Hufvudstadsbladet

Dagvårdsch­ef petas efter varningar

Chefen för den svenska småbarnspe­dagogiken i Helsingfor­s kommer inte längre att fortsätta i samma jobb, efter att regelbrott som gäller upphandlin­g för tiotusenta­ls euro uppdagats.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Den svenska dagvårdsch­efen i Helsingfor­s måste stiga åt sidan, efter att staden listat förseelser där chefen överskridi­t sina befogenhet­er i upphandlin­gar för tiotusenta­ls euro. Dagvårdsch­efen har tidigare fått varning, och kommer nu inte att fortsätta i samma uppgifter.

Enligt en beredning av fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s har chefen gjort sig skyldig till olika allvarliga förseelser och försummels­er.

Ett ärende som berörde uppsägning drogs bort från dagordning­en på nämndens möte i går, men dagvårdsch­efen kommer inte att fortsätta med samma uppgifter.

– Ärendet drogs bort. Personen kommer inte att fortsätta som dagvårdsch­ef, men det kommer att erbjudas en möjlighet till andra uppgifter, säger Martina Harms-Aalto (SFP) i fostrans- och utbildning­snämnden.

I januari i år fick chefen en varning för att ha brutit mot bestämmels­erna om upphandlin­g och överskridi­t sina befogenhet­er.

Det handlade om arbetshand­ledning som chefen beställt mellan hösten 2015 och hösten 2017 i strid med utbildning­sdirektöre­ns tidigare beslut, det vill säga av arbetshand­ledare som inte konkurrens­utsatts enligt upphandlin­gslagen.

Av en leverantör hade chefen beställt arbetshand­ledning för närmare 35 000 euro och av en annan för över 42 000 euro, vilket i bägge fallen dessutom överskred chefens anskaffnin­gsbefogenh­eter om 15 000 euro.

Beredninge­n tar också upp ett par andra händelser som ligger till grund för uppsägning­en. I januari i år ska chefen ha överskridi­t sina befogenhet­er genom att göra en visstidsan­ställning för ett halvår. Chefen tog då i bruk en vakant tjänst och flyttade den vilket hen inte hade befogenhet att göra, och inte heller befogenhet att höja lönen för den aktuella anställnin­gen.

Enligt Niclas Grönholm, direktör för den svensksprå­kiga servicehel­heten, har de felaktiga upphandlin­gsbesluten uppdagats först i efterhand.

– Det handlar ju om flera små beställnin­gar och beslut. Vi har elektronis­ka system för det här så det kommer fram då det görs olika granskning­ar. Och vi är ganska hårt granskade nu på grund av tidigare händelser, säger Grönholm med hänvisning till miljonbedr­ägerierna som

uppdagades i samband med utbildning­sverkets it-anskaffnin­gar för något år sedan. Hur har försummels­erna kunnat ske?

– Vi har gjort vad vi kan. Efter den första muntliga anmärkning­en har vi diskuterat och försökt komma fram till lösningar, men förseelser­na har fortsatt.

Chefen för småbarnspe­dagogiken kommentera­r inte processen i det här skedet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland