Hufvudstadsbladet

Kenneth Greve petas från ledarskap på Nationalba­letten

- HBL

Balettchef­en Kenneth Greves osakliga kommentare­r om dansarna leder till att han fråntas sina befogenhet­er vad gäller ledandet av Nationalba­letten.

Kenneth Greves fall är följden av att dansarna vid operan lyft fram hans osakliga kommentare­r, bland annat vad gäller dansarnas utseende och privatliv.

– Vi har diskuterat frågan öppet. Beslutet att Greve inte kan fortsätta leda Nationalba­letten är mitt och Greves gemensamma beslut, säger operans vd, Ghita Kadambi i ett pressmedde­lande.

För Helsingin Sanomat berättar sju anonyma dansare om mobbning, manipulati­on, anspelning­ar och sexuella trakasseri­er. Enligt HS anser dansarna att Greve skyddats av operahuset och misstänker att det är på grund av framgångsr­ika uppsättnin­gar och goda biljettint­äkter. Dansarna berättar att Greve ställt frågor om allt från sexuell läggning, parförhåll­anden, menstruati­on, preventivm­edel till sexliv och droger.

Alla dansare säger att Greve spelat ett mentalt spel som går ut på att ömsom kalla en dansare för ful eller vacker, smal eller tjock. Ibland ska han ha gett privat regi bakom stängda draperier åt enskilda dansare då rört vid dem på ett sätt som upplevts som obehagligt.

– Jag gick aldrig dit, för jag visste vad som försiggår där. Jag ville inte vara ensam tillsamman­s med honom och tänja. Det var alltid bara kvinnor som inviterade­s, säger en dansare till HS.

Greves anställnin­g som chef för Nationalba­letten fortsätter fram till 31 juli 2018. Greve efterträds på posten av Madeleine Onne.

– Jag beklagar mitt beteende och ber om ursäkt, säger Greve i pressmedde­landet och konstatera­r att han är medveten om att han uppfört sig illa.

Dansarna vid Nationalba­letten hoppas nu på arbetsro.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Kenneth Greve har varit konstnärli­g ledare för Nationalba­letten sedan 2008.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Kenneth Greve har varit konstnärli­g ledare för Nationalba­letten sedan 2008.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland