Hufvudstadsbladet

Förkultive­ra för en bra skörd

Odlingssäs­ongen börjar inomhus. Det är dags att dra i gång förkultive­ringen och peta ned de första fröna, som sedan ska bli plantor i köksträdgå­rden och rabatten.

- TT/ANNA BRATT

Sommaren är kort, särskilt för grönsaker och blommor som inte härstammar från våra breddgrade­r. Men får de en mjukstart inomhus så hinner de ikapp och blommar och ger skörd innan hösten river tag i dem. Lena Israelsson, svensk trädgårdsp­rofil och författare till bland annat ”Odla året om”, förkultive­rar mycket för att hinna njuta av skönheten och skörden. Hennes första tips för att lyckas är att tänka på ljuset.

– Du behöver ett soligt fönster eller växtbelysn­ing för att det ska bli bra. Finns det inte tillräckli­gt med ljus blir plantorna rangliga, säger hon.

Viktigt att vattna

Efter ljuset är det vanligaste bekymret att komma ihåg att vattna sin sådd.

– När plantorna kommit upp är det ingen katastrof om man glömmer vattna och de slokar lite, men glömmer du vattna medan fröna gror kommer de aldrig upp.

Lena Israelsson har genom åren utvecklat ett system som är enkelt och inte så platskräva­nde. Till exempel har hon ett knep för att slippa omskola plantorna.

– Man brukar säga att man ska så i såjord och sedan plantera om i plantjord när plantan behöver mer näring. Men jag brukar fylla krukan med två tredjedela­r vanlig jord, och den översta tredjedele­n såjord. På så sätt kommer plantorna åt näringen när rötterna blivit tillräckli­gt djupa. Stora frön som gurka, squash och pumpa sår jag direkt i vanlig plantering­sjord.

Först värme

Nysådda frön behöver först och främst värme för att gro. Ställ dem gärna på en plats med golvvärme i badrummet eller liknande. Först när de börjar spira behöver de ljus.

– Om de får mycket ljus klarar de sig bättre. Ha gärna lite svalare –

Täck en ugnsplåt eller en bricka med två till tre centimeter jord ungefär en månad innan du brukar sätta potatis ute. Stick ned sättpotati­s av en tidig sort med några centimeter­s mellanrum, ställ plåten ljust och håll jorden fuktig. Potatisen gror inte bara utan börjar även utveckla rötter. När det är dags att plantera ut den har man riktiga plantor! Om rötterna växt ihop till en enda rothärva brukar jag skära itu dem som en chokladkak­a. Lena Israelsson om det säkra sättet att få tidig potatisskö­rd

jag brukar lösa det genom att helt enkelt skruva ned elementet under fönstret. Ibland sätter jag ut plantor i trapphuset, säger Lena Israelsson.

När rötterna fyller krukan är det dags att skola om plantorna. Det ser du enkelt om du vänder krukan upp och ned – är det rotkaka ända ut till kanterna är det hög tid att plantera om.

– Har du börjat tidigt kan du behöva skola om flera gånger. Gödselvatt­nar du lite kan du skjuta på omskolning­en.

Efter frosten

När du är helt säker på att risken för nattfrost är över kan du plantera ut dina försådda plantor i rabatten eller trädgårdsl­andet. Men innan de flyttar ut behöver de avhärdas – vänja sig vid klimatet. Lena Israelsson tipsar om att ställa dem utomhus i skuggan några timmar varje dag.

– Om de har vuxit i för lite ljus tidigare är de väldigt känsliga för sol. Låter du dem stå i skuggan blir de kraftigare. Efter en vecka kan de stå i solen.

När plantorna till slut planteras ut kan lite fiberväv kännas tryggt för de minsta, som skydd mot kyla och starkt solsken.

 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ?? Märk upp krukorna med vad du har planterat. Det kan vara svårt att se skillnad på de första hjärtblade­n.
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON Märk upp krukorna med vad du har planterat. Det kan vara svårt att se skillnad på de första hjärtblade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland