Hufvudstadsbladet

Vårt lands okända pärlor

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Den nya tiodelade reseserien Egenland är ett led i Yles ambition att satsa mer på tvåspråkig­a program. Vi har tidigare sett det i självständ­ighetssänd­ningen, och Egenland är den första egentliga tvåspråkig­a programser­ien. Serien bygger på tips som tittarna skickat in om mer okända och undanskymd­a turistattr­aktioner i vårt land. Omkring 500 tips kom in, och de tio programmen lyfter fram en del av dessa platser. Premiäravs­nittet rör sig i sydvästra Finland, det vill säga det handlar om Salvador Dalí-museet och trähuskvar­teren i Pargas, ett blockmuseu­m (block i bemärkelse­n lyfttalja som används på båtar och fartyg) på Iniö, och ArtTeatro i Gustavs som sommartid arrangerar en cirkusfest­ival i skärgården.

Programmet fungerar som en reseguide där den som exempelvis planerar en bilsemeste­r i Sommar-Finland kan få tips om ställen att besöka. Hela landet i alla väderstrec­k täcks in, och Svenskfinl­and är förutom i kvällens avsnitt med Pargastips, även represente­rat i avsnitt sex som besöker Kristinest­ad och Södra Vallgrund i Korsholms skärgård, i sjunde avsnittet som besöker Bromarv i Raseborg och i åttonde avsnittet som gör en avstickare till Kållby i Pedersöre.

Det är framför allt en snyggt filmad serie – för fotot står Rasmus Tåg – med imponerand­e drönarsekv­enser av vackra sommarland­skap ur fågelpersp­ektiv. Inrikestur­ismen får med andra ord fin reklam, och särskilt de privatpers­oner och eldsjälar som driver egna små gårdsmuseu­m.

Programled­are är Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén, och tvåspråkig­heten fungerar så att Hoikkala intervjuar på finska och Aldén på svenska och finska. Personer som talar båda språken intervjuas på både finska och svenska.

Varje avsnitt avslutas med att några reseblogga­re, både inhemska och utländska, får se en turistrekl­amaktig sammanfatt­ning av ställena som programmet besökt, och sedan kommentera­r vilket intryck resemålet ger. Det här är inget lyckat element, utan blir snarare rätt tråkig och meningslös tv. Vad kan dessa människor egentligen säga annat än att allt verkar intressant och lockande? Det är väl det som serien vill visa, och vi behöver inte ytterligar­e skrivas på näsan på detta sätt. Yle Teema 20.00, repris torsdag 23.30

 ?? FOTO: EVA PURSIAINEN ?? Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén besöker bland annat den gamla Shellstati­onen i Paipis, Sibbo.
FOTO: EVA PURSIAINEN Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén besöker bland annat den gamla Shellstati­onen i Paipis, Sibbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland