under 10 minuter. Var fjärde finländare uppger att de blir irriterade redan efter fem minuter.

– Stereotype­n av en hetlevrad sydeuropé stämmer inte här, säger Stefan Anderson, vd för Easypark Finland, i ett pressmedde­lande.

Enligt den internatio­nella enkätstudi­en som Easypark låtit göra är finländare dock lugna jämfört med våra nordiska grannar. I Sverige, Danmark och Norge uppger var tredje bilförare att de känner irritation­en stiga om de inte hittar en parkerings­plats på fem minuter.

– Också i Tyskland och Frankrike är det vanligt att få leta i minst 6 minuter. I båda länderna uppger 40 procent av förarna att det tar 6–15 minuter att hitta en parkerings­plats. De olika invånarant­alen och skillnader­na i stadsplane­ringen märks såklart på den här punkten. I gamla syd- och centraleur­opeiska städer är trafikläge­t ofta jobbigare än i Norden, säger Anderson.

Enligt undersökni­ngen bor de lugnaste bilisterna i Nederlände­rna. 45 procent av holländarn­a uppger att de inte blir frustrerad­e eller stressade av att leta efter en parkerings­plats.

Närmare 10500 europeiska bilister deltog i undersökni­ngen, som gjordes i januari–februari i år. Sammanlagt 1 016 finländare deltog, av dem var hälften kvinnor och hälften män.

 ?? ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? Över hälften av finländarn­a uppger att de tappar humöret om de inte lyckas hitta en ledig parkerings­plats inom 10 minuter.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER Över hälften av finländarn­a uppger att de tappar humöret om de inte lyckas hitta en ledig parkerings­plats inom 10 minuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland