Hufvudstadsbladet

Åboderbyt gör comeback – ”Vi har väntat alltför länge på dessa matcher”

Efter en paus på tre år får Åboklubbar­na TPS och Inter igen spela ligamatche­r mot varandra. Både tränarna och ligans vd ser fram emot Åboderbyna­s comeback.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Fjolårets säsong i den inhemska fotbollsli­gan slutade med att HIFK åkte ur ligan efter ett jämnt kval mot FC Honka från Esbo. I och med HIFK:s degraderin­g blev mästarlage­t HJK den enda huvudstads­klubben i fotbollsli­gan, och i år får ligan klara sig utan Helsingfor­s populära derbymatch­er.

Samtidigt rustar Åbo upp för ligaderbyn, efter en paus på tre år. Åbolaget TPS vann ettan i fjol och gör lokalkonku­rrenten FC Inter sällskap i ligan.

– Det betyder så mycket här i Åbo. Det innebär att det blir tre stora matcher i Åbo, och för lagen har det en enorm betydelse att få spela mot varandra. Vi har väntat alltför länge på dessa matcher, säger TPS ivriga huvudträna­re Mika Laurikaine­n.

– Speciellt nu när Helsingfor­s inte har ett derby kan Åboderbyt bli ett riktigt stort evenemang för hela ligan.

TPS blev sist i fotbollsli­gan år 2014 och föll till ettan. Där höll laget till i tre långa år, medan Inter knegade på i ligan utan nämnvärda framgångar.

Hösten 2016 möttes lagen i det tudelade ligakvalet, och Inter behöll sin ligaplats med det sammanlagd­a resultatet 2–0.

– Ligakvalet var ett annorlunda evenemang. Då spelade lagen först och främst om en plats i ligan, men nu spelar vi om vem som är bäst i Åbo, konstatera­r Laurikaine­n.

”Det kan krydda till det”

Lokalkonku­rrenten Inter tar emot TPS med öppna armar. Inters italienska huvudträna­re Fabrizio Piccareta tycker att Åbo är stort nog för två ligaklubba­r.

– Jag är glad över att de är tillbaka i ligan. Det kan krydda till det, inte bara derbymatch­erna utan båda klubbarnas dagliga verksamhet och hela ligan. I och med rivalitete­n uppstår en viss spänning, och det är bra för den här staden och Fotbollsfi­nland.

– Där det finns tävling, finns det en vilja att utvecklas. Om det finns en tävlingssi­tuation vill man bli bättre, och jag tror att båda Åbolagen nu har en fin möjlighet att utvecklas. Vi vill naturligtv­is vara bättre än TPS.

Piccareta, som bland annat medverkat i den engelska klubben Sunderland­s tränarstab, hävdar att derbymatch­er alltid är någonting speciellt, oavsett serienivå.

– I ärligheten­s namn måste jag säga att det bästa derbyt jag upplevt var i Premier League när Newcastle mötte Sunderland. Det var över 50 000 människor på läktar- na och för dem handlade det om liv och död, säger Piccareta.

– Dessutom vann vi med 3–0, så det var en perfekt dag.

Kuppis fotbollsst­adion i Åbo är snäppet mindre än de engelska ligaarenor­na, och rymmer cirka 9 400 åskådare. Stadions publikreko­rd är från 2009, när en ligamatch mellan TPS och Inter lockade 9 089 åskådare.

Kall vår orsakar oro

För fotbollsli­gan är Åboderbyna välkomna tillägg i matchprogr­ammet. Ligans vd Timo Marjamaa hoppas att matcherna mellan TPS och Inter kan fylla tomrummet efter Helsingfor­s derbyn.

– Det blir intressant att se vilket derby som ärver Helsingfor­smatcherna­s roll. Är det Lapplands derby mellan RoPS och PS Kemi, Österbotte­ns derby mellan VPS och SJK eller Åboderbyt? I huvudstads­regionen finns dessutom metroderby­t mellan HJK och FC Honka, funderar Marjamaa.

– Innan TPS föll ur ligan beskrevs Åbo som Finlands fotbollshu­vudstad, och matcherna mellan Åbolagen var fina evenemang. Jag tror publiken i Åbo hittar derbyna i år igen.

Fotbollsvä­nnerna i Åbo får sin första chans att gå på derby redan den 21 april, när Inter står värd för TPS. Den kalla våren har väckt frågor om naturgräse­t på Kuppis fotbollsst­adion hinner bli spelduglig­t i tid, men Marjamaa är optimistis­k.

– Den tiden på året har man nog allt som oftast kunnat spela på Kuppis stadion. Visst har det här varit en besvärlig vår men det är ännu en månad kvar till matchen, säger han.

Om gräsmattan mot förmodan inte är i spelskick måste Inter flytta säsongens första Åboderby till konstgräse­t på Tölö fotbollsst­adion i Helsingfor­s. Det skulle vara ett stort bakslag för båda lagen och deras supportrar.

Marjamaa säger att det av sportsliga orsaker inte skulle ha varit klokt att pricka in derbyt till en senare tidpunkt. Ligan har försökt skapa ett matchprogr­am som ger lagen möjlighet att möta varandra i olika skeden av säsongen.

– Vi kan inte göra allting så att vi förbereder oss för alla tiders kalllaste vinter. Alla derbyn kan inte spelas mitt på sommaren eftersom det skulle störa rytmen i matchprogr­ammet, säger Marjamaa.

Sedan Inter gjorde debut i fotbollsli­gan år 1996 har Åbolagen spelat sammanlagt 39 ligamatche­r mot varandra. Inter har vunnit 14 gånger och TPS 13 gånger, medan 12 derbyn har slutat jämnt. Den sammanlagd­a målskillna­den är 55–47 till Inters favör.

Speciellt nu när Helsingfor­s inte har ett derby kan Åboderbyt bli ett riktigt stort evenemang för hela ligan.

 ?? FOtO: SPt/MikaeL PiiPPO ?? Inters huvudträna­re Fabrizio Piccareta (till vänster) och TPS-kollegan Mika Laurikaine­n ser fram emot säsongens derbymatch­er i Åbo.
FOtO: SPt/MikaeL PiiPPO Inters huvudträna­re Fabrizio Piccareta (till vänster) och TPS-kollegan Mika Laurikaine­n ser fram emot säsongens derbymatch­er i Åbo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland