Hufvudstadsbladet

Leva lagom – nyckeln till en bättre hälsa

Trenden att leva ”lagom” sprider sig som en löpeld över världen. Det skrivs flera böcker om det svenska begreppet kopplat till hälsa. Resefotogr­afen och skribenten Lola Akinmade Åkerströms bok har hittills getts ut på 17 olika språk.

-

Danskarna kunde bidra med ”hygge”, mys för livsnjutar­en och ökat välmående. Svenskarna har i stället ett något återhållsa­mt sätt att se på livet: inte för mycket och inte för lite, lagom är bäst. Lola Akinmade Åkerström som växte upp i Nigeria och bodde flera år i USA innan hon kom till Sverige förklarar att hon som utländsk kan se att ”lagom” är svenskarna­s sätt att hantera stress.

Svenskar försöker hittar en balans genom att tänka ”lagom”, då det kan vara påfrestand­e att ha för mycket att göra. På samma sätt blir man stressad när man gör för lite, menar hon. Att begreppet är typiskt svenskt tydliggörs genom att många andra språk saknar ett motsvarand­e adjektiv.

Svenska kulturen

Många svenskar använder ordet lagom flera gånger varje dag, påpekar journalist­en Göran Everdahl, känd som trendspana­re i Sveriges Radio. Han tror att det fick sitt fäste i takt med att idéerna om det svenska folkhemmet tog form och att det härstammar från lagar om rättvisa och fördelning av exempelvis mark. Det avspeglas också i inredninge­n och den skandinavi­ska stilen som är elegant balanserad och minimalist­isk. Göran Everdahl påpekar att man själv kan må bättre genom att rensa sitt hem.

Han nämner att andra trender som kan kopplas till ”lagom” har spridit sig under den senaste tiden. Till exempel nya universite­tsstudier som visar att man inte behöver träna regelbunde­t på gym för att få bättre hälsa, det viktiga är att man rör på sig varje dag. Där är svenska hundägare en förebild. De har visat sig må bättre än genomsnitt­et, på grund av att de kommer ut på dagliga promenader.

Själv har Göran Everdahl börjat med vardaglig träning genom att skaffa ett höjbart skrivbord. Numera står han när han jobbar. Han har också testat att fasta två dagar i veckan.

Det är viktigt att inte satsa stenhårt på ny kost, träning eller andra förändrade hälsovanor. När de inte kan upprätthål­las känner man skuld, vilket i sin tur leder till att man storsatsar igen, och så är den negativa cirkeln igång.

Många tröstäter

Göran Everdahl har skrivit en bok om lagom i den svenska kulturen och nämner frosseriet, som vi särskilt ägnar oss åt vid högtider. När man har stoppat i sig alla onyttighet­er så ska man vara extrem åt andra hållet och späka sig. Sedan så misslyckas man och tröstäter. Det är bättre att man bestämmer sig för att äta någorlunda vettigt och gör det på heltid.

Bestäm själv

Men hur ska man då veta vad som är lagom? Lola Akinmade Åkerström menar att det handlar om att hitta vad som är bäst för dig och känna dig trygg i att det är du som avgör vad det är. Mitt lagom är inte ditt lagom. Det handlar också om att reducera det som skapar stress och addera det man mår bra av, att sätta lagom mycket press på sig själv. Som Göran Everdahl uttrycker det:

– Man måste hitta nivån där man får något gjort utan att straffa sig. Och aktivt leta efter en nivå där man är nöjd.

TT/STINA LAGERKVIST

 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ?? Om man går de där stegen varje dag mår man mycket bättre. Man behöver inte späka sig. Hälsotänka­ndet är på väg åt det här lagomhålle­t, det behövs inte extremlösn­ingar, säger Göran Everdahl.
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON Om man går de där stegen varje dag mår man mycket bättre. Man behöver inte späka sig. Hälsotänka­ndet är på väg åt det här lagomhålle­t, det behövs inte extremlösn­ingar, säger Göran Everdahl.
 ?? PRIVAT
FOTO: ?? Att göra för mycket kan ge stress, att göra för lite också. Det handlar om att hitta en lagom balans, säger Lola Akinmade Åkerström.
PRIVAT FOTO: Att göra för mycket kan ge stress, att göra för lite också. Det handlar om att hitta en lagom balans, säger Lola Akinmade Åkerström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland