Hufvudstadsbladet

SFP har ännu tid att påverka

-

STRåLNING Anders Adlercreut­z kommentera­r (HBL 22.3) vår insändare (HBL 19.3) om förslaget till ny strålskydd­slag. Vårt påstående var att lagförslag­et och förslaget till förordning gällande den ickejonise­rande strålninge­n är helt otillräckl­iga vad beträffar skyddet för befolkning­en i dagens läge då mobiltelef­onins femte teknologig­eneration alldeles snart tas i bruk.

Samma dag som vår insändare ingick i HBL slog Helsingin Sanomat stort upp på hela två sidor i tidningen vad allt 5G kommer att innebära för Nokia och för den mobila informatio­nsteknolog­in. I vår insändare varnade vi för att mikrovågss­trålningen kan fördubblas då 5G införs. Vi hade fel. I HS säger Nokias vd Rajeev Surin att femte generation­ens mobiltekno­logi kommer att öka på strålninge­n tjugofaldi­gt! Här är citatet av Surins uttalande för HS i vår översättni­ng

från finskan: ”Femte generation­ens mobiltelef­oniteknolo­gi ökar på nätets kapacitet per nätcell räknat nästan tjugofaldi­gt och minskar på informatio­nsöverflyt­tningens fördröjnin­g, vilket är av avgörande betydelse för industriau­tomationen” (HS 19.3).

I förslaget till helt förnyad strålskydd­slag eller strålskydd­sförordnin­g beaktas den här ökningen inte alls. I vilket behandling­sskede det nya lagförslag­et är har varit litet oklart. Social- och hälsovårds­ministerie­t, som bereder lagen, säger ingenting om förslaget på sin hemsida. På strålskydd­scentralen­s hemsida presentera­s nu det nya förslaget till regeringsp­roposition, som dock inte längre går ut på remiss för kommentare­r. Risken är överhängan­de att ministerie­t dessutom när som helst kan godkänna förordning­en som reglerar de högsta tillåtna strålnings­värdena i miljön.

Adlercreut­z påstår att SFP och myndighete­rna följer WHO:s rekommenda­tioner när det gäller de högsta tillåtna strålvärde­na. Det stämmer inte, för WHO:s cancerorga­n IARC har 2002 slagit fast att så kallad svag elektromag­netisk strålning och ytterligar­e 2011 att radiofrekv­ent elektromag­netisk strålning möjligen är cancerfram­kallande enligt WHO:s klass 2B. Europaråde­t har också sedan 2011 varnat för den radiofrekv­enta strålninge­ns hälsoriske­r.

Därför borde SFP omedelbart sätta stopp för lagberedni­ngen som tillåter fortsättni­ngsvis samma skyhöga mikrovågss­trålning som i dag. WHO:s och Europaråde­ts beslut i frågan är så entydiga att försiktigh­etsprincip­en genast borde tillämpas – och 5G borde inte släppas fri innan strålninge­n konstatera­ts ofarlig för hälsan. CHARLOTTA ASPLUND CHRISTIAN BLOM RAINER NYBERG medlemmar i SFP:s upplösta EMF-arbetsgrup­p

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland