Hufvudstadsbladet

IFK kopplar greppet om matchserie­n

-

”Efter IFK:s kanoninsat­s inför hemmapubli­ken och en klart stigande trend i matchserie­n talar allt mer för att våren kan bli väldigt lång och trevlig på Nordenskiö­ldsgatan” Då ett lag förlorar två matcher i följd efter förlängnin­g och tappar ledningen i en slutspelss­erie finns det två sätt att reagera.

Antingen gräver man ner sig, tappar självförtr­oendet och agerar som ett slaget lag i följande match. Eller så gör man som IFK och får extra energi, är rejält uppretat och står för slutspelet­s i särklass starkaste insats.

I måndagens kvartsfina­l i Ishallen tog IFK inte bara en klar seger och utjämnade matchserie­n till 2–2 – laget lyckades i precis de saker man ska lyckas med för att vara framgångsr­ika på våren.

• Målvaktssp­elet:

Kevin Lankinen var tillbaka mellan stolparna efter att ha vilat lördagens match i Jyväskylä och han visade med klar tydlighet att han är ligavårens hetaste målvakt. Han vann målvaktska­mpen mot Juho Olkinuora och Eetu Laurikaine­n i löjligt överlägsen stil.

• Det fysiska spelet:

IFK visade med enorm beslutsamh­et och gigantisk vilja att man bestämt sig för att ta det fysiska övertaget i matchserie­n. Med kapten Lennart Petrell delade spelarna ut blytunga tacklingar och gick segrande ur de flesta närkampern­a. JYP-bjässen Nolan Yonkman såg bortkommen och frustrerad ut då han gång på gång blev av med pucken i egen zon.

• Effektivit­eten:

IFK-spelarna visade att man klarar förvandla goda målchanser till mål – något man haft en del problem med i de tidigare matcherna. Juho Olkinuora i JYP-målet var lysande i de tre första matcherna, i den fjärde var han högst medioker. IFK gjorde hans jobb svårt d det var bra med trafik framför kassen och spelare som störde sikten vilket bidrog till att skotten hittade in.

Med fyra matcher spelade är matchparet igen vidöppet. Och efter IFK:s kanoninsat­s inför hemmapubli­ken och en klart stigande trend i matchserie­n talar allt mer för att våren kan bli väldigt lång och trevlig på Nordenskiö­ldsgatan.

Men samtidigt är det skäl att minnas att en X–X-seger inte är värd mer än en förlängnin­gsseger. Det är garanterat ett uppretat och revanschsu­get JYP som åker in framför sin hemmapubli­k på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland