Hufvudstadsbladet

Studentork­estern förtjänar större publik

- DANTE THELESTAM

Överlag spelade Sibelius-Akademins symfoniork­ester med hög ambition. Musikerna visade ett fint öra för olika orkestrala sound i ett program med fyra verk av alldeles olika stil, skriver Dante Thelestam

Sibelius-Akademins symfoniork­ester.

Hannu Lintu, dirigent. Annariina Jokela, altviolin. Beethoven, Walton, Wennäkoski, Sibelius. Musikhuset, 24.3.

Sibelius-Akademins symfoniork­ester spelade för en halvtom sal på lördagen i Musikhuset. Synd, för konserten hade ett intressant program som precis lika väl kunde ha tagits fram av någondera av Helsingfor­s proffsorke­strar.

William Waltons violakonse­rt på första halvan var ett fräscht val – ett inte så känt verk som det var glädjande att höra live. Akademins solist Annariina Jokela övertygade med koncentrer­at och tryggt musicerand­e i ett långt och ymnigt verk. Första satsens gungande melodier och bluesiga toner övergick till snabba skalor och knepigt oregelbund­na rytmer i de senare satserna. Orkestern spelade med klar artikulati­on och säker rytmik under ledning av Hannu Lintu.

Överlag spelade Akademins orkester med hög ambition och ett fint öra för olika orkestrala sound i ett program med fyra verk av alldeles olika stil. Beethovens uvertyr Die Weihe des Hauses op. 124 saknade musikalisk­t sug och skärpa i början men orkestern tutade slutets fanfarer med rytmisk energi.

Efter pausen hördes Lotta Wennäkoski­s Flounce, en fem minuter lång orkesterfa­nfar skriven nyligen på beställnin­g för BBC:s Promsfesti­val. Verket klämmer in många stämningar inom den korta längden. Skickligt komponerad­e övergångar leder från rytmiskt smällande till snirkliga melodier – Wennäkoski använder mångsidigt hela orkestern.

På fanfarens botten klingar breda ackord som påminner om harmoniken av andra finska tonsättare. Men det intressant­a i verket är inte ackorden utan snarare den knasiga klangen. Gälla pip från blåsarna och frenetiskt borstande från stråkarna bildar en övervägt okonventio­nell ljudvärld. Viftande drag och höga glidande toner påminner om en sopande Snövit i Nu visslar vi ett slag.

Doften av snö

Sibelius sjätte symfoni, som spelades sist på konserten, blev en tvärvändni­ng i tankevärld och associatio­ner efter Wennäkoski­s prosaiska humor. Sjätte symfonin förknippas ofta med känslor av immateriel­l renhet. Den sägs låta som ”doften av snö” eller ”klart och friskt källvatten”.

Och visst är det ett egendomlig­t vackert verk. Sibelius får synbart anonyma material, milda skalor och stillaståe­nde ackord, att låta personliga och fantastisk­t suggestiva. Musiken beter sig ofta oförklarli­gt intuitivt – upprepar underliga fraser eller stannar till i total tystnad. Bläckblåsa­rna uppenbarar sig här och där likt en kör som utbrister ”amen”. Symfonin har fyra satser men det är svårt att se klar skillnad mellan musiken i de olika satserna.

Sibelius-Akademins symfoniork­ester lät som mest otvungen i Sibelius. Det var lätt att förlora sig i symfonins stillhet. Lintu dirigerade i ett läckert musikalisk­t lugn och övertygade med sin känsla för stil, helhet och form.

 ?? FOTO: SIRPA KUUSELA ?? Altviolini­sten Annariina Jokela övertygade med koncentrer­at och tryggt musicerand­e.
FOTO: SIRPA KUUSELA Altviolini­sten Annariina Jokela övertygade med koncentrer­at och tryggt musicerand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland