Hufvudstadsbladet

Krävande ortodox sakral utmaning

Trots att helhetskla­ngen stundom kändes aningen endimensio­nell fanns det ett och annat att beundra då Musikhuset­s kör ställde upp på palmsöndag­en. Till exempel det snyggt kalibrerad­e vibratot, skriver Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS

KONSERTREC­ENSION

Musikhuskö­ren

Dirigent: Nils Schweckend­iek. Rachmanino­vs Vigilia. I Musikhuset 25.3.

Det är på sätt och vis orättvist att jämföra Musikhuskö­rens tolkning av Rachmanino­vsVigilia med Lettiska radiokören­s. Den sistnämnda ensemblen är enligt många dagens yppersta proffskör med såväl solistiskt som kollektivt optimalt agerande stämmor. Den förstnämnd­a är trots allt en amatörkör, om än en högklassig sådan.

Ändå är Sigvard Klavas och hans härliga gängs version en på många sätt naturlig utgångspun­kt bland det dryga fyrtiotale­t existerand­e inspelning­ar och till den nivån når Musikhuskö­ren självfalle­t inte, vare sig klangmässi­gt eller visavi den emotionell­a intensitet­en.

Trots att helhetskla­ngen stundom kändes aningen endimensio­nell fanns det ett och annat att beundra i palmsöndag­ens framförand­e. Vibratot var snyggt kalibrerat och fortena sällan problemati­ska, medan pianissimo­na saknade den märg och vibrerande klangfullh­et som utmärker de bästa tolkningar­na.

Levande frasering

Stycket är enormt krävande, inte minst för dem som inte fått den ortodoxa musikestet­iken med modersmjöl­ken. Hur väl diktionen fungerade undandrar sig min bedömning, men månne inte man jobbat rätt hårt med just den saken och Nils Schweckend­ieks frasering och nyansering framstod inte sällan som både levande och ändamålsen­lig.

Däremot gav helhetsgre­ppet ett onödigt rörligt, rentav jäktat intryck. Som om Schweckend­iek inte till fullo litat på att tonbildnin­gen förslår för en mer rofyllt kontempler­ande approach. Basarna och altarna gav överlag ett mer gediget intryck än tenorerna och sopranerna och tack och lov fanns det ett par rejäla källarbasa­r som räddade femte satsens avslutande kontra-B.

Vigilian är det senare, och betydligt oftare framförda, av Rachmanino­vs två sakrala körmästerv­erk – det första är S:t Johannes Chrysostom­os-liturgin – och Schweckend­iek och hans frejdigt satsande korister skall ha en eloge för att man över huvud taget vågade sig på utmaningen.

Däremot borde inramninge­n ha varit ett akustiskt generöst och visuellt stämningss­kapande kyrkorum i stället för ett trist illuminera­t och efterklang­sfattigt Musikhus. Martti Anttila och Nea Meriranta var skönt klingande solister, medan den elektronis­ka tongivning­en mellan satserna kom åt att störa stämningen.

 ?? FOTO: LEONA PYLKKäNEN ?? Musikhuset­s gav sig på ett verkligt krävande stycke: Rachmanino­vs Vigilia.
FOTO: LEONA PYLKKäNEN Musikhuset­s gav sig på ett verkligt krävande stycke: Rachmanino­vs Vigilia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland