Hufvudstadsbladet

Katalansk potatis för het för EU?

Katalonien­s separatist­ledare Carles Puigdemont har blivit EU:s hetaste potatis – eller snarare Svarte Petter som ingen vill ha på hand. De flesta vill slippa inblandnin­g över huvud taget.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Ilskan i Katalonien var stor mot övriga EU när det spanska agerandet mot den katalanska folkomröst­ningen i höstas inte följdes av hård kritik och hot om åtgärder.

Regeringar­na i EU:s medlemslän­der vill helst slippa diskutera frågan, med hänvisning till principen om att inte blanda sig i varandras interna angelägenh­eter.

I Belgien, där katalanske separatist­ledaren Carles Puigdemont har befunnit sig sedan i höstas, dras sannolikt ett och annat andetag av lättnad när han nu gripits i Tyskland i stället.

Det blir nu en tysk domstol som får pröva om han kan utlämnas till Spanien. Enligt BBC anser rättsexper­ter i landet att det nu är mer sannolikt än tidigare, eftersom spanska åklagare lagt till anklagelse­r om att Puigdemont missbrukat allmänna medel.

Därmed slipper Belgien en potentiell­t stekhet potatis, som hade kunnat leda till en intern regeringsk­ris, med tanke på det starka stödet för Katalonien i det största belgiska regeringsp­artiet – flamländsk­a nationalis­tpartiet NVA.

Bara juridik?

EU-kommission­en har för sin del hela tiden nöjt sig med att mana till dialog och betona att lag måste följas.

– Om man inte håller med om lagen så kan man organisera sig för att förändra lagen eller konstituti­onen. Men vad som inte kan göras är att bara strunta i lagen, sade kommission­ens förste vice ordförande Frans Timmermans i oktober.

Sedan dess har kommission­en försökt hålla sig borta från debatten, med hänvisning till att man bara kan agera om Spanien bryter mot EU-lag eller sätter rättsstate­ns principer ur spel.

– Vår åsikt om Katalonien är oförändrad. Jag kommer inte att börja kommentera enskilda händelser. Den europeiska arresterin­gsordern är en rent juridisk fråga, hävdade talesmanne­n Alexander Winterstei­n när han utfrågades på kommission­ens dagliga pressbrief­ing i Bryssel på måndagen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/FRANK MOLTER ?? En tysk domstol tog i går fallet med ett eventuellt utlämnande av Carles Puigdemont till första behandling. Puigdemont åkte till rättegånge­n från fängelset i Neumünster som hårdbevaka­des av såväl poliser som massmedier.
FOTO: LEHTIKUVA/FRANK MOLTER En tysk domstol tog i går fallet med ett eventuellt utlämnande av Carles Puigdemont till första behandling. Puigdemont åkte till rättegånge­n från fängelset i Neumünster som hårdbevaka­des av såväl poliser som massmedier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland