Hufvudstadsbladet

Det vi ville undvika

Ensamma män som ser sig som IS-krigare, som lockas av propaganda och får ledning på nätet. Bara 40 sekunder, tre minuter och ändå är följderna förödande. Anna Svartström skriver om terrorrätt­egångarna i Stockholm och Åbo.

- ANNA SVARTSTRÖM reporter

Februari 2018, säkerhetss­alen i Stockholms tingsrätt. Insikten är varken revolution­erande eller ny, men med bara några meter och ett pansarglas mellan oss åhörare och Rakhmat Akilov får den en konkreti som känns rent fysiskt: På oerhört kort tid och med så pass enkla medel kan en enskild person orsaka död, skada och skräck. Samt: Så lätt kan en enskild människa inspireras och få stöd och råd för att utföra ett så fruktansvä­rt dåd.

En månad senare i Åbo. Rättegånge­n mot Abderrahma­n Bouanane inleds och polisens förundersö­kning blir offentlig. Även här är det, som det verkar, en ensam gärningsma­n som efter en snabb radikalise­ringsproce­ss och med bara två köksknivar som vapen dödar två och skadar åtta personer – på bara några minuter.

Rättsproce­ssen mot Akilov, som erkänt terroristb­rott efter dådet på Drottningg­atan, och Bouanane, som utförde knivhuggni­ngarna i Åbo och sagt att han ser sig som en IS-krigare, löper delvis parallellt under våren.

Fallen i sig är förstås unika och i synnerhet om Bouanane kommer vi sannolikt att få veta mer när han senare i april hörs i rätten. Ändå kan det vara intressant att se på likheter och olikheter och den diskussion som följt på gärningarn­a som åklagarna vill ska dömas som terrorism.

För bådas del har radikalise­ringen främst skett på nätet. Där Akilov fått direkt vägledning av personer på olika – oftast krypterade – chattforum med radikala islamistis­ka och jihadistis­ka kopplingar, ser det ut som att Bouanane inspirerat­s av mer allmän IS-propaganda. I polisförhö­ren säger han att blivit ”het i huvudet” av IS-material.

När Skyddspoli­sen i Finland förra

På oerhört kort tid och med så pass enkla medel kan en enskild person orsaka död, skada och skräck.

veckan presentera­de sin årsbok lyfte chefen Antti Pelttari fram att propaganda­n riktad mot Finland har ökat betydligt, vilket bidrar till att höja terrorhote­t. Och den här tendensen har fortsatt, även om IS-fästena har fallit.

Materialet är lättillgän­gligt, och på ett skickligt sätt plockas de som visar intresse upp. Medvetna irrläror sprids och både Bouanane och Akilov ger i förundersö­kningarna uttryck för missuppfat­tningar och okunskap. Intrycket är inte sällan förvirrat, men kraften av handlingar­na likväl förödande.

Det har funnits personer som har reagerat på gärningsmä­nnens radikalise­ring och säkerhetsp­oliserna i båda länderna hade tipsats. Utredninga­rna lades ändå ner, vilket har väckt frågor och kritik.

Säpo och Skypo har försvarat sig och menat att bedömninge­n i situatione­n var den rätta. På presskonfe­rensen förra veckan sade Skyddspoli­sens Pelttari ändå att man har gått igenom sina rutiner.

Vad övrigt har skett? Paletten är rätt bred. I Sverige har det handlat om allt från tyngre betonglejo­n som placeras ut på Drottningg­atan, till förslag på skärpt terrorlags­tiftning. I Finland har processen med signalspan­ingslagen eventuellt snabbats på, även om den satts i gång sedan tidigare.

När domarna faller senare i vår och sommar prövas i båda länderna terrorlaga­rna. I Sverige har bara ett fåtal personer dömts inom ramen för dem, i Finland hittills ingen. För åklagarna är det en utmaning att visa på att gärningarn­a injagat fruktan i en befolkning eller allvarligt skadat en stat.

I båda länderna har efterspele­t också handlat om de asylsökand­e som har fått avslag men är kvar i landet. Akilov hade förts över till gränspolis­en för utvisning, medan Bouanane hade överklagat och hade rätt vara kvar i Finland. Båda hade uppträtt under olika namn och identitete­r.

Frustratio­nen har, förståelig­t, varit stor och tonläget tidvis högt.

Allt kan ändå inte handla om lagar och väghinder. I ett stort reportage i Dagens Nyheter i helgen intervjuas en socialarbe­tare i Göteborg om sin kamp mot radikalise­ring och våldsbejak­ande extremism. Henne fasta övertygels­e är att bäst resultat i längden inte nås om man vänder sig till dem som redan är IS-anhängare, utan att åtgärderna behöver ske bredare för att vara förebyggan­de.

Ett växande utanförska­p och en kraftig polariseri­ng främjar inte det arbetet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland