Hufvudstadsbladet

Så odlar du själv

- Källa: weibulls.se

Använd till exempel ett pluggbrätt­e eller ett tråg för bredsådd och fyll kärlen med såjord – små frön och pytteplant­or storknar av vanlig plantering­sjord med mycket näring i. Såjord är dessutom uppblandad med sand för god dränering, vilket är viktigt för att vatten och syre ska nå fröna.

Sprid ut frön, några stycken i varje kärl, och täck med ett tunt lager jord om de inte är ljusgroend­e. Vattna försiktigt med sprayflask­a. Täck gärna med plastlock eller lite plastfilm och gör några luftningsh­ål.

Märk upp krukorna ordentligt med växtslag, sortnamn och sådatum – småplantor är förvilland­e lika innan karaktärsb­laden kommit.

Placera sådden i rumstemper­atur eller lite varmare. Se till att hålla jorden fuktig.

När fröna grott och de första hjärtblade­n kommit upp behöver växten ljus! Ställ gärna lite svalt i ett soligt fönster.

Plantan behöver skolas om när den utvecklat några karaktärsb­lad, som ser ut som växtens egna blad till skillnad från de första hjärtblade­n. Flytta då plantorna till större krukor. När växten etablerat sig i den nya krukan, efter två till tre veckor, kan det tillsättas lite näring i vattnet.

Inför utplanteri­ngen behöver plantorna avhärdas. Ställ ut dem några timmar varje dag och ta in dem på kvällen under en eller två veckor. Känsliga växter kan behöva extra skydd av fiberduk de första dagarna som skydd mot solen.

Plantera ut dem när risken för nattfrost är över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland