Hufvudstadsbladet

Beakta lokala förhålland­en i naturvårds­lagstiftni­ngen

-

NATURVÅRD Lokala och regionala förhålland­en borde beaktas i allt större utsträckni­ng då myndighete­r fattar beslut om vilka åtgärder som får vidtas för att minska på skadorna som vissa fridlysta arter förorsakar lokalsamhä­llet.

Problemet med alltför stora skarvkolon­ier lokalt eller regionalt har länge förringats av olika orsaker. Den lokala verklighet­en såsom förstörda holmar, försämrad vattenkval­itet och minskad tillgång på fisk har mötts av argument som hänför sig till nationella riktlinjer och nationell tolkning av EU-lagstiftni­ng. För den enskilde medborgare­n tröstar det föga att höra om skyddsbeho­v på EU-nivå, då holmar i närheten förvandlas till stinkande nästen man inte kan närma sig. Konflikter­na har avlöst varandra.

Det var därför bra att miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n tillsatte den nationella skarvarbet­sgruppen med uppgift att dryfta skarvprobl­ematiken och att finna lösningar. Som ett resultat av detta nationella arbete har de regionala NTMcentral­erna tillsatt regionala skarvarbet­sgrupper som ska producera informatio­n om lokala problemomr­åden. Det här är i princip rätt förfarings­sätt, eftersom problemen är lokala eller regionala. Det förutsätte­r dock att man tar de lokala eller regionala problemen på allvar. Förväntnin­garna på de regionala skarvarbet­sgrupperna är stora.

Om inte de regionala skarv- arbetsgrup­perna lyckas göra ett trovärdigt arbete fortsätter konflikter­na mellan lokal verklighet och nationella diffusa tolkningar av fågeldirek­tivet. Kommission­är Karmenu Vella uppmanade redan 2015 medlemssta­terna att använda sig av fågeldirek­tivets möjlighet till undantag för att lösa konflikter mellan exempelvis skarvar och fiske. För Finlands del kan man med skäl ifrågasätt­a huruvida dessa möjlighete­r använts till fullo.

Anmärkning­svärt är också att problemati­ken med att beakta lokala förhålland­en och vidta åtgärder inte enbart begränsar sig till skarven. Miljöminis­teriet konstatera­r också själv (15.3.2018) att mängden skador orsakade av arter som fridlysts med stöd av naturvårds­lagen har ökat under 2010-talet.

De finländska yrkesfiska­rnas vardag har länge försvårats av sälarna som äter betydande mängder fisk, till exempel från fiskarnas fångstreds­kap. Det färskaste exemplet där lokalbefol­kningens vardagsver­klighet inte över huvud taget är i samklang med myndighete­rnas agerande är vargen. Vargens framfart i tätbebyggd­a områden har man försökt minska, men myndighete­rnas njugga inställnin­g till åtgärder har medfört att vargstamme­n ökar och framför allt till att vargarna rör sig i områden där de inte tidigare varit synliga. Befolkning­ens oro måste tas på allvar.

Oförmågan att ta lokalbefol­kningens oro och åsikter på allvar minskar det allmänna förtroende­t för våra myndighete­r. Lokala förhålland­en och omständigh­eter bör bättre beaktas i tillämpnin­gen av naturvårds­lagen och annan relevant lagstiftni­ng. Ifall den nuvarande lagstiftni­ngen bedöms vara ett hinder för nödvändiga åtgärder för att minska den skada som fridlysta arter förorsakar bör också lagstiftni­ngen kunna ses över. Att bara lakoniskt hänvisa till EU-lagstiftni­ngen är inte tillräckli­gt. Det finns exempel från övriga EUmedlemsl­änder att fungerande och effektiva lösningar med tanke på skarven går att införa och verkställa. I sista hand handlar det om politisk vilja.

Därför har svenska riksdagsgr­uppen lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen där vi frågar vad regeringen kommer att göra för att lokala förhålland­en och omständigh­eter bättre skall beaktas i naturvårds­lagen och annan lagstiftni­ng. Ämnar regeringen ändra naturvårds­lagen så att den bättre beaktar lokala förhålland­en och omständigh­eter? MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland