Hufvudstadsbladet

”Filmen om Tove Jansson ska bli en Oscarsvinn­are”

Andrea Reuters ambitioner är högt ställda för den film hon nu ska producera. – Filmen om Tove Jansson ska bli Finlands första Oscarsvinn­are, säger Reuter.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Andrea Reuter var elva år när hon blev hembjuden till Tove Jansson. De två möttes hos Tove i ateljén på Ulrikasbor­gsgatan och anledninge­n var en intervju – Andrea Reuter skulle intervjua sin idol för Steinersko­lans skoltidnin­g.

– Vår klass satte upp en pjäs om Mumindalen och jag var Snorkfröke­n. Tove kom faktiskt och tittade på pjäsen sedan, minns Reuter i dag, 28 år efter det minnesvärd­a mötet.

Vi huttrar i den vinande nordanvind­en medan vi tittar upp mot de fönster som tillhörde Tove Jansson. I samma kvarter, två hus härifrån, finns numera Helsinki Filmi – produktion­sbolaget som förbereder den kommande filmen om Tove Janssons formativa år efter kriget.

Nyutnämnd producent för filmen är Andrea Reuter.

– Det är helt galet. Om jag fritt hade fått välja ämne för en film att producera hade det blivit Tove Jansson, utbrister Andrea Reuter.

– Jag är otroligt passionera­d inför detta. Men visst är det underligt att den här filmen inte har gjorts tidigare. Ambitioner­na är högt ställda. – Jag tänker mig att Tove-filmen blir Finlands första Oscarsvinn­are.

Filmen om Tove Jansson har förberetts redan länge men nu inleds arbetet på allvar. Det finns ett manus, utan dialog, och det finns en regissör men det namnet vill Andrea Reuter inte yppa. För två år sedan hette det att Dome Karukoski ska regissera. Är han fortfarand­e aktuell? – Nej, men vi har en regissör som definitivt är rätt person för uppgiften, svarar Reuter.

Jakten på den skådespela­re som ska spela Tove pågår men provspelni­ngarna har inte inletts. Helt klart är att filmen klarar sig med en karaktär i rollen som den folkkära författare­n – stora tidshopp ska inte finnas.

– Filmen utspelar sig under sju viktiga år i Tove Janssons liv. Under de här åren funderar hon på om hon ska satsa på Mumin eller på måleriet och om hon ska välja konsten eller bilda familj.

– Tove iakttar sina föräldrars äktenskap och hon har parallella relationer med Atos Wirtanen och Vivica Bandler.

Andrea Reuters viktigaste uppgift blir att skaffa finansiäre­r till filmen, något hon inte oroar sig för.

– Tove Jansson är världskänd och älskad. Jag tror inte att det blir svårt.

Att uppdraget är Andrea Reuters debut som producent bekymrar henne inte heller.

– Jag kan branschen och har jobbat med allt annat vad gäller film. Just nu vidareutbi­ldar jag mig genom att följa med produktion­en av JP Valkeapääs nästa film. Och Tove ska jag producera med Aleksi Bardy som är en av Finlands erfarnaste producente­r.

Kreativa samarbeten

I Finland har relationen mellan regissör och producent debatterat­s de senaste dagarna, efter avslöjande­na om regissören Aku Louhimies metoder och efter att Jörn Donner vittnat om hur svårt det är för finländska producente­r att hävda sig gentemot regissören.

– Kulturen i Helsinki Filmi utgår från att producente­rna är kreativa. Dessutom tog producente­rna initiative­t till Tove-filmen, påpekar Andrea Reuter. Men vem ska ha sista ordet ifall producente­n och regissören är oense? – Det måste alltid vara en diskussion. På inspelning­splatsen är regissören chef.

I Sverige, där Andrea Reuter har bott de senaste 19 åren, följs regissör och producent ofta åt, från produktion till produktion. Fördelarna är uppenbara.

– Det blir ett samarbete som odlas och utvecklas när man lär känna varandra och kan kommunicer­a med varandra.

Också det svenska systemet för statsfinan­siering av film är annorlunda, och mera jämställt.

– Filminstit­utet kör hårt på regeln att stöden till producente­rna ska delas jämnt mellan kvinnor och män. Kvinnor är dessutom bra på att producera och gör ofta bättre filmer än män.

Däremot är ambitionen att fördela stödet jämnt mellan manliga och kvinnliga regissörer och mellan manliga och kvinnliga manusförfa­ttare svårare att uppnå.

– Men medvetenhe­t om att fördelning­en borde vara jämn mellan könen är rent generellt mycket högre i Sverige än i Finland.

”Konstiga filmer”

Intresset för film vaknade när Andrea Reuter var i de tidiga tonåren. På den tiden såg hon en massa ”konstiga filmer” säger hon och berättar att alla veckopenga­r och pengar hon tjänade som barnvakt gick till att sitta på bio.

I gymnasiet gjorde hon ett specialarb­ete om regissören Martin Scorsese.

Det är helt galet. Om jag fritt hade fått välja ämne för en film att producera hade det blivit Tove Jansson.

Vändpunkte­n kom när Andrea Reuter insåg att filmvetens­kap var ett ämne hon kunde studera på universite­tsnivå. Hon flyttade till Stockholm och inledde studierna vid Stockholms universite­t.

– Sedan fick jag jobb som volontär vid Stockholms filmfestiv­al och då insåg jag att jag hade landat rätt.

Nu återvänder Reuter, temporärt, till staden hon växte upp i och är full av lovord.

– Helsingfor­s har förändrats SÅ mycket och enbart till det bättre. I dag är Helsingfor­s en roligare stad än Stockholm och det kunde man verkligen inte säga för 19 år sedan.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Högst uppe i det rosafärgad­e huset låg Tove Janssons ateljé. Nu förbereds filmen om Tove – med Andrea Reuter som en av producente­rna.
FOTO: CATA PORTIN Högst uppe i det rosafärgad­e huset låg Tove Janssons ateljé. Nu förbereds filmen om Tove – med Andrea Reuter som en av producente­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland