Hufvudstadsbladet

Enkät: Grankulla har de nöjdaste invånarna

- HBL-SPT

De nöjdaste invånarna finns i Grankulla, enligt Epsi Ratings undersökni­ng. Trots att Jakobstad klättrar kraftigt ligger staden fortfarand­e bland de sämsta, tillsamman­s med Raseborg.

Epsi Rating har intervjuat över 10 000 finländare per telefon. Grankulla och Birkala är fortfarand­e i topp i den årliga enkäten. På skalan 1–100 fick de 84 respektive 82 indexpoäng.

Grankulla är i en klass för sig när man tittar närmare på statistike­n. Det är till exempel 0 procent som inte skulle rekommende­ra kommunen till en bekant.

De som deltog i enkäten fick svara på frågor om kommunala tjänster, hur väl deras förväntnin­gar uppfyllts, om de rekommende­rar kommunen och hur nära en idealkommu­n hemkommune­n ligger.

Den kommun som klättrat mest på skalan från i fjol är denna gång Jakobstad. Värt att nämnas är att staden trots hoppet från 56,1 till 66,3 poäng fortfarand­e är en av de kommuner som får lägst poäng, tillsamman­s med bland annat Raseborg.

När analysföre­taget jämför de tjugo största städerna ligger Kuopio i topp, före Helsingfor­s och Åbo. Fjolårsett­an Seinäjoki faller till plats fyra. I Helsingfor­s är det i synnerhet 45–49-åringarna som är nöjda.

Orsaken till att bara 62 kommuner finns med i jämförelse­n är att deltagarna i övriga kommuner inte var tillräckli­gt många. Felmargina­len varierar, bara när det gäller de tjugo största städerna ligger felmargina­len inom 2,2 indexpoäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland