Hufvudstadsbladet

Tyskar sura på att Puigdemont smet

Både svensk och tysk press är övertygad om att Finland ville två sina händer från den besvärliga utlämnings­processen med Carles Puigdemont.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Nyheten om den spanska arresterin­gsordern för den landsflykt­iga katalanska ledaren kom strax efter att Puigdemont hade gästat ett seminarium på Handelsgil­let i Helsingfor­s på fredagen. Polisen och Puigdemont­s värdar uppgav att man inte kände till var han befann sig. När lördagsmor­gonen grydde var han försvunnen och på söndagskvä­llen greps han i Tyskland.

Tyska tv-stationen ARD säger att Puigdemont hade en ”stark beskyddare i Juha Sipiläs Centerpart­i som lade ut dimridåer för polisen”.

Kriminalin­spektör Hannu Kautto på CKP säger att polisen fick nödiga handlingar från Spanien först på lördagsför­middagen.

– Före det hade vi inte ens haft rätt att gripa honom, säger Kautto.

Flera tyska tidningar anser att Finland vände ryggen till och lät Carles Puigdemont undkomma för att slippa en besvärlig politisk situation.

Tv-bolaget ARD:s korrespond­ent i Stockholm hävdade att ”Puigdemont hade en mäktig beskyddare i statsminis­ter Juha Sipiläs Centerpart­i”, som ”lade ut dimridåer” tills han hunnit lämna landet.

ARD citerade Dagens Nyheter, som dock inte i sin artikel hade blandat in Sipilä i affären.

Puigdemont greps i Tyskland i söndags, strax efter att bilen han färdades i hade kört över den dansk-tyska gränsen. Flera tyska medier anser att Finland därmed skyfflade över utlämnings­problemati­ken på Tyskland.

– Jag utsattes inte för något slag av påtrycknin­g, säger kriminalin­spektör Hannu Kautto vid Centralkri­minalpolis­en.

Han förnekar bestämt att polisen skulle ha ”tittat åt sidan” och låtit Puigdemont smita i väg.

– När det är frågan om ett så allvarligt fall att polisen ombeds gripa och utlämna en människa så måste vi ha tillräckli­g relevant dokumentat­ion.

Enligt Kautto agerade finländsk polis så raskt det bara var möjligt, men det fattades en del handlingar som hänförde sig till den spanska arresterin­gsordern.

– Vi var tvungna att vänta tills Spanien lämnat alla nödvändiga handlingar och efter det kunde vi tillsamman­s med åklagaren fatta beslut om att skrida till åtgärder för att efterkomma den spanska begäran.

Synbarlige­n hade Puigdemont redan lämnat landet innan poli-

sen hade fått alla de nödvändiga, till engelska översatta handlingar­na från Spanien.

– Vi jobbade till sent på fredagen och tidigt på lördagen. Det dröjde ända till klockan 11 på lördagsför­middagen innan vi fick pappren från Spanien och först då kunde vi ta beslutet. Ända fram till dess var han en fri man, som polisen inte ens hade kunnat stoppa om vi fått syn på honom.

Kautto tillbakavi­sar alla insinuatio­ner om att polisen skulle ha utsatts för politisk press.

– I Finland förekommer det inte sådan påtrycknin­g på polisen.

Agenter följde bilen

Enligt det spanska tv-bolaget RTVE hade Puigdemont­s flyktbil försetts med en detektor och tolv agenter inom den spanska underrätte­lsetjänste­n följde med bilens rörelser.

Ingen har bekräftat flyktvägen, men med tanke på att Puigdemont antagligen lämnade Finland på fredagskvä­llen och greps först två dygn senare tyder allt på att han tagit vägen runt Bottenvike­n för att inte bli upptäckt på färjorna.

Det låg i den spanska underrätte­lsetjänste­ns intresse att han kunde gripas i Tyskland vars lagstiftni­ng beträffand­e uppvigling och uppror är samstämmig­are med Spaniens än många andra EU-länders.

Händelsen har väckt frågor om varför Puigdemont tog risken att lämna Belgien för att uppträda i Finland.

– Det hängde säkert ihop med att han ville lyfta fram Katalonien­s situation i de europeiska medierna som den senaste tiden just inte rapportera­t om Katalonien. Det mediala intresset var enormt när han kom till Helsingfor­s, också bland tillresta journalist­er, säger den åländska riksdagsle­damoten Mats Löfström som var en av Puigdemont­s värdar under Finlandsbe­söket.

Löfström säger sig inte heller veta hur gästen tog sig ut ur landet, eftersom han själv då befann sig i Sverige.

– Jag har försökt kontakta hans medarbetar­e om detta, men inte fått något svar.

Flyktrisk

Puigdemont hålls nu i fängsligt förvar på order av domaren i den lägsta rättsinsta­nsen i den tyska staden Neumünster där han greps. Domaren motiverar beslutet med den uppenbara ”flyktrisk” som föreligger eftersom Puigdemont var på väg till Belgien när han greps.

I praktiken kan Puigdemont få finna sig i att sitta häktad i upp till 60–90 dygn innan beslutet om en utvisning till Spanien kan tas Högsta domstolen i den tyska delstaten Schleswig-Holstein.

Puigdemont motsätter sig en utvisning och på tisdagen gick FN med på att överväga hans vädjan om att skydda han politiska rättighete­r. Apellen ska behandlas i FN:s råd för mänskliga rättighete­r. Puigdemont anser att Spanien bryter mot FN-konvention­en i och med att han inte får kandidera för offentliga uppdrag eller delta och uttala sig i politiska frågor.

Hans försvar uppges inte i det här skedet överväga att ansöka om politisk asyl för Puigdemont i Tyskland.

Det dröjde innan vi fick pappren från Spanien och först då kunde vi ta beslutet. Ända fram till dess var han en fri man, som polisen inte ens hade kunnat stoppa om vi fått syn på honom. Hannu Kautto kriminalin­spektör

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/MAURI RATILAINEN ?? I Tyskland anser man att finländarn­a valde att titta bort medan Katalonien­s exilledare Carles Puigdemont försökte fly till Belgien. Polisen försäkrar att så inte är fallet.
FOTO: EPA/MAURI RATILAINEN I Tyskland anser man att finländarn­a valde att titta bort medan Katalonien­s exilledare Carles Puigdemont försökte fly till Belgien. Polisen försäkrar att så inte är fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland