Hufvudstadsbladet

Zuckerberg ber om ursäkt – till pappers

När Facebooks vd och styrelseor­dförande Mark Zuckerberg ber om ursäkt för att hans företag Facebook läckte ut personuppg­ifter om 50 miljoner av sina användare så gör han det paradoxalt nog i världens ledande papperstid­ningar.

- STEFAN LUNDBERG

”Vi har ett ansvar att skydda er informatio­n. Om vi inte kan göra det så förtjänar vi inte det”, skriver Mark Zuckerberg i den enkelt stiliserad­e annonsen, som gick i bland annat The Observer, The Sunday Times, Mail on Sunday i Storbritan­nien och New York Times, Washington Post och Wall Street Journal i USA.

Med andra ord, när det riktigt gäller väljer de sociala mediernas odiskutabl­a konung att framföra sin ursäkt i de konvention­ella, av många utdömda, medierna.

Men för att paradoxen skall bli fullständi­g så läste de flesta av världens människor om hans ursäkt som publicerad­es i pappersmed­ierna, inte i pappersmed­ierna utan i de sociala medierna.

– Rundgången är ett typiskt fenomen i dagens medievärld, säger Tom Moring, professor emeritus i kommunikat­ion och journalist­ik vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan.

– Twitter är i dag politikern­as favorit trots att de stora massorna inte följer Twitter. Det gör däremot journalist­erna och de ser till att budskapet går direkt vidare i de andra medierna. Därför får Donald Trumps och de andra politikern­as budskap en sådan genomslags­kraft.

Moring tar Mark Zuckerberg­s skapelse Facebook som ett exem- pel. I FB skapas det smågrupper. De når inte direkt ut till miljonpubl­ikerna, men via de traditione­lla medierna gör de det.

– Om Zuckerberg hade skrivit sin ursäkt på Facebook så hade han i alla fall riskerat att journalist­erna citerar honom som de tycker.

Det fungerar även i andra riktningen.

– Därför skriver till exempel Juha Sipilä gärna i sin blogg för då vet han att han inte blir tolkad.

Rundgången mellan de sociala och de traditione­lla medierna och det tryckta ordets fortsatt höga tro- värdighet kan med andra ord bli räddningen för de tidningar som så här långt har överlevt internets anstormnin­g. Exempel på traditione­lla tidningar som klarar sig ur krisen är New York Times och Guardian vars räddning blivit trovärdig kvalitetsj­ournalisti­k och, i det senare fallet, läsarnas frivilliga donationer. De ses som en trygg motvikt till de sociala medierna vars trovärdigh­et får den ena törnen efter den andra.

– De tryckta medierna och de digitala i pdf-format (e-tidningen) har klarat sig över förväntan, säger Moring.

 ?? FOTO: EPA/NEIL HALL ?? Facebooks vd Mark Zuckerberg bad på söndagen om ursäkt för den massiva informatio­nsläckan. Helsidesan­nonserna publicerad­es i amerikansk­a och brittiska dagstidnin­gar.
FOTO: EPA/NEIL HALL Facebooks vd Mark Zuckerberg bad på söndagen om ursäkt för den massiva informatio­nsläckan. Helsidesan­nonserna publicerad­es i amerikansk­a och brittiska dagstidnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland