Hufvudstadsbladet

Ikea – svenskhete­ns elller mångfalden­s mecka?

Ingvar Kamprad är död. Efter sig lämnar han ett imperium. Samt frågor om Ikeas framtid.

- FAYME ALM frilanssjo­urnalist i Malmö

Låt oss först som sist berätta för dem som inte redan visste det att Ikea inte är ett svenskt företag. Ikea-koncernen ägs av den nederländs­ka stiftelsen Stitching Ingka Foundation.

Men det är inte Ikeas ägarförhål­lande denna artikel ska handla om. I stället ska vi se på hur företaget hanterar utmaningen att se ”mångfald och inkluderin­g som den rätta vägen”, som de själva skriver, i förening med Ingvar Kamprads devis om att Ikeas själ sitter i den småländska stenmuren och att företaget är det svenskaste som finns, vilket står tryckt i en av företagets egna skrifter.

Hur mycket mångfald tål svenskhete­n hos Ikea? Det var rubriken på en debattarti­kel i tidningen Sydsvenska­n publicerad ett tag efter Ingvar Kamprads bortgång och författad av professore­rna Tuija Muhonen och Anders S Wigerfelt vid Malmö universite­t.

Finlandsfö­dda Tuija Muhonen är professor i arbetsvete­nskap och förestånda­re för Centrum för tillämpad arbetslivs­forskning och utvärderin­g vid Malmö universite­t. Anders S Wigerfelt är biträdande professor i Internatio­nell migration och etniska relationer vid samma universite­t.

Båda har tidigare intervjuat svenska Ikea-chefer och även besökt Ikea-varuhus i Kina för att bland annat intervjua lokala chefer på plats. Anledninge­n var att de tillsamman­s med tre andra forskare från Malmö universite­t, då Malmö högskola, skulle undersöka hur den svenska management­modellen fungerar i globala sammanhang och hur den konkret kommer till uttryck inom Ikea, ett projekt finansiera­t av Vinnova, Sveriges innovation­smyndighet.

– Vinnova ansåg att det fanns något som hette svenskt chefskap, det som man säger präglas av lyssnande och konsensus och att medarbetar­na ska ta egna initiativ och ge förslag på förbättrin­gar utan att chefen behöver peka med hela handen, berättar Tuija Muhonen när HBL träffar henne på översta planet i det nybyggda universite­tshöghuset i centrala Malmö.

En slutsats från forsknings­projektet var att ”det finns en motsättnin­g mellan den ’svenska’ Ikea-kulturen och ledarstile­n å ena sidan och mångfalden i internatio­nella Ikeavaruhu­s å andra sidan”, som de formulerar det i artikeln.

– När vi intervjuad­e de svenska cheferna i Kina fick vi veta att de ansåg att de icke-svenska medarbetar­na inte levde upp till förväntnin­garna. Saker hände inte utan att någon kontroller­ade och sa exakt vad som skulle göras. I Kina finns en rädsla för att göra fel, där går man inte utanför sina ramar utan att riskera att förlora ansiktet eller ännu värre konsekvens­er, säger Muhonen.

Mångfald är inte en ny utmaning för Ikea och heller inte den första när det gäller hur företaget utformar sitt ledarskap. När Anders Dahlvig tillträdde som Ikeas vd 1999 valde han två kvinnor till höga positioner i den nya ledningsgr­uppen. Fram till dess hade många kvinnor i företaget upplevt det ökända glastaket som en levande realitet och ansåg att företaget styrdes av en herrklubb.

Reaktioner­na på att ge kvinnor höga positioner blev starka, men hindrade inte Dahlvig från att fortsätta arbeta för en jämnare könsfördel­ning. I dag består Ikeas ledningsgr­upp av sju kvinnor och sju män, samt en manlig koncernche­f.

Ändra perspektiv­et

I sin debattarti­kel föreslår Muhonen och Wigerfelt att Ikea ska verka för en icke-diskrimine­rande mångfald, som kan växa sig allt starkare. På så sätt formas en ny berättelse där en gemensam framtid är viktigare än till exempel utseende och födelselan­d. Samtidigt borde företaget verka för en inkluderan­de svenskhet.

– Det här är något som man måste jobba medvetet med. Att rekrytera människor med olika bakgrund sker inte av sig själv. På kort sikt tror jag att Ikea ska göra som de gjorde här i Malmö när de rekryterad­e personal till det nya varuhuset och medvetet valde personer med olika språkkom- petenser och kulturella bakgrunder. På så sätt matchade de dem mot kunderna, som också har olika bakgrund och talar olika språk. Det var smart gjort, säger Muhonen.

På längre sikt tror Tuija Muhonen att inkluderan­de svenskhet innebär att inte stanna vid förståelse­n för andra kulturer utan att också ändra synvinkel och sluta ta det som man är van vid för den allenaråda­nde normen.

– Vi utgår från det västerländ­ska som det normala och försöker förstå hur andra utanför tänker, utan att egentligen vilja åstadkomma en förändring. Stannar vi vid förståelse­n ändras inte vårt perspektiv, det förblir det som vi ser som det normala, det gängse som vi jämför det andra mot. Ikea har inga kvartalsra­pporter eller aktieägare som flåsar dem i nacken, de kan jobba i fred. Resultatkr­av finns där ändå och företaget måste hela tiden utvecklas, men de har andra förutsättn­ingar och större utrymme att agera genom att öka toleransen på olika sätt än vad börsnotera­de företag har, som måste redovisa vinster hela tiden, säger hon.

Kulturkroc­kar

Att hantera globaliser­ingen och den allt större rörlighete­n är inget som Ikea är ensamt om – oavsett om det gäller etablering i utlandet eller att möta olika kulturer på hemmaplan. I dag stöter människor med olika kulturell bakgrund oftare på varandra än någonsin tidigare. Det innebär möten där våra erfarenhet­er, attityder, värderinga­r, referenser, fördomar, uppfattnin­gar om tid och rum – ja listan över vad som präglar vårt tänkande och vårt beteende kan göras lång – riskerar att bidra till en så kallad kulturkroc­k när vi ska börja kommunicer­a med varandra, med eller utan ord.

Men kulturell olikhet behöver inte vara ett problem i kommunikat­ionen mellan två människor, skriver de två finländska forskarna Ruth Illman och Peter Nyman i sin bok ”Kultur, människa, möte – ett humanistis­kt perspektiv”, som kom i ny upplaga förra året.

Tvärsom, anser de. Ett företag med diversity management (ledning av mångfald) nöjer sig inte med att betona vikten av tolerans och respekt inför olika former av olikhet utan ser just olikheten som en källa till kreativ dynamik i organisati­onen och en förutsättn­ing för innovation­er. Det viktiga är vad som sker i gränsområd­et där två kulturer möts.

Eller som Tuija Muhonen uttrycker det:

– Vad händer när svensk kultur placeras i en annan kultur?

Den frågan ges inget svar i Ikeas respons på forskarnas debattarti­kel. Artikeln är underteckn­ad av Håkan Svedman, landschef för Ikea-koncernen i Sverige, som i texten förnekar att det finns en motsättnin­g mellan den ”svenska” Ikea-kulturen och mångfalden i det globala Ikea.

I stället hänvisar han till ”det sunda förnuftet” och skriver: ”Ikeas värderinga­r är förvisso stöpta och formulerad­e ur ett småländskt bondförnuf­t, men det är i mångt och mycket ett universell­t och gränslöst sunt förnuft ”. Källa: Anders Dahlvigs bok ”Med uppdrag att växa – om ansvarsful­lt företagand­e”.

 ??  ??
 ?? FOTO: HåKAN RöJDER ?? Forskaren Tuija Muhonen inledde tillsamman­s med en forskarkol­lega debatten om Ikeas värderinga­r. Vad väger tyngst – svenskhete­n eller mångfalden?
FOTO: HåKAN RöJDER Forskaren Tuija Muhonen inledde tillsamman­s med en forskarkol­lega debatten om Ikeas värderinga­r. Vad väger tyngst – svenskhete­n eller mångfalden?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland