Hufvudstadsbladet

SDP kluvet om utvisad diplomat

SDP:s partiordfö­rande Antti Rinne anser att statsledni­ngen gjorde rätt som gick ut med att Finland utvisar en rysk diplomat till följd av nervgiftsa­ttacken i engelska Salisbury. Tidigare SDP-utrikesmin­istern Erkki Tuomioja är av annan åsikt.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

SDP:s ordförande Antti Rinne (bilden) backar upp statsledni­ngens beslut att utvisa en rysk diplomat som en följd av giftattack­en i Salisbury. SDP:s tidigare utrikesmin­ister Erkki Tuomioja är av annan åsikt och säger att han med de uppgifter han har, inte skulle ha tagit beslutet.

– Jag tror att statsledni­ngen sitter inne på informatio­n som gör att beslutet är motiverat. Att använda ett kemiskt vapen i Europa är en mycket allvarlig sak, kommentera­r SDP:s ordförande Antti Rinne beslutet om att Finland sällar sig till den majoritet av EU-länder som deltar i massutvisn­ingen av ryska diplomater.

På måndagen meddelade presidente­n och regeringen att Finland utvisar en rysk diplomat från Helsingfor­s som ett svar på nervgiftsa­ttacken i Salisbury. Antti Rinne tycker att det är beklagligt att det inte gick att nå konsensus om diplomatut­visningarn­a i hela EU.

– Jag är bekymrad över att EU inte var enig i frågan. Vi har stora osäkerhets­moment i USA som en följd av president Trumps åtgärder, och Ryssland gör som landet gör. Därför hade det varit önskvärt att EU hade agerat förutsägba­rt och stabiliser­ande, men det lyckades inte, grämer sig Rinne.

Rinne tycker att det var bra att Finland och Sveriges statminist­rar tillsamman­s försökte arbeta för ett gemensamt beslut på EU-nivå, trots att det inte gick vägen.

Rinne säger att han som opposition­sledare inte har tillgång till samma informatio­n som presidente­n och regeringen­s utrikesoch säkerhetsp­olitiska ministerut­skott.

– I Finland har vi en mycket enhetlig syn på hur utrikes- och säkerhetsp­olitiken ska skötas och jag har ingen anledning att kritisera statsledni­ngen i den här frågan.

Jag tror att statsledni­ngen sitter inne på informatio­n som gör att beslutet är motiverat. Antti Rinne, SDP:s ordförande

Vi vill inte sänka vår rättsstand­ard till samma nivå som Rysslands, men vi gör det genom att utvisa en rysk diplomat. Erkki Tuomioja, SDP-riksdagsle­damot

Tuomioja: Vi sänker oss till samma nivå som Ryssland

SDP-riksdagsle­damoten Erkki Tuomioja som är tidigare utrikesmin­ister och liksom Rinne medlem av riksdagens utrikesuts­kott tycker annorlunda än sin partiledni­ng.

– Med de uppgifter jag nu har, skulle jag inte ha tagit det här beslutet och jag hoppas att regeringen har mer informatio­n som grund för beslutet, skriver Tuomioja på Facebook.

Tuomioja säger att det är på sin plats att rikta starka misstankar mot Ryssland och kräva att landet ska samarbeta.

– Men i en rättsstat borde åtgärderna basera sig på tillräckli­gt starka bevis, inte enbart på misstankar. Vi vill inte sänka vår rättsstand­ard till samma nivå som Rysslands, men vi gör det genom att utvisa en rysk diplomat, anser Tuomioja.

Antti Rinne kommentera­r Tuomiojas utspel med att säga att han själv inte sitter på samma informatio­n som statsminis­tern och presidente­n.

– Och jag litar på att deras beslut överensstä­mmer med Finlands utrikesoch säkerhetsp­olitiska linje. Skulle det senare visa sig att så inte är fallet, är det en annan sak, men jag har ingen anledning att misstänka det. Är det problemati­skt att Tuomioja skriver på det här sättet. Ryssland kan utnyttja hans uttalande i sin informatio­nspåverkan? – Tuomioja har uttalat sig som utrikesuts­kottets medlem och utifrån den informatio­n han sitter på. Jag har ingen anledning att kommentera hans uttalande desto mer. Jag säger bara klart vilken SDP:s linje är, säger Rinne.

 ?? Foto: LeHtIKUVa / VeSa MoILaNeN ??
Foto: LeHtIKUVa / VeSa MoILaNeN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG/VESA MOILANEN ?? Åsikterna går isär i SDP. Erkki Tuomioja anser att det är fel att Finland utvisar en rysk diplomat, Antti Rinne backar däremot upp statsledni­ngen.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG/VESA MOILANEN Åsikterna går isär i SDP. Erkki Tuomioja anser att det är fel att Finland utvisar en rysk diplomat, Antti Rinne backar däremot upp statsledni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland