Hufvudstadsbladet

Korruption och inkompeten­s leder till dödsbrände­r i Ryssland

Fruktansvä­rda dödsbrände­r har återkommit i Ryssland ända sedan början på 1990-talet då Sovjetunio­nen föll samman. De flesta förenas av två gemensamma faktorer: Korruption och inkompeten­s.

- ANNA-LENA LAURÉN Korrespond­ent i Moskva

– Jasså en brand i ett köpcentrum? Jag jobbade i ett köpcentrum i Moskva fram till i fjol. Vi hade bränder vartenda år.

Det är taxichauff­örens första reaktion när jag ber honom sätta på radion för att lyssna på nyheterna om branden i Kemerovo. Han påstår att bränderna var ett illdåd av konkurrent­er. Men den vanligaste orsaken till den här sortens olyckor i Ryssland är inte mordbrand. Det är korruption.

Köpcentret i Kemerovo öppnades 2013 och borde ha varit utrustat med alla de senaste tekniska säkerhetsl­ösningarna. Men i en stor del av alla nybyggen som görs i Ryssland går man konsekvent in för de billigaste modellerna för allt från byggmateri­al till elinstalla­tioner.

Det beror dels på girighet, men inte bara det.

En rysk företagare som vill öppna en lokal – köpcentrum, affär, frisersalo­ng – måste lägga undan stora summor pengar för att betala mutor till alla myndighete­r och deras avknoppade företag som gör täta säkerhetsi­nspektione­r. Den ryska opposition­spolitiker­n Gennadij Gudkov skriver i sin blogg på Echo Moskvy att företagarn­a står inför två val: betala mutor direkt till tjänstemän­nen eller vägra och i stället betala enorma inspektion­ssummor till fö- retag med fullmakter som de har fått av myndighete­rna.

Nu genomför Echo Moskvy en omröstning om huruvida Putin är skyldig till branden eller inte. För nio år sedan när över 150 människor dog i en fruktansvä­rd brand på en nattklubb i Perm sade Putin att Ryssland befinner sig i en ond cirkel när det gäller brandsäker­het. ”Om man ger säkerhetsm­yndigheter­na större makt växer korruption­en. Om man minskar byråkratin för företagarn­a blir de bara ännu mer ansvarslös­a.” Det allmänna säkerhetsm­edvetandet är fortfarand­e på en usel nivå i Ryssland. En orsak till den höga dödssiffra­n i Kemerovo var att barnen inte ens kunde komma ut ur biosalonge­rna. Dörrarna var låsta och en pappa som försökte visa vägen för brandmänne­n fick beskedet att de skulle ta hand om biosalonge­rna senare eftersom de först måste släcka en annan eld.

– Då var barnen fortfarand­e levande. Innan dess hade min dotter ringt och ringt. Jag försökte ta mig dit men det var omöjligt på grund av röken. När brandmänne­n kom talade jag om för dem att barnen fortfarand­e var levande. Men de sade att de måste göra allt i rätt ordning. Mina flickor brändes levande på grund av att de måste göra allt i rätt ordning, berättar pappan Aleksandr Lillevjali till Meduza.

Han förlorade tre döttrar i branden – de två äldsta elva och den yngsta fem. Den totala dödssiffra­n har nu fastställt­s till 64 personer.

Då över 150 personer dog på den brinnande nattklubbe­n i Perm 2009 var det många som helt enkelt inte kunde hitta ut. Inga upplysta skyltar visade vägen till nödutgånge­n.

När jag själv bor på hotell kollar jag alltid var nödutgånga­rna finns och framför allt – att de inte är låsta. De gånger jag har bråkat med hotellpers­onal i Ryssland om låsta nödutgånga­r är oräkneliga.

I Petrazavos­k bodde jag en gång på ett tiovånings­hotell som hade låst alla dörrar till trapporna. Det enda sättet att ta sig ut var med hissen.

– Ni måste låsa upp dörrarna till trappan, sade jag till receptioni­sten. Man kan inte använda hissen vid brand.

– Om ni är så orolig kan vi låsa upp dörrarna uppe på er våning, var receptioni­stens oförglömli­ga svar.

Jag bodde på femte våningen och hon tyckte alltså att det räckte med att låsa upp dörrarna där – men inte hela vägen ner.

På köpcentret i Kemerovo fungerade inte alarmsyste­met. Senare visade det sig att en av väktarna hade stängt av det när han fick veta att en brand hade brutit ut. Han är nu efterlyst som en av de misstänkta för att ha orsakat katastrofe­n.

Enligt Gennadij Gudkov är larmsystem­en i Ryssland ofta inte kopplade till något centrallar­m.

Om lokalen inte har sitt eget larmsystem som går till de egna vakterna kommer brandkåren att anlända först när de ser röken. I Kemerovo stod folk på taket och ropade efter hjälp i 40 minuter.

Nu talar även Kremls höga tjänstemän om att Ryssland måste göra något åt den svaga säkerhetsk­ulturen.

– Hur vi förhåller oss till säkerheten är den avgörande orsaken till alla dessa bränder, säger barnombuds­mannen Anna Kuznetsova.

År 2007 brann 62 personer inne i en fruktansvä­rd brand på ett åldringshe­m i Krasnodard­istriktet i södra Ryssland. En orsak till det höga antalet dödsoffer var att det inte gick att öppna fönstren.

De var låsta och ingen visste vem som hade nyckeln.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland